torstai 10. joulukuuta 2009

Minkälainen takka?

Kiivas keskustelun aihe mieheni kanssa on, minkälainen takka meille tulee. Olemme ehdottomasti samaa mieltä siitä, että haluamme varaavan takan, koska pyrimme rakentamaan mahdollisimman energiatehokkaan talon - kuitenkin varsinaista matalaenergiataloa rakentamatta. Talomme koko on kuitenkin sen verran pieni, ettemme tarvitse kovin isoa takaa. Esimerkiksi Nunnauunin lämpöluokittelun mukainen "lämpöluokka 1" riittänee meille hyvin. Takan sijainnin takia kaavailemme tulisijaa, josta tuli näkyy molemmilta puolilta siten, että tulesta voi nauttia sekä olohuoneessa että rapun alle sijoitettavassa lukunurkkauksessa.

Alunperin olisin toivonut talon tyyliin sopivaa pelkistettyä vaaleata takkaa, jonka kylkeen saisimme takkapuut sisustuselementtinä pinottua. Esimerkiksi Uunisepiltä löytyy minun mieleen oleva seuravaa vaihtoehto:Mieheni puolestaan haluaisi perinteisemmän näköisen takan esimerkiksi tiilestä, mikä ei taas ole lainkaan minun makuun. Yllä mainittu takka on mieheni mukaan liian pelkistetty.

Keskustelun ja pienen googlaamisen jälkeen löysimme kuvia vuolukivitakoista, ja totesimme, että tämä voisi olla ulkonäöltään semmoinen, josta molemmat pitäisimme. Vuolukivi on luonnon materiaalia, kestävä ja varaava sekä hyvän näköinen - pelkistetty olematta liian pelkistetty.

Vasemmalla oleva malli on esimerkki Nunnauunin takoista.

Nyt pitää enää selvittää kustannukset (veikkaan, että vuolukivitakka on muita takkoja hieman arvokkaampi) ja sitä, onko takka mahdollista saada kaksipuoleisena ja saisiko siihen vielä kylkeen sisustuksellisen puidenpinomispaikan.

Menee varmaan räätälöidyn takan puolelle...

1 kommentti:

  1. Oi, tuo Uuniseppien "pelkistetty" takka on sama, josta me olemme hakeneet inspistä! Meille kun tulee takka ja leivinuuni tilanjakajaksi, niin tuollainen jykevä olisi aika ihanteellinen. :)

    Olipas kiva taas löytää uusi rakennusblogi. Me olemme aloittelemassa omaa projektia tässä kevään aikana. Tervetuloa seuraamaan meidän kuulumisia!

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!