tiistai 9. marraskuuta 2010

Tarkastuskäynti tontilla

Maanantaina tontilla tehtiin Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun toimesta tarkastuskäynti. Heidän saamansa ilmoituksen perusteella työturvallisuutta oltaisi laiminlyöty työmaallamme.

Käynnin yhteydessä työmiehiä ei ollut raksalla. Pihalla ollut appiukko ilmoitti meille asiasta jälkeenpäin.

Taustalla lienee viimeviikon torstain navakka tuuli, joka oli kääntänyt nosturimme puomin naapuritalon katon ylle. Asiasta nousi pieni häly ja appiukkokin oli huolissaan asiasta. Hälytimme hetimmiten raksavastaavan paikalle tarkastamaan nosturin tilanne.

No eihän siinä nosturissa tai sen käytössä mitään vikaa ollut. Se oli jätetty työpäivän päätteeksi ihan oikeaoppisesti ns. vapaaseen tilaan siten, että se pääsee kääntymään tuulen mukaan. Tuona iltana tuuli semmoisesta suunnasta, että puomi kääntyi juuri naapurikaton ylle. Jos puomia olisi yritetty kiinnittää, koko nosturista olisi tullut tuulipurje, mikä olisi ollut paljon vaarallisempaa.

Hyvä kuitenkin, että käytiin varmuuden vuoksi tarkistamassa tilanne. Olisin varmaan itsekin ollut hyvin hädissäni, jos nosturin puomi olisi kääntyillyt tuulessa vapaasti vajaa 10 metriä taloni yläpuolella.

Seuraavana päivänä sain kirjallisen raportin tapahtumasta raksavastaavalta, ja sen toimitin proaktiivisesti vastaavalle sekä kaupungin tarkastajalle. Myös kaikille lähinaapureille tiedotin asiasta, ettei tulisi vastaavia tilanteita ainakaan nosturin suhteen jatkossa.

--
Takaisin maanantain tarkastuskäyntiin:

Loppujen lopuksi kyse ei ollutkaan virallisesta tarkastuskäynnistä vaan ennemmin informatiivisesta työmaakäynnistä. Eli mitään seuraamuksia asiasta ei tule eikä raporttia käynnistä tehdä.

Koska meille tulee avaimet käteen -periaatteella toimitettu Jämerä-talo, eli Jämerä vastaa urakoitsijoiden palkkaamisesta, vastuu työturvallisuudesta ei ole meillä vaan viimekädessä Jämerällä ja urakoitsijan työnjohtajalla.

Pyynnöstämme raksavastaavamme soitti tarkastuskäynnillä olleelle miehelle ja he olivat keskustelleet asiasta rakentavasti. He sopivat muun muassa, että parvekkeelle ja toisen kerroksen aulatasanteelle rakennetaan suojakaiteet – kuten asiallisesti kuuluu ollakin. Myös nosturin suhteen kaikki oli ok - paperit ja leimat nimittäin tarkistettiin käynnin aikana.

Mitä opimme tästä? No kai sen, että kannattaa pitää asiat vimpan päälle kunnossa, ettei kenelläkään ole mitään sanomista. Näin ainakin meidän työmaalla on ja tulee olemaan.

2 kommenttia:

 1. Ihmisiä ne työsuojelutarkastajatkin on, ei sieltä yleensä tulla sakkoeurot silmissä kiiluen, vaan nimenomaan enemmän konsultoiden.
  ja onhan se ulkopuolisen silmissä hurjaa, jos nosturi liikkuu tuulen mukana. Jos ei tiedä, niin voi arvata ihan väärin.

  Mutte teillä on nyt virallisesti todettu, että kaikki on kunnossa :-)

  Me jatketaan räntäsateessa. Jee.

  VastaaPoista
 2. Ja onhan se kuitenkin niin että maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti siitä työturvallisuudesta vastaa vastaavan työnjohtajan lisäksi rakennushankkeeseen ryhtyvä eli se talon rakennuttaja/omistaja...Jos jotain sattuu sopassa ovat molemmat mukana...
  toteaa ammattirakennuttaja jolla otona oman talon rakentaminen käynnissä

  VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!