maanantai 17. joulukuuta 2012

Kaihtimet vaihtoon - vuositakuukorjaus vol. 2

Kirjoittelin pari kuukautta sitten vuositakuukorjauksesta, jonka johdosta meillä rempattiin. Takuukorjauslista sisälsi monta kohtaa, joista yksi oli ruostuneet sälekaihtimet.


Alkuperäiset kaihtimet toimitettiin ikkunoihin ennakkoasennettuna, ja ikkunat asennettiin paikoilleen vuoden vaihteessa 2010-11. Kuten edellä olevasta linkistä näkyy, rakennusaikainen kosteus oli runsas ja ikkunat pyyhittiin huonosti. Siitä seurasi ikkunakarmien maalivauriot ja kaihtimien ruostuminen. Ikkunakarmit maalattiin tarvittavilta osin pari kuukautta sitten, ja nyt on kaihtimien vuoro.

Domus, joka toimitti ikkunat, ei tietenkään ottanut vastuuta rakennusaikaisesta kosteudesta. Tämä oli kyllä tavallaan odotettavaa, koska kaihtimethan olivat kunnossa, kun Domus ikkunat pihallemme toimitti.

Jämerän kanssa asiasta on sittemmin neuvoteltu ja myös päästy yhteisymmärrykseen. Kahta kaihdinta lukuunottamatta kaikki kaihtimet menevät nyt vaihtoon. Kaksi kaihdinta kelpuutimme, koska niissä oli hyvin vähän ruostetta jos lainkaan. Vanhojen kaihtimien irrotus ja uusien asennus tapahtunee ensi vuoden puolella tammikuussa.

Domuksen kanssa on vielä kesken ulko-ovijuttuja. Saunan ulko-ovi vetää huonon asennuksen takia, ja teknisen tilan ovessa on edelleen asennuksen yhteydessä havaittu maalivirhe. Parvekkeen oven karmi sen sijaan on vakavampi juttu, koska se on haljennut tällä tavalla:


Kaksi ensimmäistä asiaa on varmasti helppo hoitaa kuntoon. Parvekkeen ovi sen sijaan on pieni murheenkryyni, koska se vaatisi ilmeisesti koko karmin vaihtamista. Meitä asia kiukuttaa erityisesti, koska ovea on käytetty yhteensä ehkä kymmenisen kertaa. Parveke on keskeneräinen ja käyttökiellossa, eli oven avaamiseen ei ole ollut syytä vaikka talossa ollaan asuttu jo 1½ vuotta.

Toivottavasti saamme nämäkin ovijutut pian selvitettyä!

7 kommenttia:

 1. Vaivatonta avaimet käteen rakentamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Taloa ei voi rakentaa täysin avaimet käteen -konseptilla. Se ei tuossa maailmassa vaan toimi.

   Siitä huolimatta - nyt jälkiviisiainakin - emme tekisi muulla tapaa ensimmäisen kerran rakentajina ja asiaan täysin vihkimättöminä. Siitä on meille ollut paljon hyötyäkin.

   Poista
 2. Ohoh, onpa ihmeellisen liberaalia ottaa vastaan reklamaatio noista kaihtimista, siis saatte kyllä olla todella tyytyväisiä että saatte ilmaiseksi uudet kaihtimeet ruostuneiden tilalle. Tuon parvekkeen oven suhteen tietenkin vaaditte siihen uuden!
  Pitää voida vaatia priimaa jos kerran avaimet käteen-talo on ostettu. Me ostimme kymmenisen vuotta sitten ihan uuden rivitaloasunnon, ja sen takuukorjausten tarkastus oli kanssa hyvin tarkkaa hommaa, mitään pieniäkään virheitä ei sallittu. Nyt kun on vähän isommalla kädellä tässä rakennettu omaa, ei talofirmaa eikä rakennusliikettä välissä, niin osa niistä meidän silloisista vaatimuksista tuntuu ihan hassulta! Vaadimme mm. kokonaisen ikkunan vaihtamista yhden pienen maalipinnan naarmun takia, ja se vaihdettiinkin... Nyt ei tulisi mieleenkään lähteä vaihtamaan jotain ikkunaa sen takia että timpuri tai itse siihen sattunut osumaan vähän jollakin =DDD

  VastaaPoista
 3. Tuon parvekkeen oven karmin vaihto ei varmaankaan ole ihan niin simppeli homma. Eikös teilläkin ole smyygit molemmilla puolilla tehty karmin "päälle", joten karmin vaihtaminen tarkoittaa smyygin rikkomista jommalta kummalta puolelta? Meillä ainakin domus yritti aluksi kitata ja maalata yhden kuljetuksessa vaurioituneen oven karmin, mutta loppujen lopuksi suostuivat vaihtamaan sen kun vaadimme. Tämä oli rakennusvaiheessa, joten vaihtaminen oli onneksi helppoa.

  Täytyy kyllä yhtyä edellisiin, että on tuossa avaimet käteen rakentamisessa selvästi omat hyvät puolensa. Tälläisessa palanen tuolta, toinen täältä rakentamisessa mahdollisen yllätyksen jäävät yleensä rakennuttajan ongelmiksi. Sinällään kyllä teidän kannattaa olla onnellisia kun teitte avaimet käteen. Teillä kun noita vastoinkäymisiä on näemmä ollut muutama. Itse kyllä pelkään edelleenkin, jos jokin vastaava yllätys tulisi eteen.

  http://www.tulevaisuudentalo.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Ei avaimet käteen -rakentaminen niin pahaa ole, ettei jotain hyvääkin asiasta löydy :D

   Kaikessa on kaksi puolta, näin myös tässä asiassa. Sen verran lisähintaa on tullut maksettua "avaimet käteen" -toimituksesta, että ruostuneiden kaihtimien vaihtaminen tuntuu ihan kohtuulliselta vaatimukselta. Eihän kukaan uudessa talossa halua ruostuneita kaihtimia tai mitään muutakaan rikkinäistä!

   Toivotaan tosiaan, että myös parvekeoven karmin korjaus tai vaihto onnistuu. Olet oikeassa siinä, että se on rappauksen "alla", joten ihan helppoa koko karmin vaihtaminen ei ole...

   Poista
 4. Oletteko kokeilleet spriillä ja patapadalla rapsutella ruostetta pois sälekaihtimien kiinnikkeistä? pääsis vähän helpommalla ja halvemmalla kuin vaihtamalla uuteen.
  Vetäkää tuo parvekkeen oven halkeama puukitillä umpeen ja maalia päälle niin hyvä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi,

   Emme ole kokeilleet spriillä ja hankaussienellä. Kuten kuvista näkyy ruoste on pitkälti koloissa ja mekanismeissa, jonna ei sienellä tai muulla pienemmälläkään esineellä pääse käsiksi.

   Domuksen kaveri kävi meillä perjantaina ennen joulua katsastamassa parvekeoven, ja sanoi saavansa sen kuntoon liimalla (puukitillä). Toimenpidettä ei kuitenkaan pysty tekemään nyt pakkasilla, vaan on odotettava kevättä.

   Poista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!