keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Oman maan maukas tomaatti

Huomasitko otsikon yksikkömuodon? Meidän maan ensimmäinen tomaatti on siis valmistunut - ja syöty. Oikein maukas se oli.


Tämä yksilö syötiin. Oli hyvää.

Haasteenamme onkin ne sata muuta tomaattia, jotka edelleen ovat kovia ja vihreitä - ja pahoin pelkään etteivät ne ehdi valmistua. Vaikkakin päivällä on vielä aurinkoista ja lämmintä, parhaimillaan melkein toistakymmentä astetta, yöt ovat kylmentymässä. Eilinen ennätys oli alle 10 astetta, mikä ei tiedä hyvää tomaateille.

Vihreitä tomaatteja on vielä kymmeniä, ellei jopa satoja.

Eräs mieheni tuttu vinkkasi, että raa'atkin tomaatit kannattaa poimia sisätiloihin talteen ennen öiden liikaa kylmettymistä. Sisätiloissa, kulhossa, raa'at tomaatit jatkavat kuulemma kypsymistään.

Onko kellään kokemuksia vastaavasta? Missäköhän vaiheessa tomaatit kannattaa poimia sisälle? Ennen yöpakkasia vähintäänkin, tai pitäisikö jo aiemmin?

Meidän tomaatin tarina - oppeja ensi vuodelle:

Kylvöin kahta eri tomaattilajiketta maaliskuun alussa. Pyrin valitsemaan lajikkeet kasvatussuunnitelman ja olosuhteiden mukaan: Minulla ei ole käytössä kasvihuonetta, piha on suhteellisen aurinkoinen, ja olin valmis kastelemaan tarpeen mukaan.

Lajikkeiksi valokoituivat Balkonzauber-pensastomaatti ja Tiny Tim -kirsikkatomaatti. Molempia lajikkeita yhdistää avomaalla kasvattamisen mahdollisuus. Lajikkeet eivät vaadi kasvihuonetta, vaikkakin Tiny Timistä sanotaan, että suojaisa paikka on hyväksi.

Vasemmalla pensastomaatti Balkonzauber ja
oikealla Tiny Tim -kirsikkatomaatti.

Balkonzauber-pensastomaatti on jalostettu sopimaan parveke-, terassi- ja avomaakasvatukseen. Lajike on tiiviskasvuinen ja matala, korkeutta sillä ei ole kuin puolisen metriä. Tomaatit ovat myös kirsikkatomaattia hieman isommat: leveydeltään jopa 6 senttimetriä.

Tiny Tim -kirsikkatomaatti on lajikkeen kuvauksen mukaan helppohoitinen ja sopii myös ruukkukasvatukseen. Pensastomaattiin verrattuna tämä lajike voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi. Kypsät tomaatit ovat noin 4 senin kokoisia.

Tomaattiplanttujen alut turvebrikettiruukuissaan.

Tuumasta toimeen aloitin esikasvatuksen sisätiloissa maaliskuussa. Käytin esikasvatuksessa muovista minikasvihuonetta, jonka sijoitin valoisalle ikkunalaudalle. Kastelin, koulin ja hoivasin. Ulos siirsin minikasvihuoneet vähitellen ottaen ne yöksi takaisin sisälle.

Kesäkuussa raivasin tomaateille tilaa kohopenkistä, johon istutin jo suhteellisen suuriksi kasvaneet taimet. Sidoin tomaatit, etteivät ne kesän aikana laahustaisi maassa. Lopuksi puin kohopenkkiin pystyttämäni telineen päälle harsoa lämmikkeeksi. Alkukesä oli vielä kylmä ja ajattelin, että "tomaattitunneli" paitsi suojaisi tuulelta ja sateelta myös lämmittäisi kasveja. Mullan peitin myöhemmin ruohonleikkuujätteellä. Se piti rikkaruohot mukavasti loitolla samalla kun se säilytti maan tasaisen kosteana.

"Tomaattitunneli" on peitetty harsolla kasvun tehostamiseksi. Tunnelin sisällä
tomaatit ovat sidottu kohopenkkiin nikkaroimaani telineeseen. Narujen
painona käytin rakennustöistä ylijääneitä rautatankoja.

No eipä sitä lämpöä sitten tullut paljonkaan koko kesänä, mikä saattaa hyvinkin vaikuttaa lopputulokseen. Heinäkuussa otin harson pois, jotta kukat pölyttyisivät. Nyt taimet ovat jo niin isot, ettei harso tuohon päälle enää sovi. On siis vain oltava kärsivällinen ja odotettava.

Mielenkiintoista nähdä, miten tomaatinviljey avomaalla onnistuu meikäläiseltä. Lajikkeiden kasvatusohjeessa lukee, että sadon korjuu on, tai ainakin jatkuu, syyskuuhun saakka, eli vielä on aikaa odotella tomaattien valmistumista. Toivotaan vaan, etteivät yöpakkaset tule päälle liian nopeasti.

Note to oneself: Muista ensi vuonna!
 1. Lajikevalinnat luultavasti hyvät, pidä kiinni niistä.
 2. Tee esikylvö kuten tänä vuonna, se onnistui hyvin.
 3. Pienempi määrä riittää, jos istutat vain kohopenkkiin. Toisaalta voisi kokeilla pensastomaattilajikkeen ruukkukasvatusta keväällä valmistuvalla parveketerassilla - voisi toimia hyvin!
 4. Muista tarpeeksi iso taimiväli istuttaessasi taimet avomaalle. Tunnelikuvassa näyttää vielä hyvältä, mutta loppukesästä tomaattiviidakko on käsittämätön - vaikuttanee tomaattien valon saamiseen ja siten niiden valmistumiseen.
Vaikken tänä vuonna onnistuisikaan sataprosenttisesti, aion kokeilla samaa reseptiä ensi vuonna. Kolea kesä ja liian tiivisti istutetut tomaattitaimet saattavat koitua kohtalokseni tämä vuonna. Nämä kokemukset taskussa on hyvä jatkaa ja toivoa tuottoisampaa satoa ensi vuonna.

6 kommenttia:

 1. Tää kesä ei ollut hyvä kesä kasvimaalla! Minun kesäkurpitsasatoni on tähän mennessä huimat KAKSI yksilöä. Nekin samasta taimesta, vaikka mulla oli taimiakin useampi. Kaikkeni tein, mutta ei onnistunut.. :/ Luotan siihen, että ensi kesä on parempi! :)

  VastaaPoista
 2. Herkullisen näköinen tomaatti =) Kyllä ne vihreät tomaatit kypsyvät sisällä. Samaa ongelmaa meikäläisenkin tomaatinkasvatuksissa on ollut, sato ei meinaa joutua joka vuosi. Tätä kesää on edeltänyt ihan huikeita hellekesiä ja nämä poikkeuksina.

  VastaaPoista
 3. Meillä vielä kaikki tomaatit vihreitä ja myös pohditaan miten saataisiin sato pelastettua. Viime vuonna meni ainakin 1/3 meidän tomaateista syksyn mukana pilalle. Oli sen verran kylmä kesä etteivät nuo ehtineet tänä vuonna kunnolla kasvaa... Täytyy se kasvihuone varmaan rakentaa :)

  VastaaPoista
 4. Tähän täytyy nyt vielä palata, tomaatin kesäähän voi pidentää hankkimalla kasvihuoneeseen lämmittimen. Sen voi laittaa päälle jo keväästä, ja taimet saavat aikaistetun kesänkin kasvihuoneessa, tosin keväällä pitää sitten muistaa että maa huokuu kylmää joten istutuspuuhiin ei liian aikaisin voi ryhtyä vaan isot astiat taimille ja astiat irti maasta, vaikka puun tai styroksin päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sanna!

   Olet oikeassa, että kasvihuone olisi tarpeen. En vaan periaatteesta semmoista halua. Tänä vuonna kasvatin taimet aika pitkälti sisätiloissa ennen ulos viemistä ja myöhemmin istuttamista.

   Ensi keväänä pitää sisäkasvatusta pohtia tarkkaan, kun meillä on nykyään se kissa. Miten opettaa kissalle, että plantut pitää jättää rauhaan...

   Poista
 5. Katsoin joskus tv:stä erään ruotsalaisen puutarhaohjelman (ne on muuten aivan ihania noin yleisesti ottaen) ja siinä istutettiin jo hyvin hyvin aikaisin keväällä (huhtikuussa) ensimmäiset hyötykasvit ulos puiseen kehikkoon, jonka pohjalle levitettiin tuoretta hevosenlannan ja olkien sekoitusta ja sitten vasta varsinainen kasvualusta ja päälle suojaksi harso. Tuo lantaolkiseos pitää kehikon lämpimänä (maatuessaan) pitkään ja harso suojaa päältä. Että jos siinä teidän lähellä on hevostallit...:)

  Tomaateista: vihreät kypsyvät sisällä ja ne kannattaa kypsyttää paperipussissa huoneen lämmössä. Vihreistä tulee maukkaita kun ne leivittää ja paistaa voissa, mutta taitaa olla niin, että tomaatti on jossain määrin "myrkyllinen" vihreänä.

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!