keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Yläkerran pesuhuone - spa 3D:nä

Alakerran märkätilat ovat aikalailla selvää pässinlihaa. Pieniä muutoksia tarivitaan, muttei paljon muuta.

Suurin murheemme on sen sijasta yläkerran wc/pesuhuone. Siihen on pieneen tilaan mahdutettu kaikenlaista: poreamme ja pesutorni sekä tietenkin wc, pesuallas ja suihku.

Tästä löydätte aiemmin julkaisemani mittapiirusuken, josta haaste näky aika selvästi...

Inspiraatiota märkätilojen suunnitteluun olen hakenut mm. näistä kuvista.

Tässä ensimmäinen luonnos yläkerran pesuhuoneesta. Suunta on oikea, mutta jotain tässä vielä häiritsee silmääni...

Kuvasta poiketen katto on todellisuudessa vino siten, että ammeen yläpuolella katto on selkeästi korkeammalla kuin suihkun kohdalla.
Ajatuksena on käyttää samaa valkoista, isoa ja kiiltävää laattaa seinässä.

Alakerran pesutiloihin verrattuna haluaisin tänne yläkertaan kuitenkin hieman enemmän väriä ja spa-henkeä. Siksi ajattelin käyttää värillistä pikkulaattaa korostuksena valkoista laattaa vasten. Väri olisi tietenkin spa-hengen mukainen eli vettä muistuttava turkoosi.

Kaikista hienoin olisi lasimosaiikki, mutta se on aika kallis - toisaalta laattaa tarvitaan vain pienelle osalle seinää. Vaihoehtona on myös eläväpintäinen keraaminen laatta, jossa on eri värisiä turkooseja mosaiikkipaljoa kuten esimerkissä alla:

10 x 10 mm turkoosisävyinen mosaiikkilaatta.
Alunperin olin ajatellut käyttää samaa tummaa kaakelia lattiassa kuin alakerran märkätiloissa. Tässä kuvassa se kuitenkin näyttää aika tummalta ja tekee ahtaasta tilasta pienemmän tuntuisen verrattuna kuvaan yllä. Kysymys onkin, kuinka helposti lika näkyy vaaleassa lattiassa?

Havainnekuva tummalla lattialla.
Mitä mieltä sinä olet? Kaikki vinkit, ehdotukset ja ajatukset ovat tervetulleita!

Kuvat: Kaakelitaikurit

8 kommenttia:

 1. Ainakin kuvissa tuo värillinen mosaiikki tulla poreammeen takana näyttää mieelestäni jotenkin hassulta. Elä ymmärrä väärin, toteutus luonnossa on varmasti hieno sitä en epäile, mutta jotenkin tuosta kuvasta tulee sellainen ensivaikutelma (ainakin minulle), että tuo värillinen osa seinää olisi jonkinlainen mataseinä poreammeen takana, eli omaan silmään kolmiulotteisuus tekee tepposet ensisilmäyksellä. Ajattelin vain, että voisiko tämä olla sinuakin häiritsevä tekijä? Meillä oli vaalea mosaiikkilattia vanhassa kodissa. Muutoin en kokenut tuota ongelmaksi, mutta mosaiikin vuoksi saumaa oli paljon, ja näiden jynssääminen hammasharjalla tympäisi... mutta itse vaaleaalaattaa en kokenut ongelmaksi. Sekä tummassa, että vaaleassa laatassa on varmaan omat ongelmansa. Tummassa näkyy kalkkeumat helpommin, vaaleassa taas muu lika....

  VastaaPoista
 2. Mitä jos laittaisi täälläkin kattoon saman puupanelin, kuin alakerran kylppäreissä? voisi tuoda lämpöä enemmän.
  Tumma lattia näyttää kivemmalta :)

  VastaaPoista
 3. Sellaisen huomion olen tehnyt, että tummassa lattiassa näkyy helpommin pienet lohkeamat, koska lohjetessa väri kuoriutuu päältä pois. (Nimim. kokemusta on...) Riippuu tietysti kaakelista, liekö kokonaan tummia kaakeleita olemassa?

  Paula

  VastaaPoista
 4. Sauma on varmaan likaantumisen kannalta oleellisempi juttu, mutta muistan juuri lukeneeni jostain blogista että siihenkin on olemassa uudenlainen saumausaine, joka ei likaannu. En nyt vain muista mikä blogi se oli...

  VastaaPoista
 5. Taisipa olla meidän blogi... Eli tuo sauma-aine on kaksikomponenttinen epoksisauma-aine ja pitäisi olla merkittävästi helpompi puhdistaa kuin perinteinen. Ei ole huokoinen joten ei ime mitään jne. Sitä löytynee kyllä useammiltakin valmistajilta. Meidän hankkima löytyy esim. täältä: http://www.vehoniemensora.fi/litochromstar.html Teollisuus käyttää tätä paljon, mutta sopii kotiinkin. Hinta taitaa olla n. 4-5 kertaa kalliimpi kuin normiaineet, mutta eipä noita oktssä määrättömästi mene.

  Ja meidän blogi jossa tuosta on juttua oli siis http://Lillstrang.blogspot.com

  VastaaPoista
 6. Tumma lattia näyttää mielestäni kauniimmalta ja tosiaan vaaleassa lattiassa lika + pöly näkyy todella paljon paremmin. Minä jättäisin värillisen mosaiikkilaatan pois ammeen takaa, lavuaarin taakse se istuu mielestäni rauhallisemmin. Mutta makuasioitahan nämä ovat :)

  VastaaPoista
 7. Nyt tehostelaatta on omaan makuun liian "sinne tänne" -laitettu, eikä jotenkaan kokoa tilaa yhteen. Muutenkin, jos joskus päätyy poistamaan ammeen, ei kokonaisuus enää toimi. Muutama ajatus, mitä itselle tuli mieleen:

  -Painottaisin tehostelaatan suihkutilaan ja isompana kokonaisuutena eli esim. suihkun takaseinä (suihkuseinästä lähtien), ikkunaseinä kokonaan ja suihkua vastapäinen seinä suihkuseinän verran eli spa-osion muodostaisi symmetrinen U-mallinen sininen kokonaisuus.

  -Kaikki muu saisi mielestäni olla valkoista laattaa eli en laittaisi välttämättä sinistä "vessan puolelle" ja näin korostaisi vessaa.

  -Harkitsisin myös laattalistaa valkoisen ja sinisen laatan väliin, ammeen kohdalle. Jos teräs, niin sitten teräksinen vessan huuhtelupainike, jos valkoinen, niin sitten valkoinen huuhtelupainike.

  -Valkoinen lattia on kuvan perusteella valoisampi. Silloin sopii hyvin mustat kaapistot ja sininen tehostelaatta. Itse laittaisin kuitenkin mustan kaapiston vessanpönttöseinän yläpuolelle ja korvaisin peilikaapin pelkällä, kehyksettömällä, peilillä -> keventää kokonaisuutta (jossa muutenkin paljon kaikkea). Peili voisi lähteä hotellihuonemaisesti suoraan altaan tasosta! (mm. Sinkkuelämää 2 Carrien vessassa oli näin :)

  -Jos haluaa pitää lattialaatan ylä- ja alakerran välillä samana, eli päätyy tumman harmaaseen lattiaan, niin silloin muuttaisin edelliseen mustan kaapiston lattiaan sointuvaksi harmaaksi, esim. Ikean Godmorgonissa on kiva harmaa. En usko, että on huono vaihtoehto näinkään! Tällöin pitää valita tietysti tehostelaatta siten, että sointuu nätisti lattian harmaaseen.

  -Valkoinen katto on mielestäni valoisa ja sitoo vessat yhteen.

  -Epoksisaumamassa ei ole niin huokoista kuin perussaumausaine, joten hylkii paremmin likaa, mutta ei ole ymmärtääkseni täysin huoltovapaa, eli siinä isona etuna on haponkestävyys -> tehokkaammilla aineilla saa lattian puhtaaksi. Itse laittaisin tätä valkoiseen lattiaan. Mapeilla hintaero on n. 3-kertainen.

  -Porcellanato -laatat kestävät paremmin kolhuja (niissä on paksumpi "pinta" ja niin sanottu keksi on syvemmällä, eikä siksi iskuista tule niin helposti näkyviin). Tämä näkyy tietty hinnassa, enkä tiedä tarkalleen, että minkä kokoisina niitä löytyy!

  Nämä vain ideana, oman maun mukaan toki! Laattavalinnat on todella pitkäikäisiä ja vaikea jälkeenpäin muuttaa, joten itsekin olen niitä joutunut pohtimaan todella tarkkaan. Monta muuta on niin helppo vaihtaa jälkeenpäin!

  VastaaPoista
 8. Paljon ja erittäin hyviä kommentteja ja huomioita kaikilta. Suurkiitos!

  Nyt pitää vielä piirrellä jokunen uusi kuva ja verrata tuloksia silmämitalla. Eikähän me tästä vielä hyvännäköinen yläkerran pesutilakin saada!

  Julkaisen uudet kuvat vaihtoehtoineen, sitten kun valmistuvat!

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!