keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Inspiraatiota märkätilojen suunnitteluun

Rakennuslupahakemus on sisällä ja maaurakka hoituu Jämerän kautta, joten päätin keskittyä muiden asioiden suunnitteluun ja miettimiseen: lähinnä visuaalisia ja sisustuksellisia seikkoja, kuten kaakelivalintojen pohdintaa ja märkätilojen yleistä värimaailmaa.

Inspiraariota olen hakenut sekä netistä että käymällä liikkeissä paikan päällä katsomassa heidän esillepanoja. K-raudan märkätilojen näyttelytila on yllättävän kattava, ja sieltä olenkin monta ideaa saanut. Myös ystävien ja tuttujen remonttiprojektit, -ratkaisut ja -kokemukset ovat antaneet omat mausteensa ajatuksiini. Ja tietenkin rakennus- ja sisustusblogit ovat oiva inspiraation lähde.

Suunnitteluamme ryhdittää jokseenkin se, että Jämerän kanssa tehty Avaimet käteen -sopimus sisältää 25 €/m2 -hintaiset kaakelit märkätiloihin sekä eteisen lattiaan. Jos poikkeamme hintahaarukasta, loppuhintaa sovitetaan tämän mukaan. Eli jos valitsemme edullisemmat kaakelit, kokonaishinta halpenee, ja jos valitsemme kalliimmat, kokonaishintaa korotetaan vastaavasti. Simppeliä.

Tavoitteenamme on, että pysymme suurin piirtein hintahaarukassa. Pyrimme siihen, että osa kaakeleista on huomattavasti edullisempaa kuin 25 €/m2, jotta voisimme myös valita kalliimpia laattoja, jotka toimivat edullisempien ja pelkistettyjen laatojen rinnalla visuaalisina tehosteina.

Tyyli saa olla hyvällä maulla pelkistetty. Vaaleata ja harmaata ja ehkä jotain väriläiskää johonkin.

Hmm, tuohan kuulosti hyvin epämääräiseltä. Tässä Pukkilan sivuilta löytämäni kuva, joka kuvaa ajattelemamme suuntaa:


Tässä esitetyt valkoiset laatat saisivat olla huomattavasti isommat. Löysimme tähän tarkoitukseen K-Raudasta isoja ja kiiltäviä valkoisia laattoja hintaan 16 €/m2. Niitä suunnittelemme käyttävämme kaikissa märkätiloissa pääkaakelina. Valinnalla saamme myös kokonaishintaa tasapainoitettua.

Tuo punainen väri saattaa olla hieman liian räikeä meille, mutta näen edessäni samantyylistä mosaiikkilaattaa, jonka väri on sininen tai kevyesti turkoosilla sävytetty merensininen. Tämä värimaailma sopisi esimerkillisesti ylläkerran wc-pesuhouneeseen, johon myös poreamme tulee. Yksi seinä neljästä, esim. poreammeen takana oleva seinä, kuten tässä kuvassa, voisi olla tuommoinen värikäs. Jos yksi iso seinä on värikäs, muilla seinillä valkoisen kaakelin ymäröimänä olevat kaapinovet voivat varmasti olla ihan vaan valkoiset.

Alakerran saunaosaston ja erillisen wc:n suunnitteleminen ei olekaan niin yksinkertaista. Kalusteet ovat kyllä löytäneet paikkansa, mutta oikea värimaailma ei ole vielä löytynyt. Alunperin suunnittelin tilojen värimaailmaksi valkoisen ja harmaan. Pesuhuoneeseen toivoin vuolukivilaattaa lattialle sekä korostuksena seiniin, mutta aito kivilaatta menee valitettavasti yli budjetin. Ja toisaalta mietin, onko valkoinen ja harmaa vähän tylsäkin. Tyylikäs mutta tylsä. En tiedä.

Alla Laattapisteen sivulta tyylinäyte, joka vaatii rohkeutta kaappien värivalinnassa:


Tässä esimerkissä pidän erityisesti eri materiaalien ja värisävyjen hyödyntämisestä. Suihkutilassa on sekä lattiassa että seinillä pieniä "kiviä", muussa lattiassa mattapintaista harmaata kaakelia ja seinissä isoa tumman harmaata ja valkoista laattaa. Mutta... Jos ottaa värikkäät kalusteet pois, kokonaisuudesta tulee tylsä. Pesuhuoneeseemme ei ole suunniteltu erillisä kalusteita, ja erillinen wc on sen verran pieni, etteivät kaappien väri tule kunnolla esille. Täytynee vielä pohtia.

Kaipaisin netissä käytettävää ohjelmaa, jolla voi pirtää, värittää, suunnitella ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Ennen sitä piirrettiin käsin, mutta nyt taiteelliset lahjat tuntuvat uupuvan. Kuulemma monet käyvät Laattapisteen asiakaspalvelussa piirrättämässä unelmansa ja ostavat sitten kaakelit muualta. Itse en tiedä kehtaisinko näin tehdä, kun tiedän jo lähtökohtaisesti, ettemme Laattapisteen hinnakkaita kaakeleita osta.

1 kommentti:

  1. Meille kerrottiin Espoon laattapisteessä kuvien piirtämisen maksavan 100€/kpl ja se hyvitetään, jos ottaa laatat sieltä. Saatiin sieltä muutenkin niin huippuhuonoa palvelua, että voi toki olla että kuvat saa ilmaiseksikin jos sattuu mukavemmat myyjät paikalle :).

    Nuo kivet on ihania, nimenomaan lattiassa minusta. Meille niitä ei nyt tule, kun tajusin miten hankalat ne on pitää puhtaana. Suihkun alle ei ehkä kannata ainakaan laittaa. Laatta myyjä peloitteli vielä, että vaikka olisi innokas siivoamaankin niin saumat kuluvat hinkkauksessa ja sitten likaa kiertyy entistä enemmän ja pian on pakko laittaa saumat uudestaan. En tiedä pitääkö paikkansa. Espoon Ikeassa oli jokikivilattia yhdessä malliwc:ssä ja se oli aika likaisen näköinen, mutta siellähän ihmiset kävelee ulkokengillä...

    Hyvä että teillä on jo noin selkeät kuviot kylpyhuoneen suhteen, ei tarvitse arpoa rakennusvaiheessa vähän paineessa kuten meidän.

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!