keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Lisää takasta & arvonta

Takan muuraus on nyt virallisesti alkanut. Illalla takkaa oli muurattu jo kokonaiset neljä ensimmäistä tiilikerrosta!

Pyörittelin illalla yhdessä mieheni kanssa takan eri pintamateriaalivaihtoehtoja. Piirsin takan ulkopuitteet Google SketchUpilla ja selasin Tiilerin sekä muiden takkavalmistajien sivuja.

Pienenä kertauksena: Meille on siis tulossa muunneltu versio Tiilerin Tupla-Laurista ja sen ulkonäkö tulee olemaan hyvin yksinkertainen ja funkkistyylinen. Kuten nimi kertoo Tupla-Laurissa on kaksi takkaluukkua ja se toimii tilanjakajana. Tältä sen ulkomuodot näyttävät, kun se vihdoin on muurattu taloomme:

Ulkomuodot olohuoneen puolelta katsottuna. Huomaa takkaluukun ylä- ja alapuolelle tulevat "lippaat".
Ulkomuodot rapun puolelta katsottuna. Mustat huoltoluukut tulevat tälle puolelle ja takan vasemmalle puolelle tulee pieni "lokero" polttopuille.
Takan korkeus on noin 200 cm, leveys on reilu metri ja syvyys alle metrin. Huoltoluukut ovat mustaa valurautaa ja ne tulevat kaikki rapun puolelle, eli olohuoneessa istuessa niitä ei tarvitse katsella. Myös takkaluukku on valurautaa ja siinä on tyylikäs metallikehys. Takka slammataan valkoisella antiikkilaastilla.

Tämmöinen meille tulee: Pislan takkaluukku HTT 601.
"Lippaiden" tarkoitus on estää, että savu värjäisi takan valkoisen kyljen mustaksi. Alapuolella oleva lippa on lähinnä koristeellinen ja tasapainoittaa kokonaisuutta, kun takkaluukun yläpuolelle tulee tuommoinen lippa.

Lisäksi oli muurarin kanssa puhetta kaakeleista takkaluukun ympärille. Kaakelit ilmeisesti helpottavat takan seinämän puhtaanapitoa. Muurarilla oli myös pointti siinä, että tumma kaakeli sitoisi takkaluukun ulkonäöllisesti takkaan. Tässä Tiilerin kotisivuilta napattu kuva siitä, mitä tarkoitan:

Tässä on aika lailla meidän takka. Mittasuhteet ovat miltei oikein, takkaluukku muistuttaa meidän takkaluukkua, nuohousluukku on pikimusta ja takka on slammattu valkoisella antiikkilaastilla - kuten meilläkin.
Kysymys kuuluukin: Miltäköhän nämä mustat/tummat kakelit näyttävät, jos takassa on lisäksi lipat takkaluukun ylä- ja alapuolella? Tai onko jompi kumpi liikaa? Jos on liikaa, kumman ottaisit pois, tumman kaakelikehyksen tai lippaat?

Kerro, mitä mieltä sinä olet ja olet mukana arvonnassa!

Palkintona on Tolun kevätsiivouksen tehopaketti sisältäen puhdistusaineet mm. saunalle, ikkunoille, keittiölle ja puupinnoille, esimerkiksi parketille.Kilpailu on voimassa 30.4. klo 24.00 saakka.

18 kommenttia:

 1. Hei! Jättäisin pois lipat ja laittaisin pelkät tummat kaakelit reunustamaan luukkua.

  VastaaPoista
 2. Heips! Itse en ehkä molempia laittaisi, mutta nuo lipat, sekä ylä- että alalippa näyttävät hyviltä. Itse laittaisin ehkä lipat.

  VastaaPoista
 3. Minkä kokoiset lipoista tulee? Onko ne riittävän ulkonevat jotta siihen saa esim kynttilät pienissä lasikupeissaan tunnelmaa lisäämään? Jos on niin laittaisin lipat ja jättäisin kaakelit pois. Jos taas lipat eivät ole kovin ulkonevat, niin vaihtaisin lipat kaakeleihin.

  VastaaPoista
 4. Päätyisin kyllä itse noihin tummiin kaakeleihin, jos olisi pakko valita jompikumpi.

  VastaaPoista
 5. Käytännöllisyys menee kauneuden ohi. Lipat siis.

  VastaaPoista
 6. Hei! Jättäisin lipat pois. Loppujen lopuksi, ne eivät juurikaan tuo lisäarvoa takalle vaan saavat sen näyttämään hupsulta. Itselläni on takan päällä tuikut jotka sopivat sinne hyvin. Ylimääräiset lipat ovat jälleen lisää pintaa johon pöly voi laskeutua ja huom. myös takasta lähtevä noki (jota aina tulee) laskeutuu myös kaikille ylimääräisille pinnoille. Kaakelit siis! -PaulaS

  VastaaPoista
 7. Noin pienet kaakelit tuskin estävät valkoisen pinnan tummumista. Jos sieltä takasta tulee savut kunnolla ulos, niin ei ne tuohon edes välttämättä osu :)

  Lipat laittaisin. Kunhan tosiaan ovat sen verran levetä että siinä mahtuu pitämään vaikka niitä edellämainittuja kynttilöitä tai edes tulitikkurasioita tms :)

  Meillä takkaa kiertää hylly, ja on ollut tosi hyödyllinen. Siinä on pidetty kynttilöitä ja tulitikkurasioita. Ja kuivatettu lasten kenkiä ja hanskoja :D

  VastaaPoista
 8. Ihanan mallinen takka!! Kumpikin vaihtoehto vaikutti kivalta! Ehkä valitsisin kuitenkin nuo kaakelit.

  Meillä oli aikaisemmassa takassa tuollaiset vastaavat lipat ja ne eivät estäneet takan seinämän mustumista. Ja niin kuin joku aikaisemmin sanoi, ei ehkä noin kapea tumma kaakeli myöskään estä sitä mustumista.

  VastaaPoista
 9. Molemmat ehdottomasti liikaa, varmaan valitsisin nuo kaakelit. Sopivat paremmin yksinkertaiseen ja selkeään linjaan, mustumisen ehkäisemiseksi jatksisin niitä vielä ylemmäs kuin esimerkkikuvassa.

  VastaaPoista
 10. Jättäisin pois molemmat. Jos on pakko valita, niin tekisin lipat.

  VastaaPoista
 11. Hei,
  oikein kaunis takka! Laittaisin huomaamattomat lipat, pysyy kokonaisuus yksinkertaisen tyylikkäänä.

  Blogiasi on tosi kiva lukea. Ihanaa kevättä!
  Riitta

  VastaaPoista
 12. Mielestäni pelkät tummat kaakelit näyttäisivät parhaimmalta. Tuossa kuvassa tosiaan näkyy, kuinka kaakelit luovat kauniin kehyksen luukulle. Ja persoonallinen vaihtoehto, lippoja on paljon, kaakeleilla ympäröintiä ei niinkään.

  Mona

  VastaaPoista
 13. Täälläkin ollaan kaakelien kannalla, näyttävät mielestäni parhaalta ilman lippoja.

  VastaaPoista
 14. Tummat kaakelit ehdottomasti! Sopii teidän modernin talonne tyyliin mielestäni paremmin. Ja uskoisin, että on puhtaanapidon kannaltakin parempi ratkaisu. Kaakelit sopivat lisäksi teidän keittiön lattiaankin (uusimman postauksen kuva), jossa toistuu selvästi sama sävy!

  VastaaPoista
 15. Tummat kaakelit olisi minun valinta. Minusta tuntuu ettei ne lipat estä tummumista. Toisekseen jos molemmat niin onkohan hieman liian rauhaton.

  VastaaPoista
 16. Tummat kaakelit. Liika on liikaa.

  VastaaPoista
 17. Olen ehkä puolueellinen koska oma takkani on myös tyyliä funkis lauri + tummanharmaat laatat, laatat ovat mielestäni tyylikäämmät, itsekin mietin jotain lippoja tai tuikkukippohyllyjä mutta totesin että molemmat ovat liikaa...
  Anne

  VastaaPoista
 18. Minusta kaakelit on ihan hyvät, ei välttämättä tarvitse lippoja. :)

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!