perjantai 25. toukokuuta 2012

Aita kiiltotuhkapensaasta?

Työviikko on kulunut nopeasti, kun illat ovat täyttyneet puutarhahommista. Viikon aikana olen istuttanut kaksi marjapensasta, punaherukka ja karviainen, sekä pinon kuunliljaa ja herttavuorenkilpiä.

Kuunlilja (vas.) ja herttavuorenkilpi (oik.) ovat
oivallisia maanpeitekasveja.

Pihaa ympäröivä aita on ollut jo pitkään mietinnässä miehen kanssa. Jotain näkösuojaa pihallemme kaipaamme, mutta normaali esim. puinen aita ei tuossa höttömaassamme pysy pystyssä. Eli pensasaita, mutta minkälainen?

Orapihlajat ja kaikki havut ovat automaattisesti pois laskusta - en pidä niistä, enkä halua niitä omalle pihalleni.

Paikka, johon aidanne tulisi on aurinkoinen-puolivarjoinen, ja maaperä on alkuun puutarhamultaa, syvemmältä kovempaa maa-ainesta; hiekkaa, kiviä ja moreenia. Haasteena on myös paikan kapoisuus - pensas pitäisi olla suhteellisen suorakasvuinen eikä rönsyillä liikaa.

Viime sunnuntaina Lintuvaaraan suuntautuneen reippailukävelyn yhteydessä törmäsin mukavaan tuttavuuteen: Kiiltotuhkapensas eli cotoneaster lucidus.

Kiiltotuhkapensas on tiiviskasvuinen ja nimensä
mukaisesti kiiltävä.

Eniten kiinnitin huomiota kiiltotuhkapensaan lehtien syvään väriin ja kiiltoon. Pensas sopii tiukastikin leikattavaksi aidaspensaaksi, se saavuttaa noin parin metrin korkeuden. Syksyisin pensas pukeutuu ihanaan väriloistoon.

Toukokuussa pensas saa pienet hempeän vaalean-
punaiset kukat - niin pienet, etteivät ne juurikaan näy.

Kyseistä pensasta ei saa Viherpeukaloista, josta olen tilannut muuta kasvillisuutta pihalle. Pienen nettisurffauksen tuloksena selvisi, että kyseisiä taimia saisi edullisimmin Porilaisen Paratiisin Taimitarhan verkkokaupasta. Paratiisin Taimitarhassa 10 aitataimenen setti maksaa 26,60 euroa.

Settejä tilasin äsken kuusi kappaletta. Saapa nähdä kuinka nopea toimitus on...

7 kommenttia:

 1. On kyllä kauniit lehdet, varmasti hieno aitana! Toivottavasti pääsette pian istutus puuhiin. .)

  VastaaPoista
 2. Kiiltotuhkapensaassa on todella kaunis syysväri, se on nopeakasvuinen, mutta leikkaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, että pensas pysyy tuuheana myös alaosastaan. Yritin joskus muotoilla ylikasvanutta aidannetta kapeammaksi ja pensaan alaosa jäi vähän harvaksi. Leveyteen kannattaa siis kiinnittää ajoissa huomiota.

  Hieno piha teille tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitää tosiaan olla tarkkana ja leikata ajoissa! :)

   Poista
 3. Hei,

  ajattelin myös tilata tuolta kyseistä aitatainta. Oliko jo valmiiksi haaroittunutta kuten sivuilla luvataan? Millä istutusvälillä te laitoitte? Oliko toimituksen kanssa kaikki ok, ettei ollut toimituksessa kärsineet, matkahuollollako ne toimittavat tuotteita? Kiitos etukäteen!

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Johanna!

   Juuri tänään katselimme kiiltotuhkapensaitamme, ja totesimme niiden kasvavan hyvin.

   Tilaus Paratiisin taimitarhasta onnistui hyvin ja tuotteet saapuivat Matkahuollon kyydittäminä piiskataimien muodossa. Tilasimme niitä 60 kappaletta, mutta kyydissä oli mukana varmaan kymmenkunta ylimääräistäkin. Taimet olivat valmiiksi haaroitettuja, vaikkakin leikkasimme niitä heti alkuun istutuksen yhteydessä. Istutusväliksi laitoimme 50 cm - olin jostain tuon lukenut.

   Suurin osa taimista lähtivät kasvamaan hyvin, mutta kuusi kappaletta jouduimme vaihtamaan kesän aikana. Toisaalta saimme ylimääräisiä taimia, joten emme menneet miinuksellekaan. Uudet, kesällä ostamamme taimet olivat paljon tuuheampia, mutta hintakin oli moninkertainen.

   Semmoinen vinkki, että piiskataimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian. Hae tuotteet heti saatuasi saapumisvahvistuksen ja ole valmis istuttamaan ne heti. Piiskataimilla ei ole vettä eikä multaa. Muista runsas kastelu istutuksen yhteydessä sekä päivittäin 2-3 viikkoa istutuksen jälkeen, kunnes ovat juurtuneet.

   Poista
 4. Mitä tehdä kun pihallamme on kyseinen kiiltotuhkapensasaita vanha sellainen ja nyt se on ilmeisesti paleltunut tai kuivanut keskeltä aitaa, auttaisikohan aidan alasleikkaus, jos niin onko oikea aika tehdä se keväällä vai syksyllä? Vai onko hankittava uudet taimet väliin.

  VastaaPoista
 5. Moikka Anonyymi, ja anteeksi, että vastaamien on kestänyt.

  En ole puutarha-ammattilainen, enkä tiedä kiiltotuhkapensaasta tässä kohtaan muuta kuin, että se periaatteessa kestää leikkausta hyvin.

  Löysin seuraavan kysymys/vastaus-viestin netistä, kun googlasin apuja oman pensasaidan leikkaamiseen. Ehkä tässä vastaus myös sinulle: http://www.kotipuutarhuri.com/keskustelu/leikkaaminen/alue_347

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!