lauantai 27. maaliskuuta 2010

OmaKoti-messut - ei ihan hukkareissu

Kävin eilen pikaisesti OmaKoti-messuilla. Tarkoitus oli käydä katsomassa haluamamme Pislan takkaluukku ihan livenä, mutta sitä siellä ei sitten ollutkaan. Hukkareissua ei kuitenkaan tullut. Kolme "take home" -asiaa, eli ajatusta ja ideaa, tuli messuilta mukaan.

1. Motorisoidut sälekaihtimet tai rullaverhot

Tarvitsemme kaikkiin ikkunoihin sälekaihtimet. Olohuoneen kahden kerroksen korkuinen ikkunapinta on haastava, eivätkä siinä manuaaliset naruista vedettävät kahtimet toimi.

Messuilla törmäsi kaihdinalan erikoisliikkeen Nykykaihdin Oy:n ständiin, ja he tarjoavat mm. motorisoituja rullaverhoja. Sovimme, että olen yhteydessä heihin ensi viikolla messujen loputtua tarjousta varten.

Yllä esimerkki motorisoidusta screenrullaverhosta.
Lisätietoja Nykykaihtimen motorisoiduista tuotteista.

2. Lähiruokaa omalta pihalta

Kekkilän ständillä esiteltiin mm. viljelylaatikoita. Tämmöisen haluan ehdottomasti! Aion siis kopioida idean ja nikkaroida semmoiset itse. Oma keittiöpuutarha houkuttelee kovasti.


"Viljelylaatikon kaltaisessa kohopenkissä viljely on kasveille suotuisaa, sillä paksu multakerros tekee kasvualustasta lämpimän. Syvempää kasvualustaa vaativia kasveja varten voit kasata laatikoita päällekkäin ja korkeaksi kasattu Viljelylaatikko on loistava ratkaisu myös huonoselkäisille kotipuutarhureille. Erilaista kasvualustaa vaativia kasveja kannattaa viljellä vierekkäin asetetuissa laatikoissa."

Uusimmassa Deko-lehdessä muuten vinkattiin Suomen parhaasta puutarhablogista, My Eden. Pietarsaarelaisen viherpeukalo kirjoittaa blogiaan ruotsiksi, eikä se minua haittaa lainkaan. Sitten joskus kun taloprojekti on loppu, ryhdyn ehkä puutarhabloggaajaksi - ken tietää...?

3. Pientalon energiatehokkuus ja lämmitysmuodot

Viimeinen "take home" sattui Motivan ständillä. Meillä taloprojekti on jo hyvin pitkällä, mutta aloitteleville vinkkinä, että käykää hankkeenne mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tutustumassa Motivan asiantuntijapalveluihin! Motiva tarjoaa apua ja tietoa talon energiatehokkuuteen ja lämmitysmuotoihin liittyen.

Motiva on myös juuri avannut uuden Energiatehokas Koti -nimiesen verkkopalvelun johon kännattaa käydä tutustumassa.

Ständiltä nappasin mukaan kaikki mahdolliset esitteet ja myöhemmin, kun olin ne mielenkiintoisimmat lukenut läpi, hämmästelin, kuinka selkeästi ja maallikollekin ymmärrettävästi asiat olivat esitelty.

Maalämpö, josta myös tässä blogissa olen kirjoitellut jonkun verran, ei toteutudu. Syynä lämmitysmuodon perustamiskustannukset ja se, että talomme on sen verran pieni, ettei sijoitus oikeastaan koskaan maksaisi itsensä takaisin. Ajatus siitä, että yksi kaivo riittäisi meidän ja appivanhempien naapuritaloon, kariutui. Kaivoja saatetaan hyvinkin tarvita useampi. Ja ovathan myös omistuskysymykset kimurantteja, jos vaikkapa appivanhemmat joskus päättäisivät myydä asuntonsa.

Motivan esitteiden pohjalta käsityksemme poistoilmalämpöpumpusta vahvistui. Semmoinen meille luultavasti tulee.

3 kommenttia:

 1. Hei hei!!!
  En tiennytkään että olen ollut mukana Deko-lehdessä :) oliko se nyt viimeisessä numerossa vai?? Kivaa jos pidät blogistani!

  Hauskaa sunnuntaiiltaa sulle :D

  VastaaPoista
 2. Poistoilmalämpöpumpun kanssa kannattaa olla sikäli varauksellinen, että sellainen ei tuota yhtään lämpöä jos talonväki on vaikkapa viikon lomalla. Ja jos loma tapahtuu talvella pahimpien pakkasten aikaan on talo joko kylmä palatessa, tai sitten on siirrytty suoraan sähkölämmitykseen.

  Meidän talostamme tulee passiivitalo, ja silti laskimme LVI suunnitelijan kanssa ettei tuollainen riitä. Lisäksi laitteilla on hintaa saman verran kuin hyvä ilmavesilämpöpumppu ja IV-kone yhdistelmällä.

  VastaaPoista
 3. Min Eden: Jepp. Uusin numero Deko-lehdestä :)

  Tapani: Kiitoksia vinkistä. Käytännössä päätämme lämmitysmuodosta siinä vaiheessa (=ensi viikolla), kun meillä on energialaskelmat valmiina. Sen pohjalta esim. Niben asiantuntijat pystyvät tekemään tarkan laskelman siitä, mikä lämmitysmuoto kannattaa hankkia.

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!