perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kukkapenkin perustaminen jyrkälle alustalle

He, jotka ovat seuranneet blogiani pidemmän aikaa, muistavat ehkä postauksen reilun parin vuoden takaa, jossa jonkintyyppinen keuhkosammal oli vallannut erään kukkapenkin. Tässä vaiheessa elettiin elokuuta 2012.


Yritin sinä syksynä tukahduttaa samallen kasvua kaikilla tietämilläni keinoilla (kiitokset kommentoijille kaikista vinkeistä!): kalkitseminen, sanomalehdellä peittäminen yms. yms. Kaavin sammalta pois käsin useita neliömetrejä. Mikään ei tuntunut auttavan.

Sitten tuli talvi ja toivoin, että pakkanen tappaisi keuhkosammalen. Mutta ei. Kesällä 2013 olin jälleen samassa pisteessä. Sammalen lisäksi penger oli täynnä isoksi kasvanutta rikkaruohoa. Huoh!

Kesän 2013 aikana päätin, että ensi vuonna revin koko penkin auki ja laitan sen kokonaan uudestaan. Muutenkin penger tuli rakennusaikana tehtyä erittäin nopeasti. Multakerros oli ohut, maisemointikangasta ei oltu laitettu alle ja penger oli sen verran jyrkkä, että kasveja oli tästäkin syystä hankala istuttaa siihen.

Keväällä 2014 tein suunnitelman. Rakentaisin puutavarasta mullan paikallaan pitävät kehikot. Alle tulisi tietenkin rikkaruohot loitolla pitävää maisemointikangasta. Laskeskelin puutavaran menekin, ruuvit ja kiinnikkeet siihen päälle. Ja lopuksi mullan menekin. Ja tarvittavien kasvien määrän. Budjetti oli nelinumeroinen, mutta onneksi kuitenkin ykkösellä alkava. Se kertoo ehkä myös yhden penkereen laittamisen työn laajuudesta.

Jossakin vaiheessa pohdin myös, onko järkevää sijoittaa niin paljon aikaa ja rahaa kukkapenkin tekemiseen - eihän se edes näy omalta pihalta vaan lähinnä ohikulkeville naapureille ja ventovieraille...

--
Touko-kesäkuussa 2014 projektia sitten edistettiin yhdessä miehen ja appiukon kanssa. Kolmisen viikkoa siinä meni päivätyön ohella, mutta lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen.


Tässä mullat on jo lapioitu kehikkoihin ja istutukset työn alla.


Valmista! Vielä pitää lapioida ylimääräiset mullan pois ojasta.


Kehikot antoivat hyvän mahdollisuuden asettaa kasvit ryhmiin. Keskellä japaninkuunliljaa ja sivuilla herttavuorenkilpeä. Nämä olin hankkinut jo edellisenä kesänä ja kasvattanut muualla puutarhassa kesää 2014 odotellessa.

Kuvassa laitimmaisena näkyy tavallinen kuunlilja - pienet kasvunalut. Kasveista 2/3 hankin taimina vasta keväällä juuri ennen projektin aloittamista. Toivottavasti nämä kasvattavat kokoa tänä vuonna, jotta penkki näyttäisi tuuheammalta kauttaaltaan.

Paljaana oleva multa peitetiin lopulta kuorikatteella rikkaruohojen kasvun hillitsemiseksi, mutta tästä minulla ei ole kuvaa. Pitää päivittää kuvatilanne tämän vuoden osalta kesän aikana.

2 kommenttia:

  1. Hei! Löysin blogisi etsiessäni ideoita kukkapenkkiin ja jyrkkään ojan penkkaan. Etsiskelin lisäkuvia rinneprojektistasi, mutta en löytänyt. Missasinkohan jonkun kirjoituksesi kuvineen? Miten multa ja katteet ovat pysyneet sateiden keskellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En varmaan olekaan vielä päivittänyt tuoreita kuvia tältä vuodelta - pitääpä se tehdä! Multa on pysynyt kehikoissa hyvin. Kuorikate haluaa hieman valua, mutta pysyy kyllä mielestäni tarpeeksi hyvin.

      Poista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!