maanantai 11. lokakuuta 2010

Ikkunat ja ovet tilattu

Tänään en ehtinyt tontille, kun piti työpäivän jälkeen käydä Domus Centerissä neuvottelemassa ikkunoista ja ovista.

Mies sentään ehti tontille ja kertoi raksamiesten olleen jälleen ahkeria. Tänään välikatto on asennettu. Työtä kuitenkin hidastaa se, että tavara tontilta loppuu ja uusi kuorma tulee vasta keskiviikkona. No, ei siinä mene kuin päivä tai kaksi niin ollaan taas täydessä touhussa.

Päivittäisen tonttikäynnin sijasta kävin siis neuvottelemassa Domus-ikkunoiden myyjän kanssa. Ikkunat ja ovet sisältyvät Jämerän avaimet käteen -muuttovalmispakettiin, joten toimittajan valinta oli siinä mielessä helppo.

Ikkunamallimme on A-energialuokan 3-lasinen Tehosel (ympäröity punaisella alla olevassa taulukossa). Kyseisen ikkunan U-arvo on avattavassa mallissa 0,88 ja kiinteässä mallissa 0,72. 
E = laskennallinen vuotuinen energiankulutus (kWh/m2/a)
Ug = lasin lämmönläpäisykerroin (W/m2K)
Uw = ikkunan lämmönläpäisykerroin (W/m2K)
LT = näkyvän valon läpäisy (%)
TST = aurinkoenergian kokonaisläpäisy (%)
Ikkunoiden ovipainikkeiksi valitsimme valkoiseen karmiin sopivan valkoisen Tokyo-painikkeen. Kokolasioviin tulee sama painike hopeisena.

Tokyo-painikkeet.
Päätimme myös ottaa perinteiset hopeanväriet sälekaihtimet makuuhuoneiden ikkunoihin. Pitää tosin vielä kilpailuttaa Domuksen tarjoama hinta parissa kaihdinliikkeessä.

Tavalliset sälekaihtimet eivät ilmeisesti sovi alakerran ikkunoihin niiden kovan kulutuksen takia.

Isot, puiston suuntaan avautuvat ikkunat halutaan pääsääntöisesti pitää ilman näköalaa häiritseviä sälekaihtimia mutta, kun haluaa katsoa televisiota olohuoneeseen tulevan projektorin kautta, tila on saatava pimeäksi. Se tarkoittaa, että kaihtimia hilataan ylös ja alas vähintään pari kertaa päivässä. Isot ikkunapinnat vaativat isot sälekaihtimet, jotka luonnollisesti painavat jonkin verran. Näin ollen naru, jolla kaihdin vedetään ylös kuluu ja on suurella todennäköisyydella poikki ennen aikojaan.

Lisähaastetta tuo se, että osa kaihtimista on toimittava motoriikalla - toisen kerroksen ikkunoihin ei ylety alakerran olohuoneesta. Täytynee käydä kaihdinliikkeessä kysymässä neuvoja...

Vasemmalla Pallas-ovi ja oikealla Minoris-ovi.
Ulko-oveksi valitsimme odotetusti Pallas-oven tumman harmaana. Kirkkaan metalliset neliöt saamme oven värisinä, etteivät ne ole liian silmäänpistävät. Ovi tulee myöskin ilman tuota metallista listaa oven alapuolessa. Pesuhuoneen oveksi valitsimme Minoris-oven. Teknisen tilan tuplaovi on ikkunaton pelkistetty ovi samassa tummanharmaassa värissä kuin muut ulko-ovet.

Huomenna työmatkalle Turkuun. Onneksi puhelimitsekin voi hoitaa asioita: pitää vahvistaa sähköliittymän aikataulu kolmen viikon päähän, saada asiat sovittua lvi-työnjohtajan kanssa, tarkistaa yksi pieni lapsus rakennesuunitelmissa (siitä huolimatta, että rakennesuunnittelija on tämän viikon lomalla), varmistaa pari seikkaa sähkösuunnitelmasta, keskustella ikkuna- ja oviluettelosta pääsuunnittelijan kanssa... Lista on loputon... Tontillekin kerkeen seuraavan kerran vasta keskiviikkona.

2 kommenttia:

  1. Kivannäköisiä valintoja olette tehneet ikkunoiden ja ovien suhteen.

    Meilläkin on tummanharmaan (RR23?) ulko-ovien ulkopuolet ja ikkunoiden ulkopuitteet, sisältä ovat valkoiset. Valkoiseen taloomme ne tuovat kaivattua ryhtiä. Suosittelen siis lämpimästi värillisiä valintoja oviin ja ikkunoihin :)

    VastaaPoista
  2. Joo, meillekin siis juuri tuolla tavalla. Eli ulkoota tumman harmaat puitteet ja sisäpuolelta valkoiset.

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!