perjantai 14. toukokuuta 2010

LED-valaisimilla energiasäästöjä?

Paljonko energiaa LED-valaisimen avulla pystyy säästämään ja onko niiden hankinta kalliimpaa tavallisiin valaisimiin verrattuna? Pohdinta alkoi, kun Stockmannílla huomasin Philipsin LED-valaisimeen liitetyn lapun, jossa luvattiin 80 prosentin energissäästöä.

 Ulkokäyttöön tarkoitettua Philipsin Wall Lantern -seinävalaisin on saatavissa sekä tumman että vaalean harmaana. Lamppu säästää peräti 80 % energiaa ja se on huoltovapaa. Tuotteelle luvataan myös 2 vuoden takuu.

Motivan verkkosivuilla Valaistuksen ABC -osioissa kerrotaan näin:

"Kohdevaloina mainiot LED-valot kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehku- tai halogeenilamput. Ulkovalosarjoissakin LED-valosarjat ovat kulutukseltaan pienimmät."

Sivuilta löytyy muutenkin paljon hyödyllistä tietoa energiakulutuksen minimoimisesta, myös sisustustuvalintoihin liittyen.

Philipsin verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa LEDeistä, eli valodiodeista. Sivuilla kehutaan LEDejä mm. lampun erittäin pitkää käyttöikää (jopa 50 000 tuntia - vrt. energiasäästölamppu 10 000 tuntia ja markkinoilta poistuneet hehkulamput 1 000 tuntia), tehokkuutta verrattuna hehku- tai halogeenilamppuihin sekä siitä, että LEDit syttyvät välittömästi ja himmentyvät ilman värimuutoksia. LED ei myöskään sisällä elohopeaa, eikä sen näkyvä sisällä infrapuna- tai UV-säteitä.

Philipsin Ledino -riippuvalaisin. Kuten Philipsin ulkovalo tämäkin on huoltovapaa ja säästää energiaa 80 % , ja siihen luvataan myös 2 vuoden tuotetakuu. Lisäksi valoa voi himmmentää portaattomasti.

Hieman teknistä tietoa LEDeistä:

Philipsin sivuilla kerrotaan myös, että LED on puolijohdelaite. Kun LED-valaisimeen johdetaan virtaa, elektronit kulkevat puolijohdemateriaalin läpi, ja jotkin niistä siirtyvät alempaan energiatilaan. Tällöin jäljelle jäävä energia näkyy valona. Valon aallonpituutta (ja siten myös väriä) voidaan säätää lähes rajattomasti käyttämällä erilaisia puolijohdemateriaaleja ja valmistusprosesseja. Lisäksi valon aallonpituusalue on suhteellisen kapea, joten värit näkyvät erittäin puhtaina.

Nykyään suurin osa LEDeistä valmistetaan perinteisistä puolijohdemateriaaleista, kuten galliumnitridistä (GaN). Lisäksi on kehitetty orgaanisista materiaaleista valmistettuja LEDejä (OLED). Polymeereista valmistetuilla LEDeillä (kutsutaan usein nimellä PLED tai PolyLED) on monia etuja perinteisiin LED-valoihin verrattuna, ja niitä voidaan käyttää taitettavissa valonlähteissä.

Mielenkiintoista pohdintaa - luulen, että pyrimme hankkimaan mahdollisimman paljon LED-valaisimia.

7 kommenttia:

 1. Kysyimme valaistussuunnittelijalta myös samaa asiaa ja hänen mukaansa led-valaisimet maksavat moninkertaisesti tavallisiin (esim. halogeeni) verrattuna. Koko talon (n. 200m2) varustaminen led-valaisimilla olisi maksanut kymmeniä tuhansia euroja (pelkät valaisimet). Eli meille tulee kustannussyistä upotettuja halogeeneja yms. Nekin maksavat paljon. Ledeissäkin on eroja eli halpoja löytää kyllä Ikeasta ym., mutta niiden valo ja laatu taas ovat eri luokkaa korkealuokkaisiin led-valaisimiin verrattuna.

  Myöhemminhän sitten voi vaihtaa halogeenipolttimoiden tilalle led-polttimot.

  Tällä hetkellä kuitenkin varsinaiset led-valaisimet ovat todella kalliita.

  VastaaPoista
 2. Heippa Jonna!
  Jos LEDit kiinnostavat enemmän, käy kurkkaamassa Millennium-palkinnon sivuilta taustatietoa, miten valkoisen LED -valon kehittäminen tapahtui. Muistaakseni sinisen LED-valon tuottamiseen kului noin 20 vuotta, jotta koko spektri oli kasassa. Siten siis saatiin lopulta aikaiseksi valkoista valoa. Melkoisen mielenkiintoista ja kunnioitusta herättävää työtä. Suomen valtion ja elinkeinoelämän myöntämä Millennium-palkinto tunnusti innovaation ja myönsi sille 1 000 000 euroa vuonna 2006.
  Tässä linkki: http://www.millenniumprize.fi/fi/edelliset-palkintokierrokset/2006-2/innovaatio-2/

  Terkkusin,
  Tanja

  VastaaPoista
 3. Hyvä pointti. En vielä kerennyt perehtyä hintoihin, mutta ehkä voisi ajatella, että valitsisi LEDit ainakin niihin valolähteisiin, joita käyttä eniten...

  VastaaPoista
 4. Kiitokset linkkivinkistä, Tanja!

  VastaaPoista
 5. En tiedä miten paljon pitää valaisimia taloon laittaa, jos niihin meinaa saada kymmeniä tuhansia uppoamaan. LEDit ovat hyviä, mutta aina kannattaa ottaa tila huomioon. Saunaan ei LEDejä kannata laittaa (eivät tykkää kuumasta). Ja isoissa tiloissa sama ongelma kuin halogeenispoteilla, eli pitää olla satoja jotta saa kunnolla valoa. Siksi yleisvalaisimina esim. loisteputket toimivat aika paljon paremmin.

  Meillä olisi tarkoitus käyttää ledejä eteisaulassa (5 kpl 4W spotteja), pukuhuoneessa (2x4W), kotiteatterisohvan päällä (2x?W), vessassa yövalona joku himmeä LEDi ja sitten pari koristevaloa olohuoneen verhoilukiviseinää korostamaan. Oversolin MR16-kantainen asennuskehys maksaa 25€, ja Oversolin 4 watin MR16 kannan lamppu 35€. Ja tuon pitäisi olla laadukas tuote ja valon aukeamiskulma 90 astetta, eli toimii yleisvalona.

  Suurin osa meidän talomme valaisimista on loisteputkia tai tietyissä paikoissa E14/E27 kannan pienloisteputkia. Yksi tärkeä asia valaistuksessa oli se, että haluamme päivänvalospektrin lamppuja, ja LEDeinä noita ei ole. Loisteputket ovat myös aika energiatehokkaita eivätkä nuo päivänvaloputket hirveästi maksa.

  Oversolilla on hyvät valikoimat laadukkaita (tai ainakin sähkäri oli sitä mieltä) LED valaisimia ja lamppuja. www.oversol.fi

  VastaaPoista
 6. Hei Jonna,

  olisi varmaan aika tavata pikku hiljaa.

  Kuten joku jo mainitsikin, niin hyvien ledien hinta on tällä pilvissä koska kehityskulut ja vastaavat vaikuttavat vielä paljon. Ledejä on siis laidasta laitaa ja hinta määrää pitkälti laadun. Kun puhutaan ledeistä on huomioitava myös mahdolliset vaihtokustannukset eli jos ostaa halpoja led-spotteja (tarkoitan nyt integroituja valaisimia en led-polttimoita), niin vaikka ne antaisivat valoa viisi vuotta, mutta kun se sammuu on vaihdettava koko valaisin. Kustannuksissa tämä tarkoittaa n. 15-30€ spotin vaihto + uuden spotin hinta.

  Asia on hyvin hankala tällä hetkellä varsinkin kun on katsottava budjettia tiukasti... Energiatehokkuutta tulee miettiä kokonaisratkaisuna, jossa tosin valaisimet ovat yksi osa.

  Laitellaan viestiä vaikka fb:n kautta.

  -Sara-serkku

  VastaaPoista
 7. Ledspoteissa/Ledlampuissa kannataa muistaa parikin asiaa:
  Ledin ohjauselektroniikka on yleensä lampun kannassa, joka on kuuma paikka.Ohjaimet eivät tätä kestä. Tästä syystä esim. Osram ilmoittaa halogeeneja korvaaville led-lampuilleen "vain" 15000h käyttöiän

  Toinen isohko asia on optiikka, eli miten valo tulee lampusta ulos.
  Moni led-lamppu antaa taskulamppumaisen valon, ja se ei valaise muuta kuin lattiaa. Säästää toki sähköä, mutta valaistava tila on aika "rauhaton"

  Kolmas asia on suunnittelu.
  Led pärjää parhaiten juuri sille suunnitellussa valaisimessa, jossa esim.lämmön poisjohtaminen on voitu suunnitella oikein. Ledien tunkeminen johonkin halogeenilta näyttäviin kuppeihin, ei ole mikään kestävä ratkaisu.

  Valaisimen tehtävä on valaista, ei säästää sähköä

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!