lauantai 6. maaliskuuta 2010

Hintatietoja yleiseen jakoon

Itseäni - kuten varmaan monia muitakin - on askartanut, paljonko joutuu maksamaan talopaketista, joten päätin jakaa saamani hintatiedot tässä ja nyt.

Kilpailutimme neljä kivitalotoimittajaa. Loppupeleissä saimme tarjoukset vain kolmelta talotoimittajalta, Jämerä-kivitalot, Basso-talot ja Lammi-kivitalot, ja näiden hintatarjouksia esittelen alla. Tarjousten vertailu osoittautui hyvin vaikeaksi, koska kaikkien sisältö ja rakennusaineet ovat erilaiset. Useimmat talotoimittajat eivät halua/pysty antamaan kiinteää hintaa, mikä vaikeuttaa vertaamista entisestään. Lisäksi miltei kaikista tarjouksista puuttui sitä tai tätä, kuten ikkunat, betoni, parvekkeeseen tarvittavat rakennustavarat jne. Luja-kivitalolta emme koskaan saaneet tarjousta.

Jämerän tarjous

Materiaalit: 88 370 euroa
Vesikateasennus: 38 170 euroa
Rahti: 4 170 euroa
Yhteensä: 130 710 euroa

Jämerän hinta kattaa kaikki talon materiaaleihin ja asennukseen liittyvät kulut. Hinta on kiinteä, mikä tarkoittaa, että Jämerä on vastuussa mahdollisista budjetin ylityksistä esim. jos betonimenekki onkin heidän arviota suurempi. Talon pystytyksestä vastaa Jämerän omat alihankkijat ja tässäkin vastuu on Jämerällä. Jämerä vastaa myös tarvittavista työkalusta, nostureista, telineistä jne. Tilaajan ei siis tarvitse itse vastata luotettavien alihankkijoiden löytämiestä, palkkamiesta ja johtamisesta.

Tilaajan vastulla on vastaavan mestarin ja pääsuunnitteijan palkkaaminen, sekä rakennulupahakemukseen liittyvät tehtävät. Kustannuksia kertyy myös pohjaurakasta (meidän tapauksessa olemme varanneet tähän peräti 40 000 euroa), rappauksesta (20 000 euroa), siivous ja rakennusjätteet (2 500 euroa), liittymät (7 000 euroa). Päätimme myös tehdä parvekkeemme puulaatoituksen ja kaiteet sekä maanvaraisen terassin itse - toivottavasti mieheni isän kädentaitoja hyödyntäen.

Jämerän tarjouksessa maksuerät ovat määritelty työvaiheittain.

Lammin tarjous

Materiaalit: 61 400 euroa
Vesikateasennus: 39 000 euroa
Rahti: todellisten kustannusten mukaisesti
Yhteensä: 100 400 euroa + rahti


Lammin hintatarjoukseen ei sisälly rakennuksen pystyttämiseen tarvittava betoni, harja- tai muut teräkset, eikä parvekkeen tekoa lainkaan. Näiden kustannuksista on vain suullinen arvio, jonka luotettavuudesta emme vakuuttuneet. Betoni voisi arviolta maksaa ehkä 6 000 euroa, teräkset ehkä 3 000 euroa ja parvekkeen teko kokonaan puusta 2 000 euroa. Koska parveke toimii myös autokatoksen kattona, ja talomme on kaikilta muilta osin kivimateriaalista tehty, haluamme, että myös parvekkeen runko on kiviainesta. Lisäksi hintaan tulee samat yllämainitut kustannukset rakennuslupaprosessista, vastaavasta mestarista ja pääsuunnittelijasta sekä pohjaurakasta, rappauksesta, liittymistä, siivouksesta ja rakennusjätteistä.

Lammin kautta saimme talon pystyksestä tarjouksen urakoitsijalta Jyko Oy:ltä. Hinta on muilta osin kilpailukykyinen Jämerän tarjouksen kanssa paitsi, että tarjous ei sisällä tarvittavia telineitä ja nostureita. Näiden hankkiminen ja vuokraaminen jäävät tilaajaan vastuulle. Tilaaja tekee sopimuksen suoraan urakoitsijan kanssa, eli Lammilla ei ymmärtääksemme sinänsä ole mitään tekemistä tämän työvaiheen kanssa.

Lammin tarjouksessa maksuerät laskutetaan toteutuneiden toimituserien mukaisesti. Myös rahtikulut veloitetaan todellisten kustannusten mukaan.

Basso-talon tarjous

Materiaalit: 55 900 euroa
Vesikateasennus: 56 300 euroa
Rahti: 3 500 euroa
Yhteensä: 115 700 euroa


Muista tarjoajista poiketen Basson tarjous sisältää perustus- ja rakennesuunnittelun. Toisaalta tarjous ei sisällä rakenneteräksiä, ikkunoita(!), läpivientejä eikä kattoturvatuotteita. Lisäksi hintaan tulee samat kustannukset rakennuslupaprosessista, vastaavasta mestarista ja pääsuunnittelijasta sekä pohjaurakasta, rappauksesta, liittymistä, siivouksesta ja rakennusjätteistä.

Basso-talon kautta saimme urakointitarjoukset talon pystyttämisestä Espoon Laatumuuraus Oy:ltä ja Rakennus Fennia Oy:ltä. Tarjoajien hintatarjoukset olivat muihin tarjouksiin verrattuna kaikista kalliimmat. Rakennus Fennian hinta oli 48 450 euroa ja Laatumuurauksen hinta oli 56 300 euroa. Laatumuurauksen tarjous oli sisällöltään hieman kattavampi kuin Rakennus Fennian, ja se sisälsi myös koneet, telineet ja työkalut. Tarjouksessa on lisäksi mainittu, että työmaan vesi- ja sähkökustannukset, sosiaalitilat sekä jätehuolto kuuluvat tilaajalle. Tarjous ei myöskään sisällä metallirakennentöitä.

Basson laskutus tapahtuu maksuerätaulukon mukaisesti. Taulukossa on määritelty prosenttiosuudet kokonaishinnasta ja laskutusaikataulu on aikasidonnainen, ei esim. tavaratoimituksen tai rakennevaiheiden mukainen.

- -
Päädyimme lopulta allekirjoitamaan sopimuksen Jämerän kanssa. Päätökseen vaikutti merkittävästi se, että Jämerä pystyi tarjoamaan meille kiinteän hinnan projektinjohtoineen, työntekijöineen ja urakointineen.

Meille ensikertalaiselle luotettavuus sekä toimituksen että hinnan suhteen on tärkeää.

Tilasimme Jämerältä muuttovalmiin kivitalon avaimet käteen periaatteella. Yllä mainittujen kustannuksien lisäksi maksamme siis myös siitä, että Jämerä hoitaa puolestamme myös kaikki sisätyöt.

8 kommenttia:

 1. Kun ottaa kaiken samalta kivitalofirmalta on aina vaarana, että vetävät kotiinpäin esim. asennuksissa. Siksi on erittäin tärkeää, että vähintään vastaava mestari ei tule kivitalofirman kautta. Täysin ulkopuolinen ei pelaa kuin rakennuttajan pussiin.

  VastaaPoista
 2. KK-kirjoitti asiaa.

  On myöhäistä kommentoida, että jos olisit ottanut harkot Aerocilta (parempi tuote, eri brandi) olisitte säästäneet 35 000 euroa runkomateriaaleista. Sama porukka olisi voinut hoitaa pystytyksen.

  Luja-Taloilta ei liene saanut tarjousta kukaan. Itsekään en saanut vaikka kuvat oli lähetetty ja tarjousta luvattu kolmesti. Lisäksi kaksi muuta tuttavaa ei koskaan saanut tarjousta vaikka toinen em. pariskunnista kävivät paikan päällä neuvottelemassa useasti.

  VastaaPoista
 3. Hei,
  hauska lukea blogiasi. Näyttää olevan niin samanlainen maku :)
  Saako kysyä, mikä on arvio, paljonko Jämerä talonne kokonaiskustannukset tulevat olemaan? Haaveilen itse samasta projektista...

  VastaaPoista
 4. Moi,
  "Tilasimme Jämerältä muuttovalmiin kivitalon avaimet käteen periaatteella"
  Paljonko ko.paketti maksoi Jämerän kautta?

  T. Tuleva Jämerä rakentaja

  VastaaPoista
 5. Moikka!

  Hyvä kysymys. Lupaan palata tähän parin viikon sisällä.

  Koska talopiirustukset loppumetreillä vielä muuttuivat minulla ei vieläkään ole ihan tarkka luku tiedossa. Saan tiedon varmasti ensi viikon loppuun mennessä tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla.

  Lupaan kirjoittaa asiasta silloin!

  VastaaPoista
 6. En löytänyt blogimerkintää kokonaisbudjetista, vaikka sellaisesta lupailit vielä kirjoittavasi. Meillä on oma projekti vasta alkuvaiheessa, mutta kiinnostaisi paljonko olette laskeneet kokonaisbudjetiksi ilman tonttikustannuksia.

  VastaaPoista
 7. Kyllä, näin lupailin.

  Aika on vaan ollut kortilla ja on ollut "helpompi" kirjoittaa "valmiista" asioista. Kustannukset pitäisi ensin laskea semmoiseen muotoon, että se olisi muillekin vertailukelpoinen - tähän ei aika vielä ole riittänyt.

  Mutta pidän kiinni lupauksesani ja kirjoitan kyllä aiheesta.

  VastaaPoista
 8. Olen vihdoin ryhdistäytynyt ja julkaissut lisää hinta-asiaa. Uusin postaus löytyy täältä: http://projekteistaisoin.blogspot.com/2011/01/hintatietoja-yleiseen-jakoon-osa-2.html

  Pahoittelen, että kesti! :)

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!