sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Valumarmori tai posliini?

Kohta on aika päättää ja tilata pesualtaat yläkerran pesuhuoneeseen ja alakerran wc:hen, mutta altaan materiaali pohdituttaa vielä. Valumarmorialtaat tuntuvat yleistyneen paljon ja monet ulkonäöltään miellyttävät pesualtaat ovat juuri valomarmorista tehtyjä. Mutta mikä ero materiaaleissa oikeasti on ja kumpi on oikeasti parempi?

Selvitelin asiaa ja löysin myös netistä jonkun verran kirjoituksi aiheesta. Valomarmori on sekoitus kivi- ja muoviainesta. Posliini puolestaan on valmistettu kokonaan kiviaineksista ja sen pinta on lasitettu.

Tässä plussat ja miinukset kummastakin vaihtoehdosta:

Valomarmori
+ Iskunkestävä
+ Voi pestä tavallisilla pesuaineilla, mutta hiovia aineita sisältäviä pesuaineita kannattaa välttää
+ Himmentynyt tai naarmuuntunut pinta voidaan korjata kiillottamalla, vahaamalla tai varovasti hiomalla ns. vieshiomapaperilla (karkeus n. 1 200)
- Huokea pinta naarmuuntuu helposti
- Joidenkin lähteiden mukaan huokampi pinta ei ole yhtä hygieninen kuin kova, lasitettu posliinipinta
- Vaatii aika ajoin kiillottamista ja vahaamista erikoisaineilla
- Ei kestä happoja, ammoniakki tai klooria sisältäviä tuotteita, esim. viemärinpuhdistusainetta

Posliini
+ Kova pinta kestää kulutusta eikä naarmuunnu
+ Voi pestä tavallisilla pesuaineilla (myös hiovilla pesuaineilla)
- Kova pinta ei kestä iskuja
- Rikkoutunutta pintaa ei pysty korjaamaan

Päätökseen vaikuttanee omat toivomukset ja tottumukset. Vaikkakin valumarmori tuntuisi mukavalta ja olisi ratkaisuna tyylikäs, veikkaan ettemme mieheni kanssa jaksa huoltaa sitä niin paljon kuin pinta vaatisi pysyäkseen hyvännäköisenä vuodesta vuoteen. Vaikkakin erityistä kiillottamista ja vahaamista tarvitsisi tehdä vain pari kertaa vuodesssa, uskon, että tuo pari kertaa on jo liikaa meille. Myönnän, etten ole kodin varsinainen siivousintoilija.

Tällä hetkellä pesuallasvalintamme ovat molemmat Solitekilta. Alakerran wc:hen tulisi malli Castellon ja yläkerran pesuhuoneeseen kaapiston päälle asennettava 80 cm leveä Montevideo.

Maljamainen Castello-pesuallataan listahinta Solitekilla on 140 euroa.
Montevideo-pesuallas tulisi meille 80 cm leveänä ja asennettuna suoraan kaapiston päälle ilman välilevyä. 80 cm leveän pesualtaan listahinta on Solitekilla 240 euroa.
Molemmat mallit ovat siis posliinia ja ainakin vielä tämän alkavan viikon aikana Solitekilta saa 20 prosenttia messualennusta kaikista listahinnoista.

6 kommenttia:

 1. Muistan että me pohdimme tuota myös pitkään. Kallistuimme posliinin katsastettuamme kauppojen valumarmoriset näytekappaleet. ne olivat lähes poikkeuksetta vähän kulahtaneita. Joten meillä kanssa kaikki altaat keittiötä lukuunottamatta posliinisia. Ja ollaan oltu tyytyväisiä niihin :).

  VastaaPoista
 2. Samat mietinnät meilläkin. Nuo valumarmoriset taitaa tosiaan useinkin olla vähän sellasia kulahtaneen oloisia kuten edellinen kommentoija tuossa sanoikin, mutta toisaalta siinä rouheudessahan se hienous juuri piileekin. :) Mutta makuasia tämäkin. Minä varmaan valitsisin posliiniset sellaisiin paikkoihin missä allas on kovassa ja jatkuvassa käytössä. Jos on vesipisteitä joita ei niin usein käytetä niin voisi miettiä tuota valumarmoria.

  VastaaPoista
 3. Ja toinen asia, joka varmasti kannattaa huomioida on se, että kirkkaan valkoisilla kaakeleilla mahdollisesti kermanvärinen tai edes hieman kellertävä valumarmoriallas saattaa näyttää likaiselta. Ainakin meillä tämäkin kävi mielessä.

  VastaaPoista
 4. Teräsemali on myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, itse päädyin siihen samantapaisten pohdintojen jälkeen :)

  VastaaPoista
 5. Meillä on toisessa vessassa valumarmori ja toisessa posliini (laitettu samaan aikaan) ja huomaa kyllä että posliini on säilynyt freesinä paljon paremmin. Valumarmorista ei millään saa kalkkisaostumia esim. hanan juuresta puhtaiksi, toisin kuin posliinipinnasta.

  VastaaPoista
 6. Moi Anu,
  Kiitos, että jätit viestin tuosta asiasta. Viestisi vahvisti ennakkoluuloani valumarmoria vastaan ja olen iloinen, että päädyimme ottamaan perinteiset posliinialtaat :)

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!