sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Tyynyostoksilla

Mielestäni Finlaysonin slogan on aika osuva: "Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotain pehmeää".

Tietenkin sohva on jo entuudestaan pehmeä, mutta se ei ole mitään, ellei sohvalla ole pari koristetyynyä. Sama pätee sänkyyn. Jos makuuhuone ja huonekalut ovat muodoltaan kovin kulmikkaat, kuten meillä, makuuhuoneesta tulee kylmä. Sängyn päälle tarvitaan siis myös koristetyyny, tai kaksi, pehmentämään ulkonäköä ja lisäämään kodikkuutta. Ainakin minun mielestä.

H&M Home:sta tein pari heräteostosta, joista toisen esittelin jo ohimennen blogissani. Sohvan "Sel de Mer" -koristyynyn kaveriksi hankin kaksi kappaletta Finlaysonin valkoista Kino-koristetyynyä. Tulos näyttää tällä hetkellä tältä:

Projektorikin on vihdoin saatu paikoilleen!

Huomaa valkoisen Kino-tyynyn tikattu kuosi.
Kokonaisuutta kruunaa 1-2 värillistä koristetyynyä, jotka hankin sävy sävyyn sohvan eteen tulevan maton kanssa. Tiedän jo, minkälaisen maton haluaisin - se pitäisi "vaan" käydä hakemassa.

Makuuhuoneessa halusin korostaa tapetin upeaa viininpunaista väriä ja siksi yksi tyyny onkin juuri viininpunainen. Kaksi muuta ovat hopeisia tapetin kuvion mukaisesti. Suklaanruskea päiväpeite on hankittu Ikeasta, ja päiväpeitteen mukana tuli kaksi samasta kankaasta tehtyä koristetyynyä.


Huoneeseen tulee vielä kaksi valkoista karvamattoa, yki kummallekin puolelle sänkyä, joten huoneen kokonaisväritys vaalenee hiukan. Pitäisi vaan ehtiä viedä matot pesulaan.

Kauheasti on asioita, joita pitäisi ja pitäisi... Aika ei riitä... Nyt pitäisi mennä ölyämään terassituolit ja -pöytä, eikä postata uusia kirjoituksia blogiin. Huoh, loppuuko tämä asioiden fiksailu ikinä?

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Päivän kuva

"Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa"
Päivän ensimmäinen raksaolut korkattiin kahdeksan maissa. Siinä vaiheesa terassi oli pari lauta vailla valmis. Lauantaille jäi enään terassin muotoileminen eli lautojen sahaaminen kuviosahalla.


Piirsin valmiiksi viivan, jota pitkin on tarkoitus sahaus:


Huomenna nämä laudanpätkät lähtevät ja tilalle tulee terassin pyöreähkö muoto:

torstai 28. heinäkuuta 2011

Meidän terassilla voi jo istua!

Torstai aamu aloitettiin terassiraksalla klo 8. Miehet jäviät raksatöihin, kun lähdin omiin konttoritöihin. Edellisiltana oltiin päästy jo niin pitkälle, että vain ulkonurkan aluspuut puuttuivat enään.

Tilanne aamulla klo 8.
Tullessani kotiin kaksitoista tuntia myöhemmin terassikalusteet olivat jo haettu terassille!

Meidän terassilla voi jo istua!
No, ihan näin ruusuinen terassinrakennustarinamme ei ole, eivätkä pojat ihan noin nopeita ole. Kyllähän ne kaksi tuolia ja pieni pöytä siihen mahtuu, mutta sitten terassin reuna tulee vastaan - vielä.

Näin pitkälle päästiin torstaina...
...pöytä ja kaksi tuolia mahtuu siihen juuri ja juuri...
...mutta aika iso savotta on vielä edessä.
Tässä vielä tyylinäyte poikien tekosista. Ovat kyllä mielestäni erittäin näppäriä - tykkään!

Terassipuut ovat sahattu samaan pyöreään muotoon kuin musta sadevesikaukalo (tai mikä sen nimi nyt onkaan - ymmärrätte, mitä tarkoitan).
Myös tuulettuvan alapohjan venttiilit ovat saneet pyreänmuotoisen terassilaudoituksen ympärilleen. Mielestäni oikein siistin näköistä!
Myös saunassa on paiskittu töitä ahkerasti tänään ja eilen. Paitsi, että alakerran wc:n, pesuhuoneen ja itse saunan lattia on nyt kokonaan laatoitettu kaikki pienimmätkin kolot mukaan lukien, myös puolikorkea saunaseinä on laatoitettu. Saumaukset puuttuvat enää sekä jokunen hassu pieni valkoinen laatta lattiarajasta.

Sauna torstai-iltana.
Ensi viikon maanantaina putkari tulee paikalle ja aloittaa vesikalusteiden asennuksen. Myös saunalasit pitäisivät valmistua elokuun ensimmäisellä viikolla. Jepujee!

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Pikku hiljaa hyvä tulee...

Appiukko ja mies tekivät tänään 12 tuntisen pävän terassin parissa. Hellettä riitti, hiki lensi ja välillä heikotti. Päästyäni kotiin töistä kuuden maissa tilanne näytti tältä:



Dokumentoituani tilanteen kameralla hipsin sisätiloihin asentamaan lamppuja ja muuta kivaa sisustusjuttua sekä pesemään pyykkiä. Olen luvannut miehelleni, etten sekaannu terassin rakentamiseen alkusuunnittelua ja dokumentoimista enempää. Työrauhaa miehille siis.

Myös saunassa on jälleen tapahtunut edistystä. Meillä on nimittäin tummat lattialaatat asennettu. Vielä ne ovat saumaamatta, mutta kuitenkin. Hieno siitäkin tulee.


Huomenna saunassa kuulemma tehdään kattopanelointia. Omat miehet jatkanevat terassin rakentamista.

Ja minä jatkan sisustamista sisätiloissa. Tyynyostoksille pitäisi päästä - osa on jo hankittu. H&M Homesta tarttui mukaan tämmöinen komistus:
Lisää sisustusjuttuja pian!

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Sauna edistyy

Muutosta on takana kohta puolitoista kuukatta ja talomme piti olla luovutuskunnossa jo kaksi kuukautta sitten. Siitä asti, kun muutimme uuteen kotiimme kesäkuun puolivälissä, alakerran wc:tä ja saunaosastoa on rakennettu urakoitsijan toimesta. Myös erinäisiä isompia tai pienempiä juttuja on fiksattu asuinkelpoisessa osassa, esim. puuttuvia listoja on laitettu jne.

Lomalla ollessamme on tapahtununt paljon saunan ja alakerran wc:n suhteen. Vesieristys on tehty kauttaaltaan, vieras-wc on kaakeloitu melkein kauttaaltaan, saunan eristys on tehty ja suhkutilan seinät ovat kaakeloitu. Saunan lasit ja lasinen saunaovi tilattiin Jämerän toimesta Lasinasta ja ne asennetaan elokuun ensimmäisellä viikolla. Lasien asennus pitäisi olla viimeinen työvaihe, eli ensi viikona aikana miltei kaikki muut hommat pitäisi saada tehtyä.

Tässä kuvallinen tilannekatsaus:

Saunan seinissä on jo eristeet. Valkoista kaakelia puuttuu vielä pikkuseiniltä. Lattialle tulee tummaa 10x10-kokoista laattaa.
 

Tähän tulee vielä valkoinen saumaus.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Keittiön stailausta

Tattadaaa! Tämä rakennusblogi julkaisee nyt ensimmäiset stailatut sisustuskuvat! (Okei myönnän. Olen kantanut pois kuvan alta isot kasat krääsää, jotka eivät vielä ole löytänyt paikkansa, mutta kuitenkin...)

Siitä asti, kun muutimme oikeasti tänne asumaan ja sain hieman keittiötavaroita purettua, olen kuolannut Iittalan tulenpunaisen Aalto-maljakon perään. Tietenkin se suurin ja kallein. Näin edessäni, kuinka hyvältä se näyttää sipuli ja valkosipulikulhona valkoisella keittiösaarekkeella valkoista seinää ja lasihyllyjä vasten. Muutenkin keittiömme on aika "väritön", lähinnä valkoista ja harmaata, ja kaipasin jonkun väriläiskän keittiöön.

Kyseinen maljakko on tosiaan Aalto-maljakoista kallein ja emmin pitkään, satsaanko siihen tai ostanko kymmenen jotain muuta juttua. No, aiemmin viikolla tein päätöksen ja tänään kävin sen hankkimassa. Onneksi sain siitä jopa 30 prosenttia kanta-asiakasalennusta.

Ja kyllä se on mielestäni hienon näköinen. Omalla värillään ja muotokielellään se kruunaa saarekekokonaisuuden. Oletko kanssani samaa mieltä?

 



Mies oli aiemmi auttanut minua saamaan lasihyllyt paikoilleen. Ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunii ja ajattomat. Ja edulliset - ostettu Prismasta.


Lasihyllyt kestävät max 10 kg painon, joten täytyi miettiä, mitä hyllyille laittaa.

Keittokirjat, joita selaan aika ajoin kokkausintoa ja uusia ideoita hakiessani, sain laittaa ruokailutilan vitriinikaapeihin. Äidiltä saamani klassinen Vår kokbok, jonka sain muuttaessani pois kotoota 15 vuotta sitten ja jota käytän suhteellisen usein tarkistaakseni esim. keittoaikoja tai mittayksiköitä, sai oman paikan hyllyltä.

Isokokoinen Culinaria-keittokirja ei yksinkertaisesti mahtunut ovelliseen kaappiin missään asennossa, joten sekin jäänee keittiösaarekkeelle esille. Ehkä kirjaa näin tulee selattua useammin - siinä on tosi hienoja ruokaohjeita!

Maldonin tyylikkäät lasiset sormisuolapurkit löysivät myös paikkansa lasihyllyltä...

...ja myös Jars-purkit, joihin olen laittanut kahvia, teetä, suolaa ja sokeria, mahtuivat hyllylle.
Siinä ensimmäiset sisustuskuvat. Lisää seuraa pian, kunhan vielä saataisiin loputkin tavarat paikoilleen. Nyt ollaan taas enemmän kotona, kun paluu arkeen alkaa huomenna. Ehkä sitten myös sitä kotiakin kerkee laitella enemmän.

lauantai 23. heinäkuuta 2011

Hintaselvitys terassin rakennustarvikkeista

Osallistuin työni puolesta rakennustarvikekauppaketjujen hintaselvityksen tekoon. Selvitys tehtiin Mystery Shopping -menetelmällä, mikä tarkoittaa, että asioimme rautakaupoissa tavallisina asiakkaina ja keräsimme hintatietoja tietyistä tuotteista. Tutkimus tehtiin toukokuun viimeisellä viikolla ja siihen osallistui 28 rakennustarvikemyymälää seitsemällä paikkakunnalla.

Selvityksen oli tilannut Byggmax, joka halusi tällä kolmannen osapuolen tekemän selvityksen avulla, todistaa, kuinka suuret rakennustarvikkeiden hintaerot oikeasti ovat. Byggmax mainostaa tarjoavansa korkealaatuisia rakennustarvikkeita edulliseen hintaan, ja selvitys osoittaakin, että Byggmaxilla on kilpailijoihinsa verrattuna selkeästi edullisemmat hinnat.

Vertailun tuloksien pohjalta jokainen voikin kysellä sitä, mistä nämä suuret hintaerot johtuvat. Saamieni tietojen mukaan Byggmaxin tarvikkeet ovat yhtä laadukkaat kuin K-Raudassa tai Bauhausissa myytävät tavarat, ja puutavarakin on kotimaista tuotantoa. Ilmaa hinnoissa…? Tähän tutkimus ei anna vastausta.

Selvityksen tavoite oli luoda keskustelua rakennustarvikkeiden läpinäkyvästä hinnoittelusta.

Mutta nyt hintaselvitykseen:

Ostoslistalla oli rakennustarvikkeita, joita tarvitaan noin 20 neliömetrin terassin rakentamiseen. Lista sisälsi erikokoista painekyllästettyä puuta, erilaisia ruuveja, naulakulmia, kuivabetonia, pilarikenkiä ja pilariharkkoja sekä puuöljyä ja puuöljysiveltimen. Ostoslistan tarkat tiedot voit katsoa täältä.

Hintaselvityksen mukaan suurimmat hintaerot löytyvät Porista ja Turun seudulta. Näillä paikkakunnilla ero edullisimman ja kalliimman vaihtoehdon välillä on yli 60 prosenttia. Tasaisimmat, ja samalla edullisimmat, hinnat löytyvät puolestaan Vaasasta, jossa hintaero on suurimmillaan ”vain” 38 prosenttia.

Selvitys osoitti myös, että samalla rakennustarvikekauppaketjulla voi olla merkittäviä hintaeroja eri paikkakunnilla. Esimerkiksi K-Rauta tarjoaa saman tuotekorin 738,32 eurolla Vaasassa ja peräti 928,88 eurolla Lahdessa. Tutkituista yrityksistä Byggmax oli ainoa ketju, joka tarjoaa saman hinnan paikkakunnasta riippumatta. Byggmax myös julkaisee kaikkien tuotteidensa hinnat netissä, mikä auttaa hintavertailua aika lailla.

Tulokset kaupunki kaupungilta:

Jyväskylä
  1. Byggmax Jyväskylä: 613,34 euroa
  2. K-Rauta Jyväskylä: 794,11 euroa (+29 %)
  3. Kodin Terra Jyväskylä: 890,66 euroa (+45 %)
Lahti
  1. Byggmax Lahti: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Lahti: 841,72 euroa (+37 %)
  3. Kodin Terra Lahti: 875,40 euroa (+43 %)
  4. K-Rauta Lahti: 928,88 euroa (+51 %)
Pori
  1. Byggmax Pori: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Pori: 922,98 euroa (+50 %)
  3. K-Rauta Pori: 928,11 euroa (+51 %)
  4. Kodin Terra Pori: 1 007,91 euroa (+64 %)
Porvoo
  1. Byggmax Porvoo: 613,34 euroa
  2. SR-Rauta Porvoo: 786,01 euroa (+28 %)
  3. K-Rauta Porvoo: 795,60 euroa (+30 %)
  4. Simolin Porvoo: 965,72 euroa (+57 %)
Turun seutu
  1. Byggmax Turku ja Raisio 613,34 euroa
  2. Bauhaus Raisio 780,91 euroa +27 %
  3. K-Rauta Turku 933,10 euroa +52 %
  4. Sarokas Raisio 994,94 euroa +62 %
Vaasa
  1. Byggmax Vaasa 613,34 euroa
  2. K-Rauta Vaasa 738,32 euroa +20 %
  3. Hartman Vaasa 763,60 euroa +25 %
  4. Starkki Vasaa 845,01 euroa +38 %
Vantaa
  1. Byggmax Vantaa: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Vantaa: 829,00 euroa (+35 %)
  3. Bauhaus Tammisto: 854,72 euroa (+39 %)
  4. K-Rauta Vantaanportti: 899,72 euroa (+47 %)

torstai 21. heinäkuuta 2011

Terassin rakentamista ensi viikolla

Ensi maanantaina työt kutsuvat ja paluu arkeen odottaa. Mies on vielä ensi viikon lomalla ja suunnitteilla onkin terassin rakentaminen ensi viikon aikana appiukon avustamana.

Terassiin tarvittavat puutavara ja muut rakennustarvikkeet hankimme Byggmaxista ja ne odottavat jo tontilla.

Sieltä ne tulevat, meidän terassitarvikkeet...
Mielenkiintoista on muuten se, miten hinnat vaihtelevat ja kuinka suuret hintaerot ovat eri rakennustarvikekauppojen välillä. Uskallan väittää, että säästimme jopa tuhat euroa, kun päädyimme ostamaan tavarat Byggmaxista.

Koska Byggmax avaa ensimmäisen liikkeensä pk-seudulla Vantaalla vasta huomenna perjantaina ja olimme hankintoja tekemässä jo kolmisen viikkoa sitten, tilasimme tavarat Porvoon Byggmaxista. Koko setistä maksoimme noin 3 000 euroa, josta 150 euroa oli kotiinkuljetusmaksua. Tavaramäärä riittää paitsi isohkon terassin rakentamiseen myös parvekkeen lattian ja kaiteiden sekä etuoven rappujen ja laudoitettujen kulkuväylien rakentamiseen.

Ostamamme puutavara on tavallista kyllästettyä puuta, ei ruskeaa eikä uritettua. Koska terassin pinta-ala on aika suuri, päädyimme hankkimaan 120 mm leveää lankkua tavallisen 95 mm leveän sijasta. Muuta tarviketta oli mm. kuivabetonia, pilariharkkoja, pilarikenkiä ja naulakulmia sekä iso määrä ruuveja.

Ostospaikan valinnassa meillä oli tukena tuore hintaselvitys rautakauppojen terassitarvikkeiden hinnoista. Postaan siitä erikseen loppuviikosta.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Ikkunoiden pesua

Talomme arkkitehtisuunnitelmia laatiessamme tuli kyllä pikaisesti mieleen kysymys siitä, miten ihmeessä aiomme pestä yläikkunat. Osaan yläikkunoista ei pääse käsiksi ilman telineitä ja tuplajatkovartaa, ja haastavaa niiden pesu kyllä on.

Ensimmäinen kerta oli edessä sunnuntaina, jolloin meillä oli pientä helpotusta rappaustelineista, jotka olivat vielä paikoillaan talon ympärillä. Pikkusisko toimi pesijänä pientä taskurahaa vastaan.

Kuin apina puussa.
Työergonomia ei kyllä ihan ole paikallaan, mutta parempi telineeltä kuin alhaalta maapinnalta.
Yksi pesee, toinen katsoo. Ja kolmas valokuvaa. Epäreiluako?
Jälki oli kerrassaan upea. Tuntuu siltä, että ikkunoista nyt todellakin näkee läpi ja erityisesti parissa kohdassa jouduin katsomaan parikin kertaa, onko siinä ikkunaa enää lainkaan.

Valoa tulvii taloon eikä sähkölamppuja tarvitse käyttää juuri ollenkaan. Ihanaa, kun on kesä!

Enkä vaihtaisi vaikeasti pestäviä yläikkunoitakaan pois. Never.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Tuulesta temmattua energiaa - hintavertailua ekosähköstä

Haluaisin ostaa ekosähköä. Mieluiten tuulivoimalla tuotettua tai sitten vesivoimasähköä. Mutta missä menee kipuraja, kuinka paljon on valmis maksamaan lisää ekoenergiasta?

Rakennusaikana teimme nopean päätöksen ja teimme sähkösopimuksen paikallisen sähköjakelijan Vantaan Energian kanssa. Vantaan Energia vastasi myös sähköliittymän toteuttamisesta ja siksi valinta oli luonnollinen. Nyt, kun talossa on asuttu kuukausi ja pankissakin käytiin perjantaina keskustelemassa budjetistamme, sähkösopimuksen kilpailuttaminen tuli jälleen mieleen. Tässä on nyt myös se paikka, jossa päätetään ekoenergian ottamisesta.

Lue lisää: Ekoenergia.fi
Suomen Luonnonsuojeluliitto on julkaissut ekoenergiamerkin, joka annettaan energiatuotteille, jotka täyttävät tietyt ekoenergialle asetetut kriteerit. Listan yrityksistä ja tuotteista löydät täältä. Ekoenergia-verkkosivujen kautta saa muuten helposti yhdellä napinpainalluksella lähetettyä tarjouspyynnön kaikille ekoenergiaa myyville yrityksille.

Tuumasta toimeen: Ensin arvio sähkönkulutuksestamme

Vattenfallin sivuilta löysimme aika tarkan taulukon siitä, paljonko sähköä nelihenkinen perhe kuluttaa 120 m2 suuressa omakotitalossa. Okei, meitä on vain kaksi henkilöä, mutta asunnon koko täsmää aika hyvin. Taulukon mukaan lämmityskustannukset ovat 9 600 kWh/vuosi ja poistoilmalämpöpumpulla säästäisimme jopa 70 prosenttia kustannuksista. Tavoitteena on myös polttaa takkaa ahkerasti talvella. Ja valoisan talomme ansiosta valoja ei kovasti tarvitsee pitää päällä kesäisin. Laskimme, että sähkönkulutus voisi olla vuositasolla noin 12 000 kWh ja tämän mukaan hintaselvitys tehtiin.

Selvittelin netin kautta ekosähkön hintoja kahden vuoden kiinteähintaisella määräaikaisella sopimuksella. Tapani mukaan julkaisen oman hintaselvitykseni tulokset tässä:

Vattenfall

Vesi (loppuun myyty)
- Kuukausimaksu: 2,50 € x 12 kk = 30,00 €
- sähkön hinta: 6,95 snt/kWh x 12 000 kWh = 834,00 €
Yhteensä: 864,00 €
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 526,96 €)

Tuuli
- Kuukausimaksu: 2,50 € x 12 kk = 30,00 €
- sähkön hinta: 7,15 snt/kWh x 12 000 kWh = 858,00 €
- Yhteensä: 888,00 €
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 550,96 €)

Vantaan Energia

Tuuli
- Kuukausimaksu: 27,6 € x 12 kk = 331,20 € (yksi tuulisähköosuus à 1 000 kWh kustantaa 2 euroa/kk + perusmaksu 3,60 euroa/kk)
- sähkön hinta: 7,15 snt/kWh x 12 000 kWh = 858,00 €
- Yhteensä: 1 189,20 € 
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 852,16 €)

Ekosähkö

Kaikki sähkötyypit (vesi, tuuli, bio) 
- Kuukausimaksu: 1,92 €/kk x 12 kk = 23,04 € (e-laskulla, laskutustapa-alennus)
- Sähkön hinta: 7,55 snt/kWh x 12 000 kWh = 906,00 €
- Yhteensä: 929,04 €
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 592,00 €)

Etelä-Savon Energia

Ekoteko-sähkö (puu, vesi, tuuli)
- Kuukausimaksu: 2,52 €/kk x 12 kk = 30,24 €
- Sähkön hinta: 6,99 snt/kWh x 12 000 kWh = 838,80 €
- Yhteensä: 869,04 €
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 532,00 €)

Kraft&Kultur

Vesi
- Kuukausimaksu: 3,00 €/kk x 12 kk = 36,00 €
- Sähkön hinta: 6,99 snt/kWh x 12 000 kWh = 838,80 €
- Yhteensä: 874,80 €
  (sähkösiirto ja -vero mukaan lukien yht. 1 537,76 €)
 
Kaikki hintatiedot perustuvat 16.7.2011 internetissä julkaistuihin tietoihin. Yllä mainitut hinnat ovat kaikki kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella. Määräaikaisella sopimuksella saa hintaa hieman poljettua alaspäin, ja sähköhintojen kallistuessa kiinteä hinta tuntuu fiksulta.

Sähkön hintakehitys 1.1.2010-15.7.2011
Verolliset nimelliset energiahinnat: Tarjoushinnat, toistaiseksi voimassa olevat; Tarjoushinnat, 2-vuoden määräaikaiset; Sähköpörssi Nordpoolin SPOT-hinnat. Pientalo 18 000 kWh/v, koko maan keskihinta 01.01.2010-15.07.2011
(Lähde: Energiamarkkinavirasto)
Klikkaa kuvaa nähdäksesi taulukko suurempana.

Vesivoimaa ydinvoiman hinnalla

Vertailussa selvisi, että edullisinta perussähköä saa tällä hetkellä Helsingin Energialta. Meidän spekseillä hinta olisi vuositasolla 1 512,56 euroa.

Edullisin ekosähkö on Vattenfallin vesivoimalla tuotettu sähkö (vertailuhinta 1 526,96 euroa/vuosi), mutta se on ilmeisesti loppuun myyty. Vattenfallin hinnaston mukaan vesivoima on muuten samanhintainen kuin perussähkö!

Seuraavaksi edullisin vaihtoehto on Etelä-Savon Energian Ekoteko-sähkö, jonka vertailuhinta on 1 532,00 euroa/vuosi. Se on tasan kaksikymppiä kalliimpi kuin Helsingin Energian perussähkö. Vuositasolla 20 euron sijoitus luontoon tuntuu kohtuulliselta.

Ekoteko-sähköä vuodessa alle 15 000 kWh kuluttaville talouksille

Savon Energian Ekoteko-sähköä tuotetaan polttamalla puuta, jolloin polttamisen tuloksena jäljelle jää vain hiilidioksidia, vettä ja tuhkaa. Savon Energian mukaan hiilidioksidin määrä, joka prosessin tuloksena vapautuu, on yhtä suuri kuin luonnossa puun uudelleen kasvussa käyttämä hiilidioksidi. Palokaasut puhdistetaan prosessin lopuksi useassa vaiheessa eri suodatustekniikoilla ja näin puun polton seurauksena ilmaan ei pääse pienhiukkasia tai muitakaan haitallisia päästöjä.

Ekoteko-sähkön ainoa miinus on, että sitä ei myydä talouksiin, jotka kuluttavat yli 15 000 kWh vuodessa...

Tuulivoima kalliimpaa

Mikäli ehdottomasti haluaa tuulivoimalla tuotettua sähköä, siitä joutuu vuositasolla maksamaan vielä jonkun euron lisää. Selvityksen mukaan edullisinta (vertailuhinta 1 535,36 euroa/vuosi) tuulivoimasähköä saa Lappeenrannan Energialta, mutta sopimus on jatkuva ja hinta päivittyy, kun yhtiön hinnasto päivittyy. Siksi tuote ei myöskään ole mukana yllä olevassa taulukossa.

Mikäli havittelee määräaikaista ja kiinteähintaista sopimusta tuulivoimalla tuoteusta sähköstä, edullisimman vaihtoehdon tarjoaa Vattenfall vertailuhintaan 1 550,92 euroa/vuosi. Se on kuitenkin vuositasolla yli 38 euroa kalliimpi kuin perussähkö ja 24 euroa kalliimpi kuin vesivoimalla tuotettu sähkö - taitanee jäädä meiltä väliin.

Kaikki ei ole niin vihreää miltä näyttää...

Selvitystä tehdessäni huomasin myös, että eräillä toimijoilla ekonimiikkeellä myytävästä sähköstä vain murto-osa on oikeasti vesi- tai tuulivoimalla tuotettua. Esimerkiksi Helsingin Energia myy "ympäristöpennisähköä", jossa vain 1 000 kWh on oikeasti vesivoimaa ja loput perussähköä. Kannattaa siis olla tarkkana!

Mutustelemme vielä hintoja ja vaihtoehtoja ja keskustellemme niistä miehen kanssa tulevan viikon aikana. Päätös syntynee pian.

Ps. Tiesitkö muuten, että 1,9 prosenttia väestöstä käyttää jo ekoenergiaa?

Mitä sähköä sinä käytät? Ja millä hinnalla ja minkälaisella sopimuksella?

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Sateinen kuvapläjäys valmiista rappauksesta ja ulkovaloista

Hip hei ja tervetuloa kotiin! Olimme Saarenmaalla rappaustyötä paossa alkuviikon ja saavuimme kotiin vasta eilen illalla. Ulkokuorta päästiin tarkastelemaan vasta tänään - sateessa.

Mutta oikein hienolta näyttää! Olemme tyytyväisiä ja voimme lämpimästi suositella Inducell Oy:tä myös muille. He tekivät työn nopeasti ja sovitusti ja lopputulos on erittäin siisti. Myös vastaava mestari kehui lopputulosta.

Tässä kuvasatoa lopputuloksesta:

Telineet ovat vielä etupihalta purkamatta, koska ajattelin ehtiä pesemään kuvassa näkyvät yläikkunat telineitä hyödyntäen. Lupasin hoitaa asian viikonlopun aikana.
Detaljikuva smyygistä - siististi tehty.
Detaljikuva rappauspinnasta - tasaista jälkeä.
Sähkäri kävi tänään asentamassa ulkovalot ja niihin liitetyn hämäräkytkimen. Vielä ei ole tarpeeksi pimeää, että valot pääsisivät oikeuksiinsa, mutta tässä kuitenkin jotain esimakua:

Näyttää hassulta, kun rakennuskiellossa oleva autokatos on vielä rappaamatta...
Ulkovalot lähikuvassa. Pimeällä ne vasta pääsevät oikeuksiinsa.
Viron tuliaisena toimme maahan sopivan määrän alkoholia - tietenkin tupareita varten. Tässä esimakua ystäville ja perheenjäsenille pöydän antimista:


On sitä toki tarjolla muutakin kuin pelkkää olutta... ;-)

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Rappauksen neljäs päivä, viidentenä on jo valmista

Virolainen rappariporukka on kyllä näyttänyt kytensä. Työn piti alunperin olla valmis tulevan viikon keskiviikkona iltaan mennessä, mutta porukka on tiivistänyt tahtia ja rappaus onkin valmis jo tänään!

Lauantaina suurin osa työstä saatii jo tehtyä. Illalla otettiin jo pois osasta ikkunoista muovisuojat ja puutuvia räystäitä asennettiin.

Iltapäivällä talon takapihan kohdalla viilailtiin smyygejä.

Etupihan seinä on tässä kuvassa jo puoliksi rapattu.
Sunnuntaille jäi jäljelle enää saunaosaston pihanpuoleinen rappaus, sokkelin maalaus, kattorajan pieneläinsuojien asennus ja puuttuvien ulkopeltien asennus. Virolaispojat aikovat kuulemma lähteä lomalle kello 15 eli siihen mennessä talomme on valmis.

Telineet jätetään meidän pyynnöstä talon ympärille koko ensi viikoksi. Siinä ajassa pitäisi saada hankalat yläikkunat pestyä ja tv-antenni asennettua.

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Rappaus etenee - kolme päivää takana

Talon julkisivun rappaus etenee. Kaverit ovat tehneet 12 tuntisia työpäiviä hyvän sään suosiessa - toivottavasi olisi sateetonta vielä jokunen päivä...!!

1. päivä

Ensimmäisen päivän tuloksista ei valitettavasti ole kuvia, koska emme olleet kotona.

2. päivä

Alkuiltapäivästä näytti tältä:


Rappaajien lähtiessä pois työmaalta kello 20 jälkeen samainen seinä oli saanut pinnoitteen:


3. päivä

Näkymä etuoven puolelta puolen päivän jälkeen:


Sokkelikin on puunattu.
Puolilta päivin takapihan puoleinen seinäkin oli tasoitettu jo toistamiseen:


Iltaan mennessä sama seinä oli maalattu jollakin vaalealla aineella, jonka päälle ilmeisesti tulee varsinainen rappaus tulee. Saunan seinä on vielä tasoittamatta, koska parvekevalun reunusta jouduttiin hieman korjailemaan isommalla kädellä.


Lisää kuvia seuraa pian!