maanantai 9. tammikuuta 2012

Joulukuusenpoikanen

Sunnuntaina, palautettuani ihanat mutta kotia sotkevat lainakoirat omaan kotiinsa, talossa tehtiin suursivous. Pölyt pyyhittiin ja lattia luutattiin. Joulukoristeetkin pakattiin pois ensi joulua odottamaan.

Tulevia jouluja odottaa myös pihallemme istutettu pieni joulukuusen poikanen. Ensin sen pitää kasvaa oikean kuusen kokoiseksi - ehkä ei vielä ensi jouluksi, mutta jonain päivänä sekin saa jouluvalot oksilleen.


Kuusenpoikanen tarttui mukaan joulukuiselta visiitiltä Tukholman Skanseniin, jossa jaeltiin ilmaisia pikkukuusia ohikulkijoille. Kuljetin yhden taimenen mukanani Vantalle ja istutin sen ennen äskettäistä lumen tuloa.

Nyt meillä on siis pieni joulukuusenpoikanen pihalla, joka odottaa aikuisen ikään kasvamista. Planttu on istutettu strategiselle paikalle siten, että se näkyy mukavasti olohuoneen ikkunoista. Sitten jonain vuonna voimme ripustaa siihen jouluvaloja. Montakohan vuotta saamme sitä odotella?


Kuusenjakotempauksen takana oli eräs paikallinen paperiteollisuuden yhtiö, ja tempauksen avulla he halusivat viestiä metsän tärkeydestä ilmastomuutoksen torjumisesta. Lukuja en enään muista, mutta ilmeisesti nimen omaan kuusi sitoo hiilidioksidia puulajeista eniten.

Ps. Skansenilta ostin myös kranssin, jonka tuunaamisesta kirjoitin blogissani aiemmin.
Linnut söivät kranssin kuivatut appelsiiniviipaleet. Sopinee paremmin kerrostaloasuntoon, jossa ei ole nälkäisiä eläimiä nokkimassa... Pitää tehdä uusi kranssi ilman ruoka-aineksia :)

5 kommenttia:

 1. Hei! Pari vuotta korkeintaan 5vuotta niin saatte valot hyvin. Itse olen pihalle istuttanut kuusia. Uusin harrastus on että pistän kuusen ruukkuun ja talven kasvatan siten ja kesällä pikkunen pihalle. Nyt tuolla on pikkusesta kasvanut 4 vuodessa sellainen n. 1.4m. Huimat on vuosikasvut.

  t.Salla, Lappeenranta

  VastaaPoista
 2. Hei Salla ja kiitos tiedoista! Meillä arveltiinkin jotain tuommoista, kylläkin lähempää viittä kuin kahta vuotta. Mutta kiva, jos ainakin pienet valot saisi siihen jo parin-kolmen vuoden kuluttua! ;)

  VastaaPoista
 3. Itse olen pohtinut samaa joulukuusen istuttamis ideaa niin, että jos löydän tontilta useamman hyvän paikan ulkojoulukuuselle, niin niihin voisi tuoda taimen muutaman vuoden välein. Ja kun kuusi on riittävän suuri, sen voi lopuksi tuoda sisälle, eli juuresta poikki joulun alla, kun tontille ei missään nimessä täysikokoinen kuusitukki sovi.

  VastaaPoista
 4. En halua pelotella mutta muista kun tuot taimia Tukholmasta että siellä on yleisesti tappajaetanaa. Niiden munia voi olla juuripaakuissa ja samalla tuot etanan omalle pihallesi. Kasihuoneissakin kasvaneissa kasveissa voi olla munia. Tiedän asiasta kun olen nähnyt etanan tuhoamia pihoja Ruotsissa. Siskoni pihalla etanoita kerätään ämpäreittäin ja keitetään kuoliaaksi kun pirulaiset eivät muuten kuole ja niitä on törkeän paljon...

  VastaaPoista
 5. Voi ei! Kuulostaa pahalta! Toivottavasti ei kuitenkaan meidän kohdalle osu...

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!