lauantai 1. tammikuuta 2011

Hintatietoja yleiseen jakoon, osa 2

Olen luvannut tarkempaa tietoa rakennusurakamme kokonaisbudjetista jo kauan. Nyt kun uusi vuosi alkoi on aika ryhdistäytyä.

Olemme siis hankkimassa Jämerä-kivitalon avaimet käteen toimituksena. Toimittajavalintaamme vaikutti merkittävästi se, että Jämerä pystyi tarjoamaan meille kiinteän hinnan projektinjohtoineen, työntekijöineen ja urakointineen. Koska olemme mieheni kanssa molemmat täysin eri alalla kuin rakennusalalla ja kyseessä on ensimmäinen rakennusprojektimme, avaimet käteen -toimitus on meille ainoa vaihtoehto saada oma talo.

Materiaalista ja rungon asentamisesta vesikattoon asti olen raportoinut aiemmin täällä. Linkin takaa löytyy myös vertailutietoa muihin kivitalotoimittajiin kuten Lammi ja Basso-talo. Tarjoukset on pyydetty talomme luonnosvaiheen pohjapiirustuksilla. Tarjouskilpailun jälkeen piirustuksia on rukattu vain vähän. Ikkunapintoja on pienennetty ja yksi kokonainen iso ikkuna on otettu pois. Muutokset olivat ehto rakennusluvan saamiseksi. Suunnitteluvaiheen ikkunarumbaan voi perehtyä täällä ja täällä.

Mutta nyt itse hintoihin.

Rungon pystytysvaihe vesikattovaiheeseen saakka (materiaalit, asennus ja rahti) kustantavat yhteensä 130 710 euroa. Sisätöistä maksamme Jämerälle kesäisen arvonlisämuutoksen jälkeen yhteensä 141 056,80 euroa.

Sisätyökustannus sisältää:
  • Suunnitelmat (rakennesuunnittelu, energiatodistus, sähkö- ja lvi-suunnitelmat sekä KVV- ja IV-johtajien työt) 
  • Sähkö- ja lvi-urakan
  • Valitsemamme lämmitysjärjestelmän (poistoilmalämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys)*
  • Valitsemamme keittiön kiintokalusteet ja kodinkoneet*
  • Valitsemamme wc:n kiintokalusteet sekä vesikalusteet perusluettelon mukaisesti*
            * Tiedossa kaupanteko hetkellä

Hintaan on määriteltyt tietyt perustason kaakelit, lattia- ja seinäpinnat. Jos valitsemme jonkun muun kuin määritellyn materiaalin tai kalusteen maksamme hintaerotuksen. Vaihtoehtoisesti meille hyvitetään, jos valitsemme edullisemman vaihtoehdon.

Esimerkiksi kauppahintaan kuuluvat Oras Vega -hanat vaihdetaan Oras Cubistaan ja IDO Trevi wc-istuin seinään kiinnitettävään malliin. Oraksen hanat ovat Alessin mallia lukuunottamatta aika samanhintaisia, mutta seinään kiinnitettävistä wc-istuimista joudumme maksamaan lisää.

Oras Cubista -hana.
Hintaan kuuluvat laatat saamme valita itse, mutta hinta on määritelty siten, että suositusvähittäishinta saa olla keskimäärin enimmillään 25 euroa/m2. Tuo tulee aiheuttamaan päänvaivaa, koska useimmat hyvän näköiset kaakelit maksavat reilusti enemmän. Näistäkin joudumme luultavasti maksamaan hieman lisää. Pyrimme kuitenkin siihen, että isot kaakelipinnat ovat edullisempia kuin 25 euro/m2, jotta meille jäisi budjettia hankkia korostuslaattoja, jotka usein ovat muita kaakeleita huomattavasti kalliimpia.

Kaikkiin huoneisiin on varattu parkettilattia. Hintaan kuuluu Upofloorin lakattu pähkinä country 3-sauvaparketti, mikä on juuri se, mitä haluamme. Seinäpinnat ovat hintatarjouksessa maalattu. Väri ei vaikuta hintaan ja saamme valita vapaasti Tikkurilan sisustusmaalivärikartasta. Makuuhuoneeseen olemme suunnitelleet yhdelle seinälle tapettia ja tästä joudumme maksamaan erikseen - ei kuitenkaan pitäisi olla kovin kallista...

Upofloorin lakattu pähkinäparketti.
Saunan osalta hintaan kuuluu lämpökäsiteltyä haapapaneelia seinään ja kattoon. Lauteet ovat merkkiä Royal muotolaude, nekin lämpökäsiteltyä haapaa. Saunaovi on Jeld-Wenin kirkas lasiovi. Pesutilan liukuovi asennuksineen ei sisälly hintaan. Sisäovia meille tulee yhteensä 5 kpl (3 x makuuhuone ja 2 x wc) ja ne ovat hintatarjouksen mukaan Jeld-Wenin Trendiovi. Myös sisäportaat kuuluvat toimitukseen.

Jeld-Wenin Trendi-ove mallia 313.
Näiden kustannusten lisäksi kustannuksia tulee mm. seuraavista seikoista:
  • Maansiirtotyö ja paalutus (budjetoitu 40 000 euroa, hinta ylittyy)
  • Liittymämaksut (budjetoitu 7 000 euroa, toteutunut tähän mennessä 4 500 euroa)
  • Siivous ja rakennusjätteet (budjetoitu 2 500 euroa, budjetti alittunee)
  • Vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan palvelut (budjetoitu 7 000 euroa, sopimuksen mukaan 6 000 euroa)
  • Takka ja hormi (budjetoitu 7 000 euroa, budjetti alittunee)
  • Julkisivuverhous ja -maalaus (budjetoitu 20 000 euroa, vahvistuu kesällä 2011)
  • Piha (budjetoitua 10 000 euroa, vahvistuu kesällä 2011)
  • Terassi ja parvekkeen laudoitus ja kaiteet (budjetoitu 5 000 euroa, vahvistuu kesällä 2011)
Ja tietenkin niitä arvaamattomia kustannuksiakin tulee... Valitettavasti.

13 kommenttia:

  1. Hei ja hyvää uutta vuotta! Hienoa kun laitat hintoja esille. Mekin harkitsimme vakavasti Jämerää, mutta tälle nykyiselle tontille sopii paremmin puutalo. Yritimme tehdä budjetin huolellisesti, mutta niin se vaan paukkuu. Täytyykin linkittää tämä sun postaus miehelle, jonka tarkassa hallinnassa budjettimme on. Mä luovana johtajana yritän saada sisustusvalintoja mahdutettua kokonaisuuteen..

    Jossain vaiheessa kirjoitit, että olit kuullut Idon seinäpytystä huonoa. Mihin malliin olette nyt päätymässä? Mulla olis etsinnässä edullinen, mutta hyvä perusseinämalli.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Onneli.

    Seinämallisen vessapytyn selvitystyö on vielä työn alla. Ei se Idokaan ole kokonaan poissuljettu - vielä. Kommentti pytyn muodosta ja siitä, että lika jää siihen kiinnin on toistaiseksi vain yhden miehen mielipide. Aion siis vielä kysellä muualtakin ja verrata muita vaihtoehtoje ennen lopullista päätöstä. Ilmoittelen!

    VastaaPoista
  3. Kiitokset näistä hintatiedoista, mielenkiintoista nähdä mitä kivitalon rakentaminen oikeasti maksaa avaimet käteen-tyylillä. Tässä selviää myös se, että avaimet käteen ei näköjään kuitenkaan tarkoita sitä, että odottelet vain muuttopäivää kaikessa rauhassa. Stressinaiheita näyttää riittävän =)

    Kiitos myös rehellisestä palautteesta Zekatasta, he olivat meillä vahvasti harkintalistalla aktiivisen henkilökuntansa ansiosta, mutta kokemustenne perusteella putosivat pois listalta.

    Mikäli kiinnostaa, niin meidän blogista voi käydä katsomassa mitä puutalon rakennuttaminen pääkaupunkiseudulla maksaa. Projektimme on vielä alkuvaiheissaan, mutta päivittelen hinta- ja muita tietoja sitä mukaa kun niistä selvyys tulee. Unelmia rakentamassa

    VastaaPoista
  4. Hei Sulo,

    Kiitos, että jätit viestin ja blogisi osoitteen tänne. Jahka ryhdyn sitäkin seuraamaan.

    Avaimet käteen -tyyli ei kyllä todellakaan ole laakereilla lepäämistä. Vaikka projektin johdosta on maksettu Jämerälle, häärään kyllä aktiivisesti mukana kaikissa kuvioissa. Mutta ei se mitään, kunhan en joudu itse väliseiniä tai parketteja asentamaan. Jämerän kautta saamme myös ammattimaiset urakkaporukat helposti hoidettua, eikä vastuu niiden palkaamisesta silloin ole meillä.

    VastaaPoista
  5. Paljonko arvioitu budjetti ylittyy jo rakentamisen tässä vaiheessa?

    VastaaPoista
  6. Hei Kangas,

    Budjetin ainoa varsinaisesti liikkuva osa on maatyö. Maatöiden osalta olimme budjetoinut 40 000 euroa, mutta budjetti on kohta jo ylittynyt. Ottaen huomioon, että paljon työtä on vielä tekemättä tulemme ylittämään tämän budjetin viisinumeroisella luvulla. Ikävä kyllä.

    Kerronpa sitten puolen vuoden kuluttua, mikä karu totuus oli...

    VastaaPoista
  7. Hei,

    olemme aloittamassa taloprojektia Espoossa ja harkitsemme kivitaloa. Jämerän avaimet käteen -ratkaisu kuulostaa hyvältä. Itse etsimme ratkaisua, jossa avaimet käteen -periaatteella tilaisimme rungon pystytysvaiheen (vesikattovaiheeseen saakka) lisäksi vain osan luettelemistasi sisätöistä. Osan sisätöistä teemme itse.

    Tässä vaiheessa minua kiinostaisi kuulla, miten hoiditte projektissanne talosuunnittelun arkkitehtuurin osalta. Blogin mukaan teillä on oma arkkitehti. Kävikö arkkitehdin suunnitelma Jämerälle sellaisenaan vai pitikö suunitelmaa muokata? Jouduitteko maksamaan Jämerälle erikseen vielä suunnittelusta eli tekikö Jämerän oma arkkitehti vielä lisäsuunnittelua? Eli tuliko teille tältä osin mahdollisesti päällekäisiä työvaiheita ja kustannuksia?

    Löysin blogisi tänään ja ensi lukemalta se on jo osoittautunut meille kullan arvoiseksi. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  8. Heippa Anna-Reetta,

    Kiva, että blogistani on ollut hyötyä :)

    Juu, meillä oli oma arkkitehti projektissa mukana: Katja Jämsä, suosittelemme lämpimästi!

    Toisin sanoen emme Jämerän valmiista taloratkaisuista löytäneet juuri sitä meille (ja tontillemme) sopivinta pohjaratkaisua, joten teetimme omat piirustukset.

    Jämerä tarjosi meille vaihtoehdon, jonka mukaan maksoimme (muistaakseni) 2 000 euroa heidän valitseman arkkitehdin työstä. Kun sitten valitsimme Jämerän talotoimittajaksemme samainen summa hyvitettiin kauppasummasta. Erittäin hyvä diili mielestämme. Loppupeleissä emme siis maksaneet mitään tästä luonnosvaiheesta. Kysykää samaa dilliä Jämerältä!

    Arkkitehtivalinnassa kannattanee varmistaa, että arkkitehti on perehtynyt siporex-harkkoihin. Esim. arkkitehtimme Katja oli piirtänyt useampia Jämerä-taloja ja tunsi siksi hyvin Jämerän harkkojen koot ja muut ominaispiirteet. Harkkojen koko vaikuttaa oleellisesti talon lopulliseen muotoon. Tietenkin harkkoja voi sahata ja viilata eri kokoiseksi, mutta kustannustehokkainta kaikille osapuolille on, että talo suunnitellaan oikean kokoisilla "lego-paloilla". Jos arkkitehdillä ei ole osaamista/kokemusta Jämerän siporex-harkoista, suunnitelmaa saatetaan toki joutua muokkaamaan enemmän.

    Päällekkäisiä työvaiheita ei tullut. Katja teki ensin luonnossuunnitelmat, joiden pohjalta saimme hintatarjouksen Jämerältä ja kilpailutimme myös pari muuta kivitalotoimittajaa. Valittuamme Jämerän toimittajaksemme, Katja viimeisteli luonnospiirustukset rakennuslupahakemusta varten. Viimeistelyvaiheesta maksoimme Katjalle erikseen. Lopullisten arkkitehtikuvien pohjalta Jämerän palkkaama rakennesuunnittelija teki rakennekuvat. Myös sähkö- ja lvi-kuvat tekivät Jämerän palkkaamat alihankkijat.

    Aika jouhevasti suunnitteluvaihe mielestämme meni. Mikäli täysin oman oloista pohjaratkaisua löydy valmiista mallitaloista, suosittelemme lämpimästi oman arkkitehdin palkkaamista. Vaikkakin arkkitehdin työstä joutuisi maksamaan itse ilman Jämerän yllä mainitun mukaista diiliä, se kannattaa. Kustannus on joka tapauksessa häviävän pieni koko rakennusbudjetissa.

    VastaaPoista
  9. Hei,

    Hienoa, että joku kirjoittaa kuluja näkyville. Me valitsimme Lammin talon, koska Jämerän paketti oli mielestämme kalliimpi. Loppujen lopuksi en tiedä....paljon meni rahaa betoniin, teräksiin telineisiin jne.

    Meillä 300 neliön talo ja kahden auton autokatos tulee maksamaan hiukan yli 400,000. Suurimmat kuluerät ovat:

    Paketti 100,000 - harkot, katto, väliseinät, ikkunat, autokatos, ontelot, hormi
    Pystytys paketin 70,000
    Maalämpö ja lattialämmitys viilennyksellä 27,000
    Maatyöt 20,000
    Putkityöt 12,000
    IV 12,000
    Sähkötyöt ja sähkökeskus 13,000
    Betonit ja teräkset 20,000
    Portaat 6,000
    Kaksi takkaa 12,000
    Kylpyhuone/WCkalusteet ja sauna 20,000
    Lattiat 13,000
    Keittiö ja kodinkoneet 21,000
    Tasoitus 10,000
    Rappaus 22,000
    Pihatyöt ja aidat 15,000
    Vuokrat - telineet, työkalut jne 6,000
    Lämmitys - 4,000 (työ aikainen kaasu)
    Liittymät ja luvat - 5,000
    Valaistus 8,000
    Valvoja -5,000
    Arkkitehti - 5,000
    Rakennesuunnittelija 3,000
    Sähkösuunnittelija 1,500
    LVI suunnittelija 500
    Puupaneelit, terassit ja maalit - 3,000
    Eristeet - 3,000
    Lauta/puutavara - 6,000 (mihin sitäkin kivitalossa aina menee?)

    No niin se oli kokonaisuudessaan budjetoitukin. Tosin budjetoin paljon enemmän sähkö-, putki- ja IV-töihin jne ja vähemmän betoniin, teräksiin, keittiöön jne. Lopputulos plus miinus nolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, oliko 300 siis kerrosneliötä vai jotain muuta ?

      Poista
  10. Kiitoksia kommentista ja kiitoksia myös siitä, että jaat projektinne budjettitiedot muiden kanssa!

    Aika napakalla summalla saitte maaurakan tehtyä.

    Meillä oli aikaisin tiedossa, että tontti on täyttä hötöä ja budjetoimme viisaasti 40 000 euroa. Olosuhteet kuitenkin yllättivät pahan kerran ja budjetoitu summa on jo tapissa vaikka paljon on vielä tekemättä. Pahimmassa tapauksessa maaurakan hinta ylittyy sadalla prosentilla.. :(

    Maaurakka onkin ainoa osuus budjetista, joka on pettänyt pahan kerran. Sitä on vaikea ennustaa, kun ei tiedä. mitä nurmikon alta löytyy ennenkuin kaivaa. Näin tehdystä pohjatutkimuksesta huolimatta.

    VastaaPoista
  11. Joo meillä oli tosiaan hiekkamaa ja tasainen tontti eli paras mahdollinen....sen takia hinta pysyi hanskassa...

    VastaaPoista
  12. Tosi havainnollistavaa tietoa. Talon rakentaminen on iso projekti ja tämä helpottaa kyllä varmasti monien suunnittelua ja budjetointia.

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!