- Talomme on vain reilut 120 m2 iso (useimmiten sanotaan, että kipuraja investoinnille on 150 m2 - silloin se ehdottomasti kannataisi)
- Säästämme kokonaisbudjetissamme miltei 15 000 euroa - iso raha, jonka voi pistää johonkin muuhun, tai ottaa lainaa saman verran vähemmän
Ilmeisesti kaksi taloa voidaan lämmittää yhdellä porausreiällä, ja porauskustannukset voitaisiin näin puolittaa. Kävimme paikallisessa K-raudassa kysymässä asiasta, ja he lupasivat selvittää asiaa asentajakumppaneiltaan.
Jos tämä onnistuisi, se voisi olla vaihtoehto meille.
Hei Jonna!
VastaaPoistaJätänpä minäkin puumerkkini blogiisi! Ensinnäkin tosi kivaan paikkaan olette rakentamassa. Asuimme Hki-Espoo-Porvoo-akselilla 14 vuotta, joten vaikka Vantaata huonoiten tunnen, tiedän paikat suunnilleen.
Tuohan on loistojuttu, jos laitatte kimpassa maalämmön. Meillä tuli pientä takapakkia, kun reiän poraus ei onnistunut, mutta yritetään nyt saada vaakaputkia johonkin kolkkaan...
On tämä rakentaminen yritystä, erehdystä & opettelua. Mukava seurata muidenkin matkaa samalla tiellä!
Kuten itse kirjoititkin, 120 m2 on aivan liian vähän maalämmölle. Nyrkkisääntösi 150 neliöstä oli oikea viime vuonna. Nyt kun rakennusmääräykset kiristyivät, alkaa kannattavuusraja liikkua jo 200 m2 paikkeilla. Saat rakennesuunnittelun yhteydessä tasauslaskelman josta käy(nee) ilmi että talosi vaatinee ostoenergiaa n. 14 mWh edestä vuodessa. Jos sitten maksat maalämmöstä 15 000,- liukuu takaisinmaksuaika väkisinkin 16 vuoden yli. Tämä ei sitten sisällä korkokuluja eikä sitä että jodut tekemään mittavat korjaukset järjestelmään ennen kun se on säästänyt senttiäkään.
VastaaPoista