torstai 24. marraskuuta 2011

Meillä lajitellaan ja kompostoidaan!

*Postaus Euroopan jätteen vähentämisen viikon kunniaksi*

Saimme Sitan QuattroSelect-jäteastian käyttöömme viime viikolla.

QuattroSelect on omakoti- ja rivitaloasujille sekä pienyrityksille tarkoitettu 370 litrainen nelilokeroinen jäteastia. Astian eri lokeroihin voi kerätä keräyspaperia, kartonkia, lasia ja metallia. Astian tyhjennyksessä käytettään erikoisrakennettua autoa, joka kippaa kunkin lokeron sisällön omaan säiliöönsä jatkokierrätystä varten.

Sitan laskelmien mukaan kaatopaikkajätteenmäärän voi lajitteluastian ansiosta jopa puolittaa. Kierrättämällä edesauttaa myös kasvihuonepäästöjen vähentämistä ja luonnonvarojen säästämistä.

Parasta on mielestäni se, että palvelua saa kokeilla veloituksetta kolme kuukautta. Siinä ajassa voi testata astian käyttöä ja sopivuutta omiin tarpeisiin. Myös astian tyhjennystiheyden voi säätää juuri omalle perheelle sopivaksi. Jos QuattroSelect ei toimi omiin tarpeisiin, sopimuksen voi irtisanoa kuluitta kolmen kuukauden kokeiluajan aikana.

QuattroSelect-jätteenlajitteluastiassa on neljä lokeroa: meillä 150 litraa keräyspaperille, 150 litraa kartongille, 30 litraa metallille ja 30 litraa lasille.
Meillä astia löysi paikkansa tavallisen sekajäteastian vierestä, ja alkuun sovimme tyhjennyksestä neljän viikon välein. Luulen, että meille riittäisi harvempikin tyhjennysväli, mutta kokeillaan tätä ensin.

Palvelun hinta on mielestäni edullinen. Astiavuokra on 3,36 euroa/kk ja tyhjennyksestä maksaa 6,80 euroa/kerta. Eli mitä harvemmin astia tyhjennetään, sitä edullisemmaksi palvelu tulee. Olen valmis maksamaan tuon hinnan luonnon ja kierrättämisen hyväksi.

Meillä käytetään ahkerasti myös kompostoria. Emme hankkineet Biolanin kompostoria, kuten taannoin kaavailin, vaan päädyimme Lassila & Tikanojan vastaavaan tuotteeseen, joka oli Biolanin kompostoria selkeästi edullisempi.

L&T Tehokompostori 225 l
Kompostoriin kuskaammekin nyt kaiken, mitä kompostiin saa laittaa: hedelmänkuoret, kahviporot, ruokatähteet jne jne. Viikossa sinne tulee melkein sangollinen tavaraa, kun tarkasti lajitellaan jätteet keittiössä.

Kolmisen viikkoa sitten huomasimme, että kompostori oli kuollut eli suomenkielellä lopettanut toiminnan kuivumisen takia. Onneksi on vielä leutoa ja lisäsimme kompostiin lämmintä vettä ja herätysainetta uusien kompostoitavien aineiden kera, ja nyt se toimii jälleen. Pakko seurata kompostorin toimintaa tarkasti läpi talven, ettei se uuvu uudemman kerran.

Nämä ovat meidän kortemme kekoon jätteen vähentämiseksi. Mitä sinä teet?

Ps 1: Käyppä osallistumassa myös Hei me rakennetaan -blogin samanaiheiseen arvontaan!
Ps 2: Muistathan ilmoittaa osoitteesi 30.11. mennessä, mikäli haluat vastaanottaa yllätyslahjan lukijoiksi rekisteröityneille!

3 kommenttia:

 1. Näyttääpä nerokkaalle järjestelmälle! Oi voi, olispa meilläkin tuommoisia! En usko, että kovin usein tarvitsee noin suurta säiliötä tyhjentää. Ei siis jää pahaksi tuo kustannuskaan!

  Onneksi meillä lähin keräyspiste löytyy ruokakaupan pihasta, joten melko vaivattomasti saa metallit, lasit ja paperit sinne vietyä. Kartongit palaa enimmäkseen leivinuunin sytykkeenä. Osa menee sitten kierrätykseen - viime aikoina tosin lähinnä omiin askarteluihin! :)

  Haaveilen kuitenkin siitä, että joskus olis mulla keittiössä vain sellaisia luukkuja, jonne sais jätteet tiputella ja ne johtais suoraan jonnekin eteenpäin... :)

  ps. Hävettää tunnustaa, mutta meillä on vieläkin kompostori hankkimatta talolle.. :/

  VastaaPoista
 2. Moikka Saara!

  Kyllä meilläkin olisi kaupat ja yleiset jätteenlajittelupisteet suhteellisen lähellä automatkan päässä, mutta kun, mutta kun...

  Täällä päin häpeän sitä, että laiskuus varmaan veisi meitistä paremman puolen ja lajittelu jäisi pienemmälle ainakin metallin ja lasin suhteen. Lisäksi, kun meillä ei ole autotallia tai hirveästi muutakaan varastotilaa, se tarkoittaisi, että meillä olisi pussukoita ja paperikasseja pihalla täynnä keräyspaperia ja pahveja "odottamassa" lajittelupisteeseen kuskaamista. Dislike.

  Luulenpa siis, että tuo QuattroSelect on meille sopivin ratkaisu - pääsee eroon roskista omasta taloudesta per heti.

  Kyllä te vielä kompostorin jossain vaiheessa ehditte hankkia - eikä sitä nyt talvea kohti kannata edes harkita. Ehkä ensi keväänä?

  VastaaPoista
 3. Tuohan on hieno keksintö. Harmi, että täällä meillä päin jäteyhtiö kerää vain kahta jätettä: seka- ja energiajätettä. Edes biojätteitä ei kerätä erilliseen astiaan. On tuntunut oudolta ja kurjalta heittää biojätteitä sekajätteisiin, kun emme ole hankkineet kompostia tähän rivarikämppään. Syksyllä pistimme talolle kompostorin, ja olemme keränneet siitä lähtien biojätteen sinne.

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!