Kirjoitin taannoin vesivahingosta, joka havaittiin saunatilan yhteydessä olevassa pesuhuoneessa. Kattopanelin läpi oli tullut vettä ja sitä oli tippunut myös lattialle. Panelin saumakohtaan vesi oli jättänyt valkoisen jäljen, joka on peräisin Siporex-harkosta (pölyä).
Asiaa selvitettiin luonnollisesti ensisijassa urakoitsijan kanssa. Urakoitsijan vastuulla on todentaa, ettei vesivahinko johdu heidän työnjäljestä. Takuuaikaa urakoitsijan työlle on yksi vuosi eikä aika meidän tapauksessa ole umpeutunut.
Jälkiä ja vahingon kohtaa tarkasteltaessa on osoittautunut todennäköiseksi, että vesi oli päässyt läpi parvekkeen ja seinän saumakohdasta. Tarkastelimme rakennepiirustuksia, joiden mukaan valussa pitäisi olla pienen pieni (1:80) terassiin suuntaan viettävä kallistus. Rakenteista kosteuden pitää loitolla bitumihuopa, jonka asennus on tarkasti määritelty rakennepiirustuksissa.
|
Rakennepiirustuksissa bitumihuopa on merkitty katkoviivoin. Sen pitäisi nousta 70 mm parvekevalun yläpuolelle. Klikkaa kuvaa suuremmaksi. |
Seuraavaksi lähdin penkomaan rakennusaikaisia valokuvia löytääkseni kuvia itse työvaiheesta. Vesivahingosta kun on kyse, bitumihuovan oikea asennus on tietenkin avainasemassa. Itse työvaiheesta en löytänyt muuta kuvaa kuin semmoisen, jossa valua oltiin jo siloittelemassa (alla).
|
Parvekevalun loppuvaiheita 7. heinäkuuta 2011. |
Kuvassa on havaittavissa (katso ympäröity kohta kuvassa), ettei bitumihuopaa ole nostettu seinää vasten, kuten rakennepiirustuksissa on määritelty. Piirustuksien tarkastelun ja helpon laskutoiminnan jälkeen selviää, että bitumihuovan pitäisi näkyä 70 mm valupinnan yläpuolella. Toki 100 prosenttista varmuuttaa asiasta ei tämän kuvan perusteella saa.
Olisiko meidän vastaavan pitänyt tarkistaa ja huomata bitumin mahdollinen puuttuminen? Kyllä varmaan, jos hänet olisi pyydetty käymään työmaalla. Urakoitsijan kanssa oli sovittu, että jokainen työvaihe tarkastetaan ennen peittämistä. Tämän mukaan ei kuitenkaan aina toimittu, ja esimerkiksi tämä kohta rakennustyövaiheessa tuli urakoitsijan toimesta tehty sen verran pikaisesti, ettemme itsekään nähneet ko. kohtaa ennen valua. Tästä syystä myös valokuvat kysesen kohdan aiemmista työvaiheista puuttuvat.
Korjaustyö on sovittu aloitettavan pääsiäisen jälkeen. Käytännössä urakoitsija joutuu avaamaan valuun 20-30 cm railon koko seinän leveydeltä. XPS-eriste pystytään toivottavasti sahaamaan nätisti auki, jonka jälkeen uusi, seinälle pystyyn tuleva bitumi voidaan polttaa vanhaan bitumiin kiinni. Tämän jälkeen eriste laitetaan takaisin, saumakohdat tiivistetään ja lopuksi uusi valu laitetaan päälle.
Myös valun pinnan työnjäljessä oli moitittavaa. Valun pintaa ei ollut hierretty kunnolla ja paikoittain - erityisesti seinän viereen - oli jätetty kuoppia, joihin vesi kerääntyy.
|
"Pieniä" koloja parvekevalussa. |
Kunnollisen hiertämisen tavoitteena on, että suurin osa sadevedestä valuisi itsestään pois valupinnalta eikä jäisi siihen muhimaan. Toki betoni ei ole vedenkestävää. Valupinnan päälle ei kuitenkaan voi vesieristystä myöskään laittaa, koska valun alla on vettä eristävä bitumi.
Myös valun kaltevuus, jonka piirustuksien mukaan pitäisi olla 1:80, on kysenalainen. Viime aikainen tehotarkkailu on osoittanut, että vesi kerääntyy yhteen tiettyyn kohtaan, joka viettää seinää vasten. Kohta on sama, josta vettä on tullut läpi pesuhuoneeseen.
Urakoitsijan kanssa on sovittu, että valupinta siloitetaan uudella tasoitteella. Näin saadaan korjattu sekä kuopat että kallistuma.
Raporttia seuraa ensi viikolla, kun korjaustyöt alkavat.