lauantai 23. heinäkuuta 2011

Hintaselvitys terassin rakennustarvikkeista

Osallistuin työni puolesta rakennustarvikekauppaketjujen hintaselvityksen tekoon. Selvitys tehtiin Mystery Shopping -menetelmällä, mikä tarkoittaa, että asioimme rautakaupoissa tavallisina asiakkaina ja keräsimme hintatietoja tietyistä tuotteista. Tutkimus tehtiin toukokuun viimeisellä viikolla ja siihen osallistui 28 rakennustarvikemyymälää seitsemällä paikkakunnalla.

Selvityksen oli tilannut Byggmax, joka halusi tällä kolmannen osapuolen tekemän selvityksen avulla, todistaa, kuinka suuret rakennustarvikkeiden hintaerot oikeasti ovat. Byggmax mainostaa tarjoavansa korkealaatuisia rakennustarvikkeita edulliseen hintaan, ja selvitys osoittaakin, että Byggmaxilla on kilpailijoihinsa verrattuna selkeästi edullisemmat hinnat.

Vertailun tuloksien pohjalta jokainen voikin kysellä sitä, mistä nämä suuret hintaerot johtuvat. Saamieni tietojen mukaan Byggmaxin tarvikkeet ovat yhtä laadukkaat kuin K-Raudassa tai Bauhausissa myytävät tavarat, ja puutavarakin on kotimaista tuotantoa. Ilmaa hinnoissa…? Tähän tutkimus ei anna vastausta.

Selvityksen tavoite oli luoda keskustelua rakennustarvikkeiden läpinäkyvästä hinnoittelusta.

Mutta nyt hintaselvitykseen:

Ostoslistalla oli rakennustarvikkeita, joita tarvitaan noin 20 neliömetrin terassin rakentamiseen. Lista sisälsi erikokoista painekyllästettyä puuta, erilaisia ruuveja, naulakulmia, kuivabetonia, pilarikenkiä ja pilariharkkoja sekä puuöljyä ja puuöljysiveltimen. Ostoslistan tarkat tiedot voit katsoa täältä.

Hintaselvityksen mukaan suurimmat hintaerot löytyvät Porista ja Turun seudulta. Näillä paikkakunnilla ero edullisimman ja kalliimman vaihtoehdon välillä on yli 60 prosenttia. Tasaisimmat, ja samalla edullisimmat, hinnat löytyvät puolestaan Vaasasta, jossa hintaero on suurimmillaan ”vain” 38 prosenttia.

Selvitys osoitti myös, että samalla rakennustarvikekauppaketjulla voi olla merkittäviä hintaeroja eri paikkakunnilla. Esimerkiksi K-Rauta tarjoaa saman tuotekorin 738,32 eurolla Vaasassa ja peräti 928,88 eurolla Lahdessa. Tutkituista yrityksistä Byggmax oli ainoa ketju, joka tarjoaa saman hinnan paikkakunnasta riippumatta. Byggmax myös julkaisee kaikkien tuotteidensa hinnat netissä, mikä auttaa hintavertailua aika lailla.

Tulokset kaupunki kaupungilta:

Jyväskylä
  1. Byggmax Jyväskylä: 613,34 euroa
  2. K-Rauta Jyväskylä: 794,11 euroa (+29 %)
  3. Kodin Terra Jyväskylä: 890,66 euroa (+45 %)
Lahti
  1. Byggmax Lahti: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Lahti: 841,72 euroa (+37 %)
  3. Kodin Terra Lahti: 875,40 euroa (+43 %)
  4. K-Rauta Lahti: 928,88 euroa (+51 %)
Pori
  1. Byggmax Pori: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Pori: 922,98 euroa (+50 %)
  3. K-Rauta Pori: 928,11 euroa (+51 %)
  4. Kodin Terra Pori: 1 007,91 euroa (+64 %)
Porvoo
  1. Byggmax Porvoo: 613,34 euroa
  2. SR-Rauta Porvoo: 786,01 euroa (+28 %)
  3. K-Rauta Porvoo: 795,60 euroa (+30 %)
  4. Simolin Porvoo: 965,72 euroa (+57 %)
Turun seutu
  1. Byggmax Turku ja Raisio 613,34 euroa
  2. Bauhaus Raisio 780,91 euroa +27 %
  3. K-Rauta Turku 933,10 euroa +52 %
  4. Sarokas Raisio 994,94 euroa +62 %
Vaasa
  1. Byggmax Vaasa 613,34 euroa
  2. K-Rauta Vaasa 738,32 euroa +20 %
  3. Hartman Vaasa 763,60 euroa +25 %
  4. Starkki Vasaa 845,01 euroa +38 %
Vantaa
  1. Byggmax Vantaa: 613,34 euroa
  2. Puukeskus Vantaa: 829,00 euroa (+35 %)
  3. Bauhaus Tammisto: 854,72 euroa (+39 %)
  4. K-Rauta Vantaanportti: 899,72 euroa (+47 %)

8 kommenttia:

  1. Silloin kun rakentaja avaa rautakauppaan rakentaja tilin ja alkaa uskollisesti käyttämään vain kyseistä kauppaa, suorittaa kauppias ns. aseettoman ryöstön! Älkää nyt hyvät ihmiset vaan tehkö tätä ensirakentajan virhettä.

    VastaaPoista
  2. Hurjia on kyllä erot, mutta sehän on rakennustarvikkeille tyypillistä. Miten toi ostaminen tehtiin? Pyydettiinkö köntästä esim. etukäteen tarjouksia, oliko ostaja tiliasiakas vai mentiinkö vaan kauppaan listan kanssa? Ainakin k-raudoille ja starkeille tuntuu olevan tyypillistä että tiliasiakkaana saa suoraan sen 20-30 pinnaa hinnoista pois?

    Mutta näkyipä tuossa listalla olevan mm. naulauskulmia joissa on ihan sumeita hintaeroja. Muistaakseni joku koko Jyväskylässä aikanaan oli siten että IKH möi sitä hintaan 3,90 ja vastaava koko oli Starkissa vajaan 20 euroa :) Että siinä on katteet kohdallaan...

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen vertailu! Harmi kun meilläpäin ei ole Byggmaxia niin ei ole myöskään tehty selvitystä Tampereen hinnoista.

    Rakennusalalla tuntuu todella olevan ilmaa hinnoissa melkoisesti, ja hinnoista tippuu ilman kummempaa tinkausta neljännes kun vain kysyy. Harmittaa kun vertailu hyllyhintojen mukaan on aivan turhanpäiväistä ja edullisinta liikettä on niiden perusteella mahdoton tietää.

    VastaaPoista
  4. Höylätyn kestopuun laatu on yksi asia mikä tekee ison eron hintaan. En siis tiedä miten paljon se tässä tutkimuksessa on vaikuttánut asiaan, mutta laatuja on 28x95 ja 28x120 monia. Jos raaka-aine on ST laatuista, hinta on kuutiolle noin 30 euroa kuutiolle enemmän kuin VI raaka-aineesta tehty rallilauta. Jos ralli on VS/VL:ää, on hinta vielä halvempi. Varsinkaan ne, jotka myy VI raaka-aineesta tehtyä tai VS/VL rallia ei mainitse missään tavaran laatua, joten normi asiakkaan on aika hankala ymmärtää, miten "sama" lauta voi maksaa toisaalla 20 senttiä/metri enempi ku toisaalla. Kaikki ei ole sitä miltä äkkiseltään näyttää ;)Teillä on muuten todella tyylikäs talo! -unelmasäleikkö

    VastaaPoista
  5. Niin, onhan se tosiasia, ettei maallikko tiedä, miten tarkkailla puutavaran laatua. Selkeät merkinnät ovat esim. A/B tai A-laatua, mikä kertoo puun kyllästysasteesta, mutta itse puun laatu jää usein huomioimatta.

    Puun laatu ei ole ollut tässä tutkimuksessa ratkaisevaa. Kaikista liikkeistä on valittu edullisimmat mahdolliset tuotteet. Jos yleisesti tiedotettu alennus on ollut saatavissa, se on otettu mukaan hintavertailussa.

    Muilta osin selvityksessä on verrattu listahintoja, eikä kanta- tai tiliasiakashintoja ole otettu huomioon. Jos nämä edullisemmat hinnat otettaisiin laskuun mukaan, se kaventaisi hintaeroja merkittävästi. Harva liike kuitenkin antaa alennusta aiemmassa kommentissa mainittua 20-30 prosenttia enemmän (vrt. esim. Porin +64%)

    Mutta: Tutkimus on aina tutkimus. Mielestäni tätä kyseista hintavertailua voi pitää suuntaa antavana ja keskustelua herättävänä, mutta omat hintavertailut ja tuotteen laatuarviot kannatta aina tehdä.

    Parhaan ja edullisimman paketin kukin saa, ensin päättämällä haluamansa tuotteet ja sitten tekemällä hintavertailun. Jotkut tuotteet tulee ehkä ostettua K-Raudasta, osa Bauhausista ja osa Byggmaxista - toinen asia on sitten se, kuinka monessa liikkeessä jaksaa juosta edullisimman tuotteen perään...

    VastaaPoista
  6. Kukahan on valinnut tuotteet vertailuun? Kenen idea mahtoi olla rakentaa juuri terassia? Ei kai nyt tutkimuksen tilaaja kuitenkaan...

    VastaaPoista
  7. Vertailuja on mielenkiintoista tehdä. kesän ajan olen tehnyt jos jonkinlaista kilpailutusta (eli tarjouspyyntöjä), ja on kyllä aika loputon suo. Mielellään sitä asioisi Puukeskuksessa tai Byggmaxissa, mutta täällä ei lähiseuduilla ko. liikkeitä ole. Eikä Bauhaussia, ja itsenäisiä "rautakauppiaita" vain pari. Jäljelle jää Rautia, K-Rauta, Terra, Starkki. Hinnoissa ovat kutakuinkin samaa luokkaa, valinta täytyy tehdä muilla perusteilla. Esimerkiksi sillä, että kun myyjä lupaa laittaa tarjouksen vielä saman päivän/saman viikon aikana, niin jos se tulee kahden-kolmen viikon päästä, niin sori, kaupat on tehty jo jonkun muun kanssa. Tai se, että tasan yksi rakennustarvikkeita myyvä kauppa on auki sunnuntaisin. tai vain yksi aukaisee ovensa aamulla seitsemältä. Tai eräässä kaupassa myyjiä ei saa kiinni, vaikka juoksisi, ja vaikka saisi kiinni, ei saa palvelua.

    VastaaPoista
  8. Kyllähän se vertailu kannattaa oli kyseessä sitten mikä tahansa rakentamisen vaihe, terassin rakentaminen, perustukset tai rungon pystytys. Jälleen hyödyllinen kirjoitus!

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!