lauantai 24. syyskuuta 2011

Kiltti takka, älä savuta

Takaa on nyt lämmitelty vähitellen yksi pesällinen arki-iltaisin. Viikonloppuna poltettiin yksi pesä aamulla ja toinen illalla.

Kodikas takkatuli.
Alkuun takka ei ollut lainkaan kaveri kanssamme vaan savutti kovasti. Tuli ainakin todistettua, että palovaroittimet toimivat ja että ne huutavat kovaa.

Kolmannella lämmityskerralla oltiin jo sen verran sujut, ettei palovaroitin enään mennyt päälle.

Neljännellä kerralla rupesin - ajattelematta asiaa loppuun saakka - paistamaan pihvejä samalla, kun takka oli päällä. Not a good idea. Sen verran tehokas tuo liesituuletin on, että se veti sisälle myös takan savut... Uusimpana jekkuna keksimme vielä sammuttaa talon ilmavaihdon ainakin sytytyshetkeksi - sekin auttoi paljon.

Nyt, kun ollaan kavereita, päätin putsata taistelun aikana tummuneet takkalasit ja julkaista pari kuva. Hienoltahan tuo näyttää ja mukavasti se lämmittää. Meidän valkoinen, varaava takka-kaveri.

Kiltti takka ei enään savuta. Lasiset takaneduslasit (meillä on kaksipuoleinen
takka)
ovat kokoa 60 x 40 cm, fasettihiottuna kolmelta sivulta 20 cm:n matkalta. Vasemmalla näkyy syvennys, johon voi takkapuut laitta.Oikein koristeellisen ja kotoisan näköistä!


11 kommenttia:

  1. "Sen verran tehokas tuo liesituuletin on, että se veti sisälle myös takan savut..."

    Liesituuletin ei koskaan saa olla päällä, kun takassa on tuli. Vetää savut takasta sisälle - oli kyseessä sitten mikä tahansa liesituuletin. Näin meille opetti Uunisepät.

    VastaaPoista
  2. Mickey: Olet aivan oikeassa. Kyse olikin inhimillisestä virheestä eli unohduksesta ja ajattelemattomuudesta :)

    VastaaPoista
  3. Kaunis takka! :) En edes halua ajatella sitä tuskantaivalta, joka on käytävä läpi meidän leivinuunin kanssa. Se on nyt ollut monta kuukautta kylmänä, minkä vuoksi savuttaminen on enemmän kuin todennäköistä! :/

    VastaaPoista
  4. Eikö teillä ole takkakytkintä?

    VastaaPoista
  5. Silloin kun takka, ilmanvaihto ja rakennus on suunniteltu ja toutettu oikein.
    Ei liesituulettimella tai ilmanvaihdolla saa olla merkitystä takan syttymiseen ja takan palamiseen. Tänäpäivänä asuntojen tiiveys on sitäluokkaa,ettei moni IV suunnitteliakaan osaa vielä tänäpäivänä sovittaa kyseisiä laitteita yhteentoimivaksi järjestelmäksi.

    Takkakytkin ja ikkunan avaaminen on kepulikonsteja syttymisen helpottamiseksi.
    Palotapahtuma tarvitsee ilmaa noin 8-10m3/1kg puita joten se ilmamäärä revitään kyllä roihujen aikana rakenteiden vuotokohdista ja kaikkihan arvaavat miten sisä-ilman laadun käy silloin!

    VastaaPoista
  6. Koneellinen ilmanvaihto on takan pahin vihollinen :) IV-koneessa on varmasti jonkinlainen takkatila, käyttöön vaan. Tai sitten pitää muuten vaan säätää IV:tä kun sytyttää. Jos ei muuta, niin IV-kone pois päältä pariksi minuutiksi kun takkaa sytyttää. Vetää varmasti paremmin kun ei tarvitse takan taistella IV-konetta vasten.

    VastaaPoista
  7. Hui, kuulostaa hurjalta! Meillä pian sama "taistelu" edessä, kun takkamestari tekee tänään takan valmiiksi pintaa myöten. Kuulemma viikon päästä saa ruveta tikkuvalkialla aloittelemaan. Toi liesituuletin-juttu täytyy muistaa- ei ois tullu mieleenkään .

    VastaaPoista
  8. Hyvin on toiminut nyt, kun muistaa, ettei saa käyttää liesituuletinta samalla ja ilmanvaihdon sammuttaa hetkeksi. Ei savuta enään. Nyt vaan nautimme :)

    VastaaPoista
  9. Meillä takka on savuttanut, ja nyt meille tulee nuohous viikon päästä. On sitä hieman venytettykin. Toivottavasti se auttaisi asiaan. Se ei meillä kovasti ole ollutkaan käytössä, juurikin sen savuttamisen takia.

    VastaaPoista
  10. Mukava jos ei enää savuta. Minä uskon, että meidän takassa on jotain vikaa. Takan korjaus on ehkä paikallaan. Se myös savuttaa joka ikinen kerta, joten ei sitä uskalla niin käyttääkään. https://www.rakennusurakointimakynen.fi/muuraustyot-ja-tulisijat

    VastaaPoista
  11. Tuo savuttaminen onkin ikävä vaiva. Se ottaa henkeenkin niin kovasti. Meiltä ei itseasiassa takkaa löydy ollenkaan. Muuten kyllä tuntuu, että meidän IV-koneessa on jotain vikaa. Sille täyisikin varmasti huolto tai korjaustyöt teettää vielä ennen pyhiä.

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!