sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Ideoita ja inspiraatiota Kevätpuutarha-messuilta

Kävin kääntymässä Kevätuutarha-messuilla. Tarkoituksena oli käydä myös Sisusta! -messuilla, mutta sinne en ehtinyt, kun jumitin puutarhaosastolla

Salainen polku luo mystiikkaa. Hienon näköinen vaikkei meille
tuommoinen sopisikaan.
Koko hallissa oli ihana tuoksu tuoreita kukkia, yrttejä ja muita kasveja. Voi kun pääsisin jo tonkimaan maata, tai edes aloittamaan pihan suunnittelun... En sitäkään ole ehtinyt, kun yritän sammuttaa kaikenlaisia kiireellisimpiä "tulipaloja" raksalla.

Omaa yrttipenkkiä odotellessa...
Maaurakoitsija kanssa oli puhetta perjantaina, että loput maaurakasta olisi kohta puolin hyvä aloittaa, kun se talven tulon takia jäi kesken. Kiireellisin työ olisi tosin viemäriputken asennus eli saan vielä odottaa tovin, ennen kuin ensimmäiset multakuormat saadaan ajettua maillemme.

Pihatyö on oma iso projektinsa, joka alkaa, kun talo on valmistunut ja olemme muuttaneet sisälle. Kukat, nurmikot, yrtti- ja vihannespenkit jne. Terassikin pitää rakentaa. Ja aita. Aita jäänee ensi kesäksi, kun ei kaikkea yhdessä kesässä kuitenkaan saada tehtyä.

Messuilla bongasin tämän hienon näköisen, pajusta tehdyn aidan:


Ohut paju ei tosin varmaan kovin monta vuotta kestä. Olemme haaveilleet riukuaidan rakentamisesta. Perinteinen riukuaita ei välttämättä istu kivitalomme imagoon, joten pohdimme erilaisia modernimpia versioita riukuaidasta.


Yksi vaihtoehto on jokseenkin tämän tyyppinen aita, mutta pajun sijasta paksummasta puusta tehtynä. Puut kiilattaisiin kiinni tolppiin samankaltaisella tavalla kuin yllä.

Vantaan kaupungin rakennusvalvonnan aita-asetuksia emme vielä ole ehtineet tutkailla, joten on hyvin mahdollista, että koko ajataus riukuaidasta joudutaan vielä hautaamaan. Myös tarvittavan puutavaran saaminen on vielä arvoitus. Tämä asia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole prioriteettilistalla ylimmäisenä, joten ajatus saa hautua rauhassa tovin.

Modernimpia riukuaitaversiota voi myös tiirailla täältä.

Perinteisen riukuaidan rakennusohjeet löytyy esimerkiksi Meidän Mökki -lehden verkkosivuilta.

Kuvat: Kaksi ensimmäistä kuvaa Helsingin Messuilta, loput omia otoksia.

4 kommenttia:

 1. Eikö teillä ole aitaa mukana itse talon rakennusluvassa, jolloin siitä olisi pitänyt jo hakuvaiheessa toimittaa kuvat kaupungille? Jos ei, joudutte hakemaan sitä varten erikseen toimenpideluvan, johon pitää taas olla rajanaapureiden suostumukset/kuulemiset mukana.

  VastaaPoista
 2. Meillä ei ollut aitahanke mukana rakennuslupaprosessissa. Selvittelin asiaa viime syksynä, kun meillä oli kysymyksiä naapurimme aitaan liittyen, eikä kaikista aidoista ilmeisesti tarvitse hakea lupaa. Osa menee ilmoitusluontoisesti esim. jos aita ei ole kovin korkea tai on tietyllä etäisyydellä tontin rajasta.

  VastaaPoista
 3. Tervehdys!

  Onko aita-asia vielä ajankohtainen?

  Jos moderni city-mallinen riukuaita kiinnostaa niin lisätietoja saa: vesa.haapaniemi@wippies.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia yhteydenotosta Vesa! Tällä erää pyrimme kasvattamaan kiiltotuhkapensasaitaamme 'kiinteän' aidan sijasta.

   Julkaisen viestisi kuitenkin tässä, jos tieto olisi jollekulle lukijalle hyödyksi.

   Poista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!