lauantai 7. huhtikuuta 2012

Vesivahingon selvittelyä

Kirjoitin taannoin vesivahingosta, joka havaittiin saunatilan yhteydessä olevassa pesuhuoneessa. Kattopanelin läpi oli tullut vettä ja sitä oli tippunut myös lattialle. Panelin saumakohtaan vesi oli jättänyt valkoisen jäljen, joka on peräisin Siporex-harkosta (pölyä).


Asiaa selvitettiin luonnollisesti ensisijassa urakoitsijan kanssa. Urakoitsijan vastuulla on todentaa, ettei vesivahinko johdu heidän työnjäljestä. Takuuaikaa urakoitsijan työlle on yksi vuosi eikä aika meidän tapauksessa ole umpeutunut.

Jälkiä ja vahingon kohtaa tarkasteltaessa on osoittautunut todennäköiseksi, että vesi oli päässyt läpi parvekkeen ja seinän saumakohdasta. Tarkastelimme rakennepiirustuksia, joiden mukaan valussa pitäisi olla pienen pieni (1:80) terassiin suuntaan viettävä kallistus. Rakenteista kosteuden pitää loitolla bitumihuopa, jonka asennus on tarkasti määritelty rakennepiirustuksissa.

Rakennepiirustuksissa bitumihuopa on merkitty katkoviivoin. Sen pitäisi nousta 70 mm parvekevalun yläpuolelle. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Seuraavaksi lähdin penkomaan rakennusaikaisia valokuvia löytääkseni kuvia itse työvaiheesta. Vesivahingosta kun on kyse, bitumihuovan oikea asennus on tietenkin avainasemassa. Itse työvaiheesta en löytänyt muuta kuvaa kuin semmoisen, jossa valua oltiin jo siloittelemassa (alla).

Parvekevalun loppuvaiheita 7. heinäkuuta 2011.

Kuvassa on havaittavissa (katso ympäröity kohta kuvassa), ettei bitumihuopaa ole nostettu seinää vasten, kuten rakennepiirustuksissa on määritelty. Piirustuksien tarkastelun ja helpon laskutoiminnan jälkeen selviää, että bitumihuovan pitäisi näkyä 70 mm valupinnan yläpuolella. Toki 100 prosenttista varmuuttaa asiasta ei tämän kuvan perusteella saa.

Olisiko meidän vastaavan pitänyt tarkistaa ja huomata bitumin mahdollinen puuttuminen? Kyllä varmaan, jos hänet olisi pyydetty käymään työmaalla. Urakoitsijan kanssa oli sovittu, että jokainen työvaihe tarkastetaan ennen peittämistä. Tämän mukaan ei kuitenkaan aina toimittu, ja esimerkiksi tämä kohta rakennustyövaiheessa tuli urakoitsijan toimesta tehty sen verran pikaisesti, ettemme itsekään nähneet ko. kohtaa ennen valua. Tästä syystä myös valokuvat kysesen kohdan aiemmista työvaiheista puuttuvat.

Korjaustyö on sovittu aloitettavan pääsiäisen jälkeen. Käytännössä urakoitsija joutuu avaamaan valuun 20-30 cm railon  koko seinän leveydeltä. XPS-eriste pystytään toivottavasti sahaamaan nätisti auki, jonka jälkeen uusi, seinälle pystyyn tuleva bitumi voidaan polttaa vanhaan bitumiin kiinni. Tämän jälkeen eriste laitetaan takaisin, saumakohdat tiivistetään ja lopuksi uusi valu laitetaan päälle.

Myös valun pinnan työnjäljessä oli moitittavaa. Valun pintaa ei ollut hierretty kunnolla ja paikoittain - erityisesti seinän viereen - oli jätetty kuoppia, joihin vesi kerääntyy.

"Pieniä" koloja parvekevalussa.

Kunnollisen hiertämisen tavoitteena on, että suurin osa sadevedestä valuisi itsestään pois valupinnalta eikä jäisi siihen muhimaan. Toki betoni ei ole vedenkestävää. Valupinnan päälle ei kuitenkaan voi vesieristystä myöskään laittaa, koska valun alla on vettä eristävä bitumi.

Myös valun kaltevuus, jonka piirustuksien mukaan pitäisi olla 1:80, on kysenalainen. Viime aikainen tehotarkkailu on osoittanut, että vesi kerääntyy yhteen tiettyyn kohtaan, joka viettää seinää vasten. Kohta on sama, josta vettä on tullut läpi pesuhuoneeseen.

Urakoitsijan kanssa on sovittu, että valupinta siloitetaan uudella tasoitteella. Näin saadaan korjattu sekä kuopat että kallistuma.

Raporttia seuraa ensi viikolla, kun korjaustyöt alkavat.

6 kommenttia:

  1. Ompa harmillista, toivottavasti saatte mutkitta tuon ongelman korjattua, tai siis rakennusliike saa. Ihan hyvä minusta, että näissä rakennusblogeissa kerrotaan negatiivisiakin asioita, kaikki ei ole aina yhtä ruusuilla tanssimista rakennettaessa. Mukavaa Pääsiäistä kuitenkin!

    VastaaPoista
  2. Ikävää on rakentamisessa tio reklamointi ja varmistelu. Muutenkin tekemistä riitttää. Toivottavasti saatte tämän kurjan asian järjestykseen ja onnelliseen loppuun.

    VastaaPoista
  3. Yli 35v rakennesuunnittelua tehneen insinöörin mielestä rakenne on väärin suunniteltu. Vedeneristys olisi pitänyt mieluummin tehdä lämmöneristeen yläpuolelle (ei käännettyä kattoa) ja pellityksellä suojattu nosto seinälle 300mm parvekkeen pinnasta ylöspäin.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, että rakenne on kyllä melkoisen oudosti suunniteltu.

    Kannattaa myös huomioida, että kuvassa on esitetty valu kallistuksineen myös bitumikermin alle. Tarina ei kerro, mihin kallistetaan. Eli onko bitumikermin läpi järjestetty viemäröinti? Onko kuvassa esitettyä bitumin alla olevaa valua ylipäätänsä tehty? Eli tehtiinkö valuja kaksi? Kuvan mukaan näin oli tarkoitus.

    Joka tapauksessa jos bitumin alla ei ole kallistusvalua ja viemäröintiä niin eipä se vesi sieltä mihkään pääse ja patoaa sitten siihen asti, että löytää jostain reitin ulos. Eli jos nyt nostatte bitumikermiä enemmän seinää vasten niin ei se poista sitä tilannetta, että eristetila toimii uima-altaana.

    Jos taas bitumin alla on kuvissakin esitetty kallistusvalu ja asianmukainen viemäröinti niin sitten korjaustoimenpide on ihan asiallinen. Tulee vaan mieleen, että jos tuo kallistusvalu ja viemäröinti olisi paikoillaan niin tuskinpa mitään vesivahinkoa olisi ilmennytkään?

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia oivallista kommenteista.

    Alimmainen kallistusvalu, eli se joka on bitumin alla, on kyllä tehty. Vaikkei työvaiheesta ole kuvadokumentaatiota, muistamme molemmat selvästi, että valua tehtiin tuossa kohtaan kahdessa otteessa. Rakennuskuvien mukaan kallistuma viettää terassia kohti ja siinä päädyssä on myös vedenpoistoputket. Putkista on todistetusti tullut sateella vettä ulos. Näin ollen eristetila ei toimi uima-altaana.

    Heikin kommentin viimeiseen lauseeseen viitaten: Voipi olla näin. Päällimmäinen kallistusvalu on kuitenkin puutteellinen ja viettää osittain seinää kohti. Saunan pesuhuoneen katossa näkyvä vuotokohta on vastaavassa kohdassa, johon vettä kertyy.

    Vaikka kallistusvalussa ja vaakatasossa olevassa bitumikermissä ei olisi moitittavaa, rakennepiirustuksien vastainen rakentaminen on kuitenkin korjattava. Valokuva antaa osviittaa siitä, että bitumi ei ole nostettu piirustuksien mukaisesti yhteensä 300mm seinää kohti (70 mm pitäisi näkyä valun yläpuolella). Toki tämä voidaan varmuudella todentaa vasta, kun ko. kohta avataan.

    VastaaPoista
  6. Hyvä, että tilanne alkaa selviämään! :) Välillä tuntuu, että pitäisi olla itse rakennusinsinööri, jotta uskaltaisi alkaa taloa rakentamaan! :D Ehkä olen hieman pessimisti.. :/

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!