maanantai 16. toukokuuta 2011

Voihan lekapapu!

Kuten aiemmin blogissani olen antanut ymmärtää, tonttimme maaperä on haasteellinen. Tontti on vanhaa turvesuota ja maaperä on erittäin pehmeää. Paalut talon alla olivat itsestään selvyys, ja nyt tapellaan viemäri- ja hulevesiputkien kanssa...

Rakkaalla lapsella on monta nimeä:
lekapapu, lekasora, lecasora, kevytsora... jne.
Maapohjatutkijan mukaan tonttimme on niin pehmeä, että perinteinen arinapelti ei riitä vaan koko putkikaivanto olisi täytettävä lekasoralla. Eli putkien päälle ei voi laittaa tavallista maa-ainesta täytöksi, koska silloin meillä olisi putkirikko alta aikayksikön. Lekasoralla saadaan tehtyä kevennetty täyte.
Hahmotelma maarakenteesta putkien kohdalla. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana. (HUOM! Kuva ei ole mittakaavassa!)
Valitettavasti lekasora on hyvin arvokasta ja viemärilinja suhteellisen pitkä. Jos putkilinja on arviolta 15 metriä pitkä ja kaivannon leveys metrin ja syvyys 2 metriä se tarkoittaa 30 kuutiota lekasoraa. Lisäksi lopullinen 0,5 metrin maapinnan nosto täytetään putken yläpuolella neljä metriä leveän kaistaleen osalta lekasoralla, mikä tarkoittaa 15 x 4 x 0,5 metriä eli 30 kuutiota lisää.

Hintaa 60 kuutiolle toimituskuluineen tulee vajaa 4 000 euroa. Tällöin toimitus tulisi isolla kuorma-autolla ja kevytsora puhallettaisiin paikoilleen. Säkissä ostettuna (suurin saatavissa oleva säkkikoko on 1 000 litraa eli yksi kuutio) lekasora on huomattavasti kalliimpaa, vrt. puhallettuna noin 60 euroa/m3 ja säkissä noin 110 euroa/m3.

Alustavat hintatiedot hain Taloon.com -nettirautakaupasta.

Kevytsora puhalletaan paikoilleen.
(Kuva: Saint-Gobain Weber Oy Ab)
Löysin lekasoraa toimittavan Saint-Gobain Weber kotisivuilta lisätietoja lekasoran käytöstä kevyenä täytteenä:

"Rakennettaessa heikosti kantavalle maapohjalle Leca-sorakevennyksellä estetään haitalliset painumat, maapohjan murtuminen ja parannetaan rakenteen vakautta: rakenteet voidaan perustaa maanvaraisperustuksena ilman erillistä pohjanvahvistusta.

Esimerkiksi putkijohtorakenteet ovat Leca-sorakevennyksen yleisiä käyttökohteita. Maarakenteiden keventämisessä käytetään yleisimmin Lecasoralajiketta KS432, jonka kuivatilavuuspaino on enintään 3,2 kN/m3."

Pitää vielä maaurakoitsijan kanssa keskustella, siitä paljonko tuota nyt oikeasti pitää tilata...

4 kommenttia:

 1. Kalliiksi tulee! Kysäiskää vielä tarjous lekapavun puhalluksesta Anpe Oy:ltä. Samaa tavaraa tilattu ja nopea toimitus/kohtuu hinta.

  VastaaPoista
 2. No voi hö! Toivotaan, että saatte vielä paljousalennusta. Sitä paitsi toi lecasora on tosi söpöä. Laita ny johonki säkkiin talteen ja katteeksi ruukkuihin ja pensaiden juurelle...

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä Anonyymi! Täytyypä vielä tuolta kysyä hintatarjousta.

  Heini: Ehdottomasti otetaan sitä papua hieman enemmän kuin maahan menee. Samaa kamaa voin sitten käyttää paitsi ruukkujen pohjissa myös kukkapenkeissä :)

  VastaaPoista
 4. Anpe:lta tuli meille tallin yläpohjan puhallusvillat ja homma toimi hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!