maanantai 1. marraskuuta 2010

9 euroa kuukaudessa ympäristön hyväksi

Viikonlopun Omakoti-messujen mielenkiintoisin löytö oli Sitan tarjoama uudehko kierrätyspalvelu QuattroSelect.

Olemme muuttamassa Vantaalle rakentamaamme omakotitaloon Helsingistä kerrostalosta, jossa jätteiden lajittelumahdollisuudet ovat olleet monipuoliset. Olen ollut hieman huolissani siitä, tuleeko meistä omakotitaloasujina huonompia kierrättäjiä. Siksi olenkin heti alusta alkaen ilmoittanut miehelleni, että minimivaatimus on biojätekompostori, joka toimii kaikkina vuodenaikoina. 

Tässä esimerkki kompostorista, joka täyttää vaatimuksemme:
Biolanin Pikakompostori 220 maksaa edullisimmillaan 469 euroa esim.Puuilo-verkkokaupasta.
Mutta miten paperien, kartonkien, lasin ja metallin kierrätyksen menee?

Sitan QuattroSelect on ratkaisu tähän. QuattroSelect on omalle pihalle jätekatokseen tuotava kierrätysastia, joka on jaettu neljään eri lokeroon keräyspaperille, keräyskartongille, sekaväriselle lasille ja metallipakkauksille. Se on suunniteltu erityisesti okt-, pari ja rivitalo asujien kierrätystarpeille.

Nelilokeroinen QuattroSelect -jäteastian kokonaistilavuus on 370 litraa. Paperi- ja kartonkilokerot vetävät kumpikin 150 litraa, ja lasille ja metallille on valittavissa 30 tai 45 litran säiliöt.
Astian vuokra on 3,10 euroa/kk ja sen tyhjentäminen maksaa 5,90 euroa/tyhjennyskerta, eli ei mikään päätähuimaavan kallis maksu, jos vähänkin haluaa säästää luontoa. Tutkimuksen mukaan on mahdollista jopa puolittaa kaatopaikalle päätyvän jätteen määrän, kun lajittelee jätteensä esimerkiksi QuattroSelect-palvelua käyttämällä.

Astia tyhjennetään yhdellä kertaa erikoisvalmisteisella nelilokeroisella keräysautolla. Astian tyhjennysvälin voi itse määritellä ja se voi olla kerran kahessa viikossa tai 12 viikon välein. Tyhjennys joka neljäs viikko on varmasti suosituin ja sopii hyvin neljän hengen taloudelle.

Ehkä myös appivanhemmat olisivat kiinnostuneita kierrättämään kanssamme, jolloin voisimme tasata kulut. Yhteinen jätekatos on joka tapauksessa tarkoitus rakentaa, ja kai se olisi hyvä suunnitella siten, että sinne mahtuisi kaksi jäteastiaa vierekkäin. Toinen tavalliselle sekajätteelle, ja toinen kierrätettävälle jätteelle.

Tässä vielä QuattroSelect-jäteastian mitat tiedoksi:

4 kommenttia:

 1. Tuohan on hyvä jos pystytte jakamaan kulut appivanhempien kanssa. Minäkin olin vähän huolestunut meidän lajittelusta. Komposti on pakko hankkia, mutta muuten menee jo melko mukavasti. Mies vie työmatkallaan kyläkaupalla sijaitsevalle lajittelupisteelle lasit ja kartongit, paperit poltetaan osin takassa ja loput voi myös viedä kierrätyspaikkaan. Ja ihan ilmaiseksi. Maksaa toki vaivan :).
  Tuota kompostiasiaa en ole ehtinyt yhtään vielä selvittelemään, mutta paikka sille on kyllä jo katsottu pihalla. Täytyypä tutustua tuohon sinun vinkkaamaasi :)

  VastaaPoista
 2. Taitaa joku saada ilmaisen kompostorin ja vuoden ilmaisen tyhjennyksen sponsorilta.

  VastaaPoista
 3. Roope: Juu ei, sponsoria ei ole olemassa. Toisaalta en kyllä kieltäytyisikään, jos joku toisi ilmaisen kompostorin tontillemme.

  T: Semmoisesta voin vielä vinkata, mikäli Sitan palvelu kiinnostaa, että asiakaspalelusta kannattaa kysyä 3 kk:n ilmaista kokeilujaksoa.

  VastaaPoista
 4. Hei Jonna ja tervetuloa naapuriin! Löysin blogisi naapurin vinkistä muutama viikko sitten ja mielenkiinnolla olen sitä lueskellut. Lisäksi uteliaana seurailen talonne nousua tästä olohuoneen ikkunasta :) Itse muutimme Hämevaaraan noin vuosi sitten ja hyvin olemme viihtyneet.

  Kierrätyksestä ajattelin sen verran sanoa, että täällä voi jättää keräyspaperit noin kerran kuussa postilaatikon alle, josta ne noudetaan ihan ilmaiseksi. Ja pahviroska meillä on pitkälti palanut takassa ja saunan uunissa. Kompostia olen kyllä itsekin kaipaillut, ehkä vielä joskus. Lasit ja metallit yms. (ja toki halutessaan myös pahvit ja paperit) voi viedä kauppareissulla kätevästi Selloon tai Pähkinärinteeseen. Näin meillä siis hoidettu kierrätys. Toki myös tuo sinun löytämäsi ratkaisu vaikuttaa fiksulta.

  Elli / 6A

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!