maanantai 17. toukokuuta 2010

Vastoinkäymisiä rakennusluvan kanssa

Soitin tänään Vantaan kaupungille kysyäkseni, missä vaiheessa rakennuslupahakemuksemme on.

Onneksi soitin, koska ilmeni, että entinen pääsuunnittelijamme oli pari viikkoa sitten käynyt kaupungin toimistolla ja saanut uusia tietoja hankkeeseemme liittyen. Pääsuunnittelija ei kuitenkaan kertonut asiasta eteenpäin, joten kaikki on seisonut paikallaan kokonaiset kaksi viikkoa. Sanon vaan, että voihan p...

Ensinnäkin energiatodistus kuulemma puuttui. No, tämän olemme kyllä toimittaneet pääsuunnittelijalle, joka ilmeisesti on unohtanut toimittaa sen eteenpäin kaupungille.

Toiseksi ilmeni, että Hämenvaara on sen verran arvokasta asuinaluetta, että rakennussunnittelija on oltava A-luokiteltu, eli käytännössä oikea arkkitehti tai jotain vastaavaa. Ymmärtääksemme arkkitehtimme Katja Jämsä on kyllä ihan "laillistettu" arkkitehti, mutta se pitää siis vielä kaupungille todentaa.

Kolmanneksi saimme tietää, että meidän kaavailemaa taloa ei Hämevaaraan saakaan rakentaa. Kuulemma, kun on niin arvokkaasta alueesta kyse, on hyvin tarkkaa mitä saa rakentaa ja mitä ei. Soitin vielä erikseen kaupungin arkkitehdille ja sain selville, että puisia kevennyksiä ei ainakaan saa olla ikkunoiden välissä. Seinä pitää olla kokonaan rapattu (ilman mitään kevennyksiä siis). Tämä on helppo nakki - poistetaan siis vaan nuo kevennykset. Hieman kinkkisemmät ovat kuitenkin nuo isot ikkunapinnat, kun Hämevaarassa kuulemma semmoisia ei ole, eikä meilläkään semmoisia saa olla. Ikävä, koska se oli talomme yksi avainajatuksista. Joudumme siis pienentämään ikkunoitamme, mutten vielä tiedä minkälaisiksi pikkuluukuiksi ne pitää laittaa...

Neljänneksi kaupungin rakennusvirastossa pohditaan vielä sitä, miten lähelle appivanhempien tonttia voimme rakentaa. Eräs naapuri oli huomauttanut mm. tästä asiasta siitä huolimatta, että meillä on kyseisen naapurin, eli appivanhempien kirjallinen suostumus. Syy, miksi haluaisimme rakentaa alle neljä metriä naapurin rajasta liittyy vain ja ainoastaan siihen, ettemme voi rakentaa taloamme toiseen kohtaan tontin korkeajännite johdon rasitteen takia.

Saatuani selville nämä asiat soitin sekä arkkitehdille että uudelle pääsuunnittelijallemme, ja sotasuunnitelma on nyt laadittu. Toivottavasti tämä kömmähdys ei aiheuta pahempia aikatauluongelmia, toivoo ikuinen optimisti.

Huoh... Onpa tämä rakentaminen ja byrokratia välillä niin masentavaa...

6 kommenttia:

 1. Joskus tuo byrokratian kanssa taistelu vie varmaan eniten voimia koko projektista. Varsinkin kun nuo ovat sellaisia asioita mihin on itse paha vaikuttaa...

  Meidän ensimmäinen rakennusyritys kaatui siihen, että Espoo ei saanut lupauksista huolimatta asemakaavaa valmiiksi (Piti tulla keväällä 2009, tulossa varmaan aikaisintaan ensi keväänä). Kaverin rakennusprojekti Vihtiin vaikutti etenevän hyvin kun suunnittelutarveratkaisu tuli hyvin aikataulussa ja hyväksyttynä, mutta sitten Ympäristökeskus valitti, ja homma pysähtyi siihen.

  Talon sovitaminen asemakaavaan voi olla kyllä hankalaa. Onneksi meillä oli suht avoimet määräykset, mutta olen parinkin muun rakentajan kanssa jutellut miten tuskallista on ollut sopeutua kaupungin/kunnan tahtoon.

  Voimia ja jaksamista tähän vääntöön. Toivottavasti asiat ratkeavat onnellisesti, eikä tarvitse lähteä tonttia vaihtamaan ;)

  VastaaPoista
 2. No voi lärse. Toivottavasti kaikki selviää parhain päin.

  Kaveri peruskorjasi aikanaan Puotilassa vanhaa mineriittiverhoiltua talo ja laittoi lautaverhouksen. Rakennusvalvonta ei hyväksynyt vaakalaudoitusta, koska se ei sovi ympäristöön. Ainoa vaan, että KAIKKI ympärillä olevat talot ovat vaakalaudoitettuja...

  VastaaPoista
 3. No kyllä on... en keksi tuohon nyt mitään kuvaavaa sanaa, mutta ymmärrän, jos teitä ottaa pattiin koko tilanne. Välillä käy mielessä, eikö byrokratialla ole mitään rajaa. Ihmettelen myös sitä, minkälaista taloa Vantaa tontille oikeastaan hakee - teillä kun on mitä tyylikkäin suunnitelma ja varmasti alueen "arvoon" sopiva.

  Tsemppiä ja pidetään peukut pystyssä, että asiat järjestyvät parhain päin!

  VastaaPoista
 4. Tiedän niin tuon tunteen! Meilläkin taisteltiin ensi alkuun talon muodosta, väristä, koosta, ymym.. rakennusviranomaisen kanssa. Onneksi otettiin ite sinne yhteyttä ja saatiin sitten kerralla sellaiset ohjeet ja muutosvaatimukset, joilla sitten rakennuslupa meni heti läpi.. Prosessi sitä ennen oli kyllä pitkä ja kivinen..

  Tsemppiä rakennuslupa-asiaan!

  VastaaPoista
 5. Kiitokset "blogiystävät" kannustavista kommenteista :)

  Eiköhän tämä tästä... Asioita on jo kovaa vauhtia edistetty tänään, ja lisää toimenpiteitä seuraa huomenna.

  VastaaPoista
 6. Muuttakaa Espooseen. Täällä vasta hauskaa onkin!

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!