sunnuntai 5. elokuuta 2012

Mitä hemm***iä tämä on?

En kesäloman aikana ehtinyt - okei myönnettäköön, en jaksanut! - hoitaa tontin ulkoreunan kasvustoa. Sinne olisi pitänyt istuttaa kaiken laista pientä maata sitovaa ja rikkaruohoja loitolla pitävää perennaa.

Kuunliljat ja herttavuorenkilvet istutin jo keväällä, ja rentoakankaalitkin sain laitettua kesäkuun alussa. Jäljelle on jäänyt maahumala, hopeahärkkä ja japanin kuunlilja. Nämä kolme viimeistä olen hankkinut kuukauden päivät sitten - onneksi ne ovat kestäneet hyvin istutusruukuissaan.

Aloitin urakan kitkemällä rikkaruohot. Jos kehuin edellisessä rikkaruohopostauksessani, että isot ruohot on helppo kitkeä, niin nämä olivat nyt sen verran isot, että homma meni jo vaativaksi. Osan sai kiskoa kaksin käsin!

Kun puhti kaksin käsin kiskomiseen loppui, siiryin kitkemään pienempiä rikkaruohoihoja aiemmin istuttamien herttavuorenkilpien ja kuunliljojen väleistä. Tässä kohtaan tuli pieni yllätys.

Mitä hemm***iä tämä on?

Oikealla kuunlilja ja herttavuorenkilpeä. Vasemmalla on sammalta
tai jotain??? Häh?? Äärisemmalla sitä "hieman pidempää" rikkaruohoa...

Mitä tuolle samalleenkaltaiselle pitää tehdä? Onko se vaarallinen, siis tarkoitan kukistaako se istuttamanikasvit? Voiko sen vaan raaputtaa pois, tai mitä pitää tehdä?

Otetaanpa vielä lähikuva enemmän tietäville:

Mikä tämä on ja miten päästä tästä eroon?

--
Edit 6.8.2012 klo 22:09

Sammaleen nimi selvisi. Se on keuhkosammal eli latinaksi marchantia polymorpha. Kuvat, joista tuon lopulta sadan prosentin varmuudella tunnistin, löytyy täältä. Kasvin tuhoamisesta ei kuitenkaan puhuta mitään...

3 kommenttia:

 1. Jos haluat myrkyttömästi noista eroon, kokeile laittaa sanomalehti niiden päälle ja painoksi ohut kerros multaa. Sanomalehti maatuu aikanaan, eikä se näy multakerroksen läpi. Siihen voi laittaa sitten kuorikarikettakin painoksi, jos haluaa istutuksista paremman näköisen. Alla oleva kasvusto kuolee valon puutteeseen, eikä saa tungettua varsiaan sanomalehdestä läpi. Vantaan sanomat avattuna on tarkoitukseen oikein hyvä.

  Kai paljaaseen maahan aina tahtoo jotain kasvaa, ellei alla ole suodatinkangas tai sanomalehti kasvua estämässä? En itse tunne tuota kasvustoa nimeltä, en ole vissiin koskaan tuollaista nähnytkään.

  VastaaPoista
 2. Sammalen kasvu viittaisi minusta siihen, että maa on liian tiivistä. Siitä pitäisi saada siis ilmavampaa lisäämällä siihen esim. hiekkaa tai sitten ihan mekaanisesti toisinaan möyhimällä/harailemalla. Googlettamalla varmasti löytyy muitakin ohjeita! :)

  VastaaPoista
 3. Yöks, todella "viehättävän" näköinen kasvi. Ihan kuin joku ulkoavaruuden eliölaji =DDD

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!