torstai 17. maaliskuuta 2011

Kiintokalusteiden tarkistusmittaus

Eilen aamulla kävin tontilla tapaamassa Keittiömaailman myyjän, joka tuli talollemme tarkistusmittaamaan kiintokalusteiden paikat. Pieniä muutoksia tulee ja osa paikoista menee tosi naftiksi.

Keittiön huonekorkeutta mittaamassa infrapunamittarilla.
Suurin haaste tulee olemaan keittiö, jossa alaslasku on tasan 37 cm. Keittiösuunnitelmissa olimme laskeneet sen varaan, että pärjäämme 30 cm alaslaskulla, joten tuo 7 cm on napsastava keittiökalusteista. Myös takaseinän leveys on millimetrin tarkkaa puuhaa.

Jotta kaapisto saadaan korkeussuunnassa asennettua, ensimmäisenä lähtee yläsokkeli kokonaisuudessaan. Onneksi meille ei oltu suunniteltu valoja kaappien päälle...

Seuraavaksi madalletaan alasokkelia. Alasokkelistakin otetaan 2-3 cm pois mikä tarkoittaa sitä, että työpöydän korkeudeksi tulee noin 86 cm (nykystandardi on 90 cm). Onneksi olemme molemmat mieheni kanssa normaalipitkiä eikä tuosta varmaan suurta ongelmaa saada aikaiseksi.

Nyt kysymys onkin vaan, että madalletaanko myös saarekkeen sokkelia vastaavasti, että olisivat samannäköisiä? Tai näkeekö edes silmämääräisesti erotuksen, jos sokkelit ovat jopa 3 cm eri korkeudella?

Tämä ei ole ihan lopullinen kuva. Lopullisessa versiossa mm. jenkkikaappi on vaihdettu integroitavaan malliin. Loppullista 3D-kuva pukkaa lähiaikoina.
Keittiökaapiston leveyssuunnassa joudutaan ottamaan pois yksi päätylevy. Tämän kanssa pytymme varmasti elämään. Lisäksi seinien tasoitus saa olla enimmillään 10 mm per sivu, mutta tuokaan ei liene olla ongelma - urakoitsija sanoi pärjäävänsä jopa 6 millimetrillä.

Alakerran wc:ssä vuorostaan kavennettiin kaapistoa 10 cm, jottei tule ongelmia asennusvaiheessa. Eteisen matalaa kaapistoa (istuinpenkki) kavennettin saman verran.

Yläkerran pesuhuoneessa kaikki oli kuten pitikin, eikä kiintokalusteiden mittoihin tarvinnut koskea. Sen sijasta päätettiin, että katsotaan kaapistojen tarkat kiinnityskohdat sitten asennusvaiheessa. Siinä on nimittäin vielä jonkun verran pelivaraa.

11 kommenttia:

 1. Hei,

  yritin jo tuolla aiemmin kysellä alaslaskuistanne, että paljonko on suurimmillaan. Ilmeisesti ilmastointiputket ne tilaa vievimmät? Onko suurimman putken halkaisija 30 cm? Meille arvioitu myös, että tuo 30 cm alaslaskua riittää, olemme pulassa jos ei! Kertoisitko siis, miksi teillä pitikin laskea enemmän kun tuo arvioitu, kiitos!

  VastaaPoista
 2. Hei Anonyymi!

  Kyllähän tuon alaslaskun korkeuden määrää lvi-putket.

  Tavoitteena oli, että kaikki putket asennetaan mahdollisimman lähellä kattoa ja näin tehtiinkin. Putki, joka viimekädessä määrittelee keittiön alaslaskun, on ilmastointiputki ja se on asennettu suurinpiirtein tuon 7 cm verran katosta irti. Se piti nimittäin saada erään 10 cm paksun palkin alapuolelle, jotta ilma kiertäisi saman putken kautta sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan. Eli alaslasku olisi ollut tuo 30 cm (tai jopa 27 cm) ellei meillä olisi tuota metallipalkkia, joka pitää välipohjan ontelolaatat paikoillaan. Yksikään putki ei ole halkaisijaltaan 30 cm isompi.

  Toinen kohta talossamme, jossa alaslasku on isompi kuin tuo 30 cm on eteinen. Siinä kaksi putkea menevät solmuun, eli toinen ylittää toisen. Onneksi nämäkään putket eivät ole kovin paksuja, joten alaslasku on parhaan veikkaukseni mukaan noin 40 cm.

  Seuraavalla kerralla kun käyn valoisaan aikaan tontilla voin mitata kaikki alaslaskut ja ottaa kuvat ko. kohdista. Kuva selittänee sanoja paremmin :)

  Mutta summasummarum: Kannattaa siis tarkistaa rakennepiirustuksista kaikki palkit yms. että osaa ottaa ne huomioon lvi-suunnittelussa.

  VastaaPoista
 3. Melkoisia tiloja/avaruuden tunnetta joudutte kätkmään katon sisään.
  Paljonko eteiseen ja keittiöön jää korkeuttaa?
  Ontelolaatta on tosiaan melkosen p...a koska kantavat teräkset tulevat vielä ontelolaatan alapinnan alle.
  Meillä vaadin rakennesuunnittelijalta että kantavia palkkilinjoa ei jää yhtään madaltamaan sisäkorkeutta. Välipohjat tehtiin siis liittolaatasta, jossa koko vahvuus kantavine teräksineen on 200mm!
  Betonissa jo valmiina sähköputket,vesiputket,lattiavalot ja viemäröinti yms.
  lattia kerralla pinnoitusta vailla valmiina ja aivan erihinnalla kuin ontelolaatat kalliine nosturieneen ja jälkivaluineen.

  Paikalla valettu laatta on ehdottomasti kustannustehokkain ja vankin betonirakenteinen välipohja!

  VastaaPoista
 4. Huonekorkeus ilman alaslaskua on 2900mm eli aika hulppea. Isoimpien alaslaskujenkin kohdallakin huonekorkeutta on reilu 2500mm, mikä on normaali huonekorkeus nykymitoilla.

  Yläkerrassa huonekorkeus on alaslaskun jälkeenkin reilu 3000mm eli harjakorkeus oli tosi korkea ja suurin osa putkista saatin hyvin piilotettua sinne.

  Alakerrassa alaslaskuja tulee vain eteiseen, wc:hen ja saunatilaan sekä keittiöön. Ruokailutilan huonekorkeus on tuo 2900mm ja olohuoneessa korkeus on peräti kaksikerrosta, keskimäärin 7 metriä. Yläkerran porrasaulan alapuolella huonekorkeutta on 2900 - rajattiin alaslaskun kohdasta pois viime hetkellä.

  Tämmöisiä lukuja muistelisin ulkomuistista... :)

  Toisin sanoen en koe, että 37 senttimetrin alaslasku kovasti haittaa kotimme avaruuden tunnetta.

  VastaaPoista
 5. Sellainen piti vaan mainita että muista varmistaa että tuohon mittaan vielä huomioitiin lattian laatoitus/parketti joka korottaa lattiaa jos mitoitus menee noin tiukille(kuvassa mitataan suoraan betonista lasermittarilla). Varmasti näin on mutta parempi varmistaa asia koska erheitä sattuu.

  VastaaPoista
 6. Hei. Pohditteko sitä että olisitte teettäneet palkin kohdalle neliskanttisen ilmastointiputken, jolloin alaslasku olisi voinut olla matalampi.

  VastaaPoista
 7. Kyllä, noissa mitoissa on otettu huomioon kaapiston alle tulevat kaakelit. Kiitos hyvästä vinkistä joka tapauksessa!

  Emme pohtineet neliskanttista ilmastointiputkea. En usko, että se tuossa kohdassa kuitenkaan olisi auttanut tilannetta. Yritän viikonlopun aikana saada valokuvattua ko. paikan sekä mitattua alaslaskut, jotta voisin kirjoittaa asiasta tarkemmin.

  VastaaPoista
 8. Melkosen raskaan näköiset koteloinnit, jos kattokorkeus vaihtelee noin 40cm.
  Kyllä erikoisjärjestelyt iv putkien kanssa olisi kannattanut ehkä miettiä.

  Talo on kuitenkin samanlainen vuosikymmenet, joten IV miehen pieni lisähomma tai vaivannäkö olisi kannattanut maksaa vaikkaa ylimääräisenä hintana.
  Urkaoitsijat menevät luonnollisesti aina sieltä mistä aita on matalin, välittämättä siitä mitä se vaikuttaa mahdollisesti muissa työvaiheissa tai asunnon käytettävyydessä.

  2700mm alkaa olemaan tämän päivän OK talon rakentamisessa jo oleskelutilojen minimi.

  Keittiö tiukasti lattian ja katon välissä, en ole itse törmännyt aiemmin vastaavaan...

  IV suunnitelmissa tuskin oli IV poistoa kylmälaitteiden takaata tai roskakaapista?
  Ne ovat tulevaisuuden "trendi"

  VastaaPoista
 9. Hei, Mielenkiinnolla olen suorannut projektianne ja kaikin puolin talo vaikuttaa hyvin mietityltä ja ratkaisut juuri teidän tarpeisiin sopivilta. Monia valintoja varmasti vielä vastaan tulee ja päätökset kannattaa tehdä omaan makuun ja silmään luottaen(itsellennehän sitä rakennutatte)Kattojen alaslaskuissa kehottaisin kuitenkin vielä puntaroimaan vaihtoehtoja! Äkkiseltään nuo alaslaskut kyseisissä tiloissa voivat näyttää hivenen tökeröiltä vaikkakin huonekorkeutta vielä jäisi. Varsinkin tämä näkyy tiloissa joissa samaan aikaan nähdään useimpia eri katon korkeuksia. Mutta, niinkuin sanoin teidän talo, oma valinta! Tsemppiä loppurutistukseen ja jos ei kiire ole päästä muuttamaan, antakaa kavereitten mielummin tehdä muutama kk.hitaammin töitä joka yleensä näkyy myös työnlaadussa ja tätä kautta asuinviihtyvyydessä.

  VastaaPoista
 10. Anonyymille kommettia tuosta "2700mm alkaa olemaan tämän päivän OK talon rakentamisessa jo oleskelutilojen minimi."
  Höpöhöpö, eiköhän se 2600mm ole se normaali huonekorkeus nykyään.
  Kannattaa myös muistaa, että mitä korkeampi huone on sen enempi siinä on tilavuutta ja tilavuus tuo lisää kustannuksia, lämmitys, ilmanvaihto jne.

  VastaaPoista
 11. Laadukkaan kodin perheelleen rakentava kodinrakentaja ei tyypillisesti keskity "penninvenytykseen", kun on unikkiin projektiin ryhtynyt.

  Silloin kun rakennetaan perheelle uniikkia asuntoa, jossa ei tyydytä muutenkaan "paketti tikkutalon" perusratkaisuihin on oleskelutilojen korkeudella hintaan lähes mitätön vaikutus.

  Lämmityksen ja ilmanvaihdon hoitaa talotekniikka, ja sen suunnitellut insinööri on huomoinut nämäkin seikat suunnittelussaan.
  Tyypillesti myös näiden hoitamiseen ei tarvitse asennusten jäljeen keskitytyä, riittää kerran tehty suoraveloitus sopimus laskulle.

  Puurakenteisten pakettitalojen vakio on tosiaan tyypillisesti 2600mm. Tähän on syynä talotehtaiden maksimaalinen hyödyn haku ja materiaalien mahdollisimman tehokas käyttö.
  Sisäkorkeuden nostaminenkaan ei tyypillisesti onnistu pakettitoimituksissa.

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!