sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Kirjallisuutta pihan suunnitteluun ja rakentamiseen

Aloitin tämän tekstin kirjoittamisen jo aikoja sitten, koska haluaisin jakaa kanssanne kolme kirjaa, joista olen ammentanut ideoita piha-alueen rakentamiseen. Nyt on korkea aika julkaista teksti, kun keli on kesäinen ja omatkin pihatyöt lähestyvät. Tässä välissä olen löytänyt myös neljännen ihanan kirjan, jonka kuva, lisätiedot ja oma arvio ova tässä viimeisenä.
---

Kolme kirjaa, jotka haluan jakaa kanssanne: Rakennetaan puusta, Ideoita puutarhaan ja Betonia. Koen saaneeni näistä paljon ideoita ja käytännön vinkkejä terassin, puutarhan ja aitauksen toteuttamiseen.


Rakennetaan puusta

Kirjailija: Hans Mårtensson
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy
Sidosasu: Kovakantinen, idottu
Sivumäärä: 153
Painovuosi: 2011
ISBN: 9518832048
Hinta: 24,90 euroa

"Inspiroiva opas esittelee parikymmentä nikkarointi- ja rakennusprojektia, joilla voit muokata omakotitalosi tai vapaa-ajanasuntosi pihamaan viihtyisäksi ja käyttökelpoiseksi tilaksi. Kirjan alussa esitellään erilaisiin taloihin ja pihamiljöihin sopivia rakennus- ja kunnostusratkaisuja. Työohjeet-osio opastaa esim. terassin, portaiden, huvimajan, kasvihuoneen, istutuslaatikoiden, pikku siltojen, aitojen ja kalusteiden rakentamisessa. Lopussa saat puun käsittely-, huolto- ja maalausohjeita sekä tietoa perustekniikoista."

Oma kommentti: Tässä kirjassa minua kiehtoi erityisesti käytännölliset työohjeet. Olemme rakentamassa terassia, aitaa ja mahdollisesti pientä porttia aitaan - kaikkiin näihin löysin kirjassa loistavat ideat ja ohjeet kirjasta. Kuvat kuten myös ohjeet ovat korkealaatuisia.


Ideoita puutarhaan
 
Tekijät: Ulrika Grönlund ja Cecilia Eklund
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy
Sidosasu: Kovakantinen, sidottu
Sivumäärä: 125
Painovuosi: 2009
ISBN: 978-951-88-2946-4
Hinta: 22,95 euroa  (norm. 32,95 euroa)

"Tee persoonallinen ja kaunis piha! Ideoita puutarhaan on hyvä inspiraation lähde kaikille, jotka haluavat nauttia enemmän kotinsa ulkotiloista. Luovia ratkaisuja löytyy erikokoisille pihoille aina pienestä rivitalopihasta suureen omakotitalon tonttiin. Ideoiden ja vinkkien lisäksi kirjan keskeistä antia ovat runsaat värivalokuvat kauniista pihoista, joissa kirjassa esiteltävät ideat näkyvät toteutettuina."

Oma kommentti: Tämä kirjaa keskittyy edelliseen kirjaan verrattuna enemmän yksityiskohtiin ja materiaaleina on muutakin valittavissa kuin puu. Mielenkiintoiset vesielementit houkuttelevat myös omalla pihalla, mutta pohdin vielä niiden käytännöllisyyttä puhtaanapidon ja ötökköjen suhteen.Tulen varmasti toteuttamaan jotain tästä kirjasta!


Betonia ja veden välkettä

Tekijät: Malin Nilsson ja Camilla Arvidsson
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy
Sidosasu: Kovakantinen, sidottu
Sivumäärä: 127
Painovuosi: 2010
ISBN: 9789518830750
Hinta: 26,95 euroa (norm. 32,95 euroa)

"Karhea betoni muodostaa hauskan vastakohdan kasveille. Betoni on muuntuva materiaali, josta saa aikaan niin raskaita, suoralinjaisia ruukkuja kuin siroja ja herkkiä lehtikuvioita. Betonin työstäminen on helpompaa kuin uskoisikaan. Tässä kirjassa on selkeät kuvitetut ohjeet yli 40 suureen ja pieneen betonityöhön, mm. ruukkuihin, kynttilälyhtyihin, käytävälaattoihin, lintujen kylpyaltaisiin ja pihakeittiöksi sopivaan grillitasoon."

Oma kommentti: Ystävän kanssa on ollut vuosia sitten puhetta ison betonisen ulkoruukun tai kukkapenkin valamisesta eli ns. hypertufan valmistamisesta omin pienin kätösin. Ystävättäreni toteutti unelmansa ja minä suunnittelen seuraavani hänen jalanjäljissään tänä ja ensi kesänä. Kirja antaa paljon käytännönläheisiä ideoita pihan sisustamiseen betonin avulla. Tässä vaiheessa suunnittelen jo tekeväni tästä karusta ja harmaasta aineesta ruukkuja, vesi- ja tarjoilualtaita sekä mahdollisesti betonisen pihapenkin.

---
Neljäs kirja, jonka haluan esitellä teille on nimeltään Onnellinen puutarhuri. Posti toi kirjan kotiin vasta tänään, joten olen vain ehtinyt selata kirjaa toistaiseksi. Ensivaikutelma lupaa kuitenkin paljon.


Onnellinen puutarhuri. Haaveile, ideoi, toteuta


Tekijät: Johanna Vireaho ja Sari Tammikari
Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen, sidottu
Sivumäärä: 168
Painovuosi: 2011
ISBN: 978-951-0-37045-2
Hinta: 28,90 euroa (norm. 42,00 euroa)

"Onnellinen puutarhuri tarjoaa ideoita ja inspiraatiota, käytännön toteutuksia ja ohjeita. Toiset tee itse -ohjeista ovat vaativia ja aikaa vieviä, toiset toteutat tunnissa, parissa."

Oma kommentti: Esimmäisten selausten jälkeen uskon saavani kirjasta paljon ideoita ja käytännön apua pihan toteuttamiseen. Ensisijassa minua kiinnostaa ne pienet yksityskohdat, jotka tekevät pihasta elävän ja persoonallisen. Kirja sisältää paljon käytännön vinkkejä kasvien valintaan ja istuttamiseen sekä piha-alueen viimeistelyyn esim.  miten kasvillisuus ja sorakäytävä voidaan erottaa toisistaan tyylikkäästi.

Ps. Tätä kirjaa voi käydä kurkkaamassa lukunäytteen kautta.

Mukavia luku- ja puutarhahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!