tiistai 3. elokuuta 2010

Ratkaisuja ja uusia haasteita

Maapohjatutkija ja maaurakoitsija pitivät maanantaina palaveria tontilla pehmeään maaperään liittyen. Päätettiin, miten asia ratkaistaan. Näin asiantuntija kirjoitti raportissaan:

2.8.2010 TYÖMAAKÄYNTI

Suositeltavina olisi määrittää salaojituskorko ja lattiataso ojan rumpuputken koron mukaan niin että poisto voisi tapahtua painovoimaisesti.
Kaivuhavaintojen mukaan talon kohdalla voi olla 2m…3m turvetta. Massanvaihto on hankalaa mm. pohjaveden vuoksi. Talon perustusten alapinnan tason alapuolelle vähintään 500mm sepeli 16…32mm. Varmistettava paaluttajalta että tela-alustainen paalutuskone ja että voivat paaluttaa sepelin läpi. Työmaatien osalle vähintään 1m karkea mursketäyttö (osin esim. hienoa louhetta).

Kauttaaltaan kaivannon pohjalle asennetaan GEO-tekstiili (esim. BG-TEX käyttöluokka III). Länsipihan nurmialueelle suodatinkangas, jonka päälle n.0,3m soraa/mursketta + suodatinkangas + multaa n. 0,3m.

Viemärikaivannon pohjalle suodatinkangas + teräsprofiilipeltiarina.

Putkijohtojen alus- ja päällystäyttöjen jälkeen kevytsorakevennys n.0,5m (suodatinkangas alle ja päälle), jonka päälle lopputäyttö.

Tontin länsiosalla varauduttava piha-alueen painumiin. Tuuletetun tilan sepelikerroksen päälle suositellaan lämmöneristettä (EPS 50mm).

UUDENMAAN POHJATUTKIMUS OY

Ossi Pirinen
rak.ins
Huono puoli on se, että yhden haasten ratkaiseminen toi mukanaan havainnon uudesta haasteesta. Sinänsä siis ihan hyvä, että asia tuli esille, mutta saisivat nyt jo nämä vastoinkäymiset loppua.

Ongelma on se, että tonttimme on alueen matalin piste ja se kerää alueen kosteuden puoleensa. Olihan se tiedossa jo alusta alkaen, mutta emme ajatelleet, että siitä koituisi tämän luokan ongelma. Hulevedet on tarkoitus johtaa tontin rajalla olevaan avo-ojaan, mutta eilen havahduttiin siihen, että tontin kaavailtu korkeus (+22.0) on todella niukasti samalla korkeudella kuin oja. Se tarkoittaa, etteivät hulevedet sinne mene painovoiman avulla vaan pumppua tarvitaan.

No eihän siinä sinänsä mitään, mutta kun on oletettavaa, että koko lähialueen vedet valuvat tontillemme ja talon alla olevaan monttuun niin se puolestaan tarkoittaa, että pumppumme käy jatkuvasti kun naapureidenkin vedet on saatava pois. Not good.

Nyt pohditaan mitä asialle voidaan tehdä: pumppu, sokkelin nostaminen tai jotain muuta.

Sokkelin nostaminen olisi varmasti fiksuinta, mutta vaatii jumppaa ja byrokratiaa kaupungin kanssa. Katsotaan ja ihmetellään... Päätöksiä pikapuolin.

9 kommenttia:

  1. Oih ja voih. Saisi kyllä jo murheet teiltä loppua. Vastoinkäymisiä ollut teillä yhdelle raksalle jo riittämiin.

    VastaaPoista
  2. Teillä kyllä tuntuu olevan projekteista se isoin.. :/ Kyllä sais asiat teilläkin mennä jo helpommin! Toivotaan, että tästä on enää suunta ylöspäin.

    VastaaPoista
  3. mutta ammattirakentajana voin kertoa että eivät ne ongelmat lopu ennen kuin on valmista (jos silloinkaan), ei sellaista raksaa olekaan jossa kaikki menee suunnitelmien mukaan just eikä melkeen...Rakentaminen on kompromissien jatkumoa eikä se että sitä tekee työkseen tee hommasta yhtään helpompaa omalla raksallakaan, ehkä näihin ongelmiin korkeintaan osaa suhtautua ennakoivasti....meilläkin rakennetaan eikä todellakaan ensimmäistä kertaa...

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia jälleen kannustavista kommenteista, ja erityisesti anonyymille ammattirakentajalle. Ei tässä pienistä eikä suuristakaan vastoinkäymisistä aiota lannistua! Kyllä se talo vielä sinne nousee :)

    Vaikken raksa-ammattilainen olekaan projektien vetäminen on omassa ammatissani tuttu juttu, ja niissäkin projekteissa joudutaan tekemään kompromisseja ja linjata uusia suuntia tarpeen mukaan. Eli siinä mielessä tuttu juttu.

    Henkilökohtaisesti näen suurimpana haasteena tässä projektissa sen, että olen mulle tuntemattomalla alueella. Ei ole aiempaa kokemusta eikä osaamista ja asiantuntemusta, enkä aina tiedä, mikä taho olisi paras paikka, johon voi kääntyä kysyäkseen neuvoja, kun hankala paikka tulee esille. Toisaalta huomaan, että olen imenyt tietoa kuin sieni tässä tämänkin lyhyen ajan aikana, mikä on todella hauska huomata. Joka päivä jotain uuttaa.

    VastaaPoista
  5. No kyllähän on taas. Mutta juuri tuo asenne auttaa, ja sillä selvitään! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  6. Kyllä se kismittää aina vaikka kuinka itelleen on hokenut että kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu. Me olemme saaneet olla onnellisia että niitä on toistaiseksi ollut niin vähän kyseisä tilanteita *koputtaa puuta*.
    Toivottavasti asiat lutviutuu teidän parhaaksi..:D

    VastaaPoista
  7. Ajattelin pistää kokemusksia pumpuista. Itse joudumme pumppaamaan salaojavesiä, ja tonttimme on laaksossa, joten vettä kertyy tasaisesti kokoajan. Perustukset vuorattiin bitumikermillä normaalin vedeneristyksen lisäksi. Hulevesiä varten tehtiin normaalit painovoimaiset poistumisreitit mutta muutamasta kohdasta joutuu pumppaamaan. Pumpun keräyskaivona tavallinen maapohjainen betonnirengaskaivo ja pumppuna tavallinen mutta laadukas uppopumppu. Pumppu käy tasaisin väliajoin. En ole kulutusta laskenut mutta näppituntumalla ei ole hirveästi. Kaivon ja putkitusten rakentaminen toki maksoi jotain. Pumppu pitää putsata kerran vuodessa. Olen myös rakentanut hälytyksen, jos veden pinta nousee kaivossa liikaa. Kaiken kaikkiaan pumppu on minusta pieni ongelma, vaikka toki mukavampi olisi ilman. Mutta tiedänpä, että talon jalat on kuivat.
    Vinkki: älkää unohtako pistää radon-putkistoa talon alle.

    VastaaPoista
  8. Hei!
    Olemme perheen kanssa miettineet Jämerän rakentamista avaimet käteen periaatteella- eli samalla systeemillä kuin tekin. Aiemmin olemme rakennuttaneet puutalon, mutta kivitalon kanssa on mietittävää. Nyt ihmettelnkin erästä asiaa; onko kyseessä siis ainoastaan vesikatteeseen asti ulottuva avaimet käteen systeemi, koska blogianne luettuani hämmästelin kovin eri osien hankintoja. Olisiko mahdollista teidän liittää kustannusarvio projektille ja toteutuneet kulut? Uskon, että meitä on paljon, joita asia kiinnostaisi. Meeri

    VastaaPoista
  9. Moikka Meeri!

    Meille tulee Jämerä-talo avaimet käteen toimitettuna muuttovalmiiksi asti. Ensin vesikattovalmiiksi ja sitten he vielä tekevät kaikki sisätyöt. Tosin tämä avaimet käteen tarkoittaa sitä, että meidän vastuulla on talon ulkopuolella tapahtuvat työt, eli kaikki maaurakkaan liittyvät kaivuu ja täyttötyöt, paalutus sekä talon ulkopuoliset lvi- ja sähkötyöt. Myös vastaavan ja pääsuunnittelijan hankkiminen on meidän kontollamme.

    Kustannuksista olen kirjoittanut aiemmin blogissani tällä: http://projekteistaisoin.blogspot.com/2010/03/hintatietoja-yleiseen-jakoon.html

    Tähän hintaan sisältyy vain vesikattovalmis toimitus, koske tarjous ei muilta osin ole verrattavissa muiden talotoimittajien kanssa.

    Jämerän konsepti on siinä ainutlaatuinen, että saamme yhdellä sopimuksella myös kaikki sisätyöttehtyä, kun puolestaan muiden talotoimittajien kohdalla, joudut itse sopimaan sisätöitä kaikkien eri urakoitsijoiden kanssa (lvi, sähkö, maalari, puuseppä, keittiö jne- jne.). Nyt Jämerä koordinoi asian puolestamme, ja luonnollisesti maksamme jotain siitä Jämerälle. Meille tämä on ehdottomasti paras ratkaisu.

    En viitsi tähän tässä ja nyt laittaa tarkempaa tietoa muista hinnoista, joten laittaisitko minulle sähköpostia osoitteeseen projekteistaisoin@gmail.com mikäli haluat jatkaa keskustelua. Jossakin vaiheessa toki julkaisen myös blogissani julkisestikin enemmän tietoa raha-asioista, mutta juuri nyt toiset asiat menevät edelle.

    VastaaPoista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!