perjantai 6. toukokuuta 2011

Puutarhaunelmia

Lupasin joku aika sitten kertoa laajemmin puutarhaunelmistani. Puutarhaa suunnittelin pääsiäisen alla ja aloitin tuolloin myös puutarhasuunnitelman piirtämisen. Tässä kuva siitä miltä se voisi näyttää:

Klikkaa alla olevista kuvista nähdäksesi tarkemmat suunnitelmat.
Puutarhan lähtökohtana on helppohoitoisuus. Suosin helppohoitoisia ja monivuotisia kasveja. En tykkää havukasveista. Keittiöpuutarhaa olen valmis hoitamaan hyvän sadon saamiseksi mutta kukkien on oltava helppoja sekä kastelutarpeen että talvikestävyyden kannalta - pääsääntöisesti ainakin.

Tässä vaiheessa en ole vielä tehnyt minkäänlaisia valintoja kasvien suhteen, olen pelkästään hahmotellut pihan ulkonäköä jo toimivuutta. Loppujen lopuksi varsinainen pihapuoli menee aika pieneksi. Suurimman osan vajaan 700 neliömetrin tontista vie talo ja yhtä suuren osan autotie ja -katos.

Oman keittiöpuutarhan perään olen kuolannut siitä lähtien, kun päätimme rakentaa oman talon pienellä omalla pihalla. Tykkään kokata ja omat ainekset ovat jokaisen kokin ylepyden aihe. Haaveilen jo tillistä, basilikasta, ruohosipulista ja muista yrteistä sekä porkkanasta, punajuuresta, herneistä, avomaakurkusta jne jne... Lista on loputon! (Olen muuten kotona jo idättänyt herneversoja ja kirsikkatomaattia. Tarkoitus on istuttaa taimet maahan sitten, kun pääsemme muuttamaan.)

Keittiöpuutarha - kotikokin ylpeys!
Oikealla on keittiöikkuna ja vasemmalla lasiovi, josta pääse näppärästi terassille sekä keittiöpuutarhaan napsimaan tuoreita yrttejä ja muita keittiökasveja.
Yllä olevasta kuvasta näkyy, miten olen suunnitellut keittiöpuutarhan. Kuusi kappaletta korkeaa puutarhapenkkiä. Kuusi kappaletta, koska silloin pystyy kulkemaan penkkien ympäri vapaasti ja ylettyy penkkien keskipisteeseen helposti. Yhden penkin leveys on tämän piirustuksen mukaan muistaakseni 1,5 m ja pituus 2,0 m. Korkeita (0,5-1 m) penkit saavat olla siksi, ettei selkä taittuisi. Keittiöpuutarhapenkit nikkaroin puusta.

Samalla ajatuksella aion toteuttaa kukkapenkit. Korkeita (0,3-0,5 m) paitsi siksi, ettei selkä taitu, myös siksi, että kukat ja kasvit viihtyvät paremmin hieman korotetuissa penkeissä. Lisäksi nurmikon ja kukkapenkin raja on helpompi pitää siistinä, jos ne eivät ole samalla tasolla.

Koska budjetti on ylittynyt hintavan maaurakan takia, joudun tekemään kompromissejä puutarhan suhteen. Tunnustan, että olen "haluan kaiken heti ja nyt" -tyyppi eli puutarhakin olisi pitänyt saada valmiiksi tänä kesänä. Se olisi tarkoittanut ammattiasentajia ja kalliimpia ratkaisuja kuten valmisnurmikkoa. Nyt "joudun" kuitenkin ottamaan lusikan kauniiseen käteen eli teen puutarhan itse alusta loppuun: nurmikko viljellään siemenestä, kukat istutan itse ja penkit, terassit ja aidat nikkaroin itse mieheni sekä mahdollisesti sukulaisten ja ystävien avulla.

Alla vielä tarkemmat kuvat, joissa on myös selitetty, mitä tulisi mihin - klikkaa kuvia saadaksesi ne isommiksi ja nähdäksesi selitystekstit!


3D-kuvat on piirretty Google SketchUp -ohjelmalla.

3 kommenttia:

  1. Kivan näköiset suunitelmat. En ymmärrä puutarhan perustamisesta oikein mitään, joten me turvautunemme ammattilaiseen. Rinnetontti ja maa-ainesten patoaminen tuottaa eniten päänvaivaa. Toivotan sulle vihreää kesäpeukaloa!

    VastaaPoista
  2. Vallan mainion näköinen suunnitelma!

    VastaaPoista
  3. Näyttääpäs hyvältä! Pihaan menee yllättävän paljon maa-aineksia, aikaa, vaivaa ja rahaa, mutta lopputulos varmasti palkitsee!

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!